current views are: 11

11 Ιανουαρίου 2017
Δημοσίευση19:13

Κυπριακό: Κατέθεσαν τους χάρτες οι δύο πλευρές – Αναστασιάδης: Εξέλιξη σταθμός (Βίντεο)

Κατέθεσαν τους χάρτες Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι κατά τις διαβουλεύσεις στη Γενεύη για το Κυπριακό.

Δημοσίευση 19:13’

Κατέθεσαν τους χάρτες Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι κατά τις διαβουλεύσεις στη Γενεύη για το Κυπριακό.

Κατέθεσαν τους χάρτες Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι κατά τις διαβουλεύσεις στη Γενεύη για το Κυπριακό.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, «στην παρουσία του κ. Έιντε των χαρτογράφων και του ΟΗΕ αντηλλάγησαν οι χάρτες που κειμένονται στο πλαίσιο του Μον Πελερέν». Όπως επεσήμανε «υπάρχουν πρόνοιες που δεν μας ικανοποιούν. Ως τελικό αποτέλεσμα οι διαφωνίες έχουν υποβληθεί γραπτώς από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη» είπε.

Όπως ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, απόψε ο κ. Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. 

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Νίκος Αναστασιάδης επεσήμανε πως η εν λόγω εξέλιξη είναι σταθμός στην ιστορία του Κυπριακού «Συνεχίζουμε με συνέπεια την προσπάθεια ικανοποίησης των προσδοκιών του Κυπριακού λαού», είπε.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μπαρίς Μπουρτζιού ανέφερε «ότι οι δυο ηγέτες είδαν τους χάρτες. Ο ΟΗΕ εξέτασε τους χάρτες για το αν συμβαδίζουν με τα ποσοστά του Μοντ Πελεράν 28,2% και 29,2% Ο ΟΗΕ διαπίστωσε ότι οι χάρτες δημιουργήθηκαν με βάση την συμφωνία του Μον Πολεράν».

Σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, κι όχι σε επίπεδο κορυφής, θα λάβει χώρα η αυριανή πολυμερής σύνοδος για το Κυπριακό στη Γενεύη ​της Ελβετίας.

Σε κάθε περίπτωση, η αυριανή πολυμερής θα γίνει σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και όχι κορυφής.  Ωστόσο, σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, υπάρχει ενδεχόμενο παράτασης της πολυμερούς και την Παρασκευή, κάτι που σημαίνει ότι ακόμα δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο συμμετοχής του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Στον αέρα πάντως παραμένει το σενάριο συμμετοχής του τούρκου προέδρου Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς νωρίτερα ο τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ είπε πως εάν υπάρξει πρόοδος η Τουρκία θα εκπροσωπηθεί από τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Στο μεταξύ σύντομη συνάντηση είχαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στο ξενοδοχείο που κατέληγε η ελληνική αντιπροσωπεία η οποία αφίχθη στη Γενεύη πριν από 1 ώρα περίπου, την ίδια ώρα που ολοκληρώνονταν οι συνομιλίες του κ. Αναστασιάδη με τον κ. Ακιντζί για το εδαφικό με την κατάθεση των χαρτών στα Ηνωμένα Έθνη.

Η συνομιλία του κ. Κοτζιά με τον κ. Αναστασιάδη και τον ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη, θα συνεχιστεί σε δείπνο εργασίας.


σχετικα αρθρα