Οι  δηλώσεις νομιμοφροσύνης που αναγκάστηκαν να κάνουν το Σαββατοκύριακο οι δύο αντιπρόεδροι της ΝΔ κάθε άλλο παρά σκέπασαν το πρόβλημα που υπάρχει στο κόμμα της Αξιωματικής αντιπολίτευσης και ακούει στο όνομα «Ευρωπαϊκή απομόνωση». Γιατί μπορεί δημοσίως οι κ. Αβραμόπουλος και Δήμας να δήλωσαν ότι τίποτα δεν συμβαίνει στη ΝΔ και ότι υπάρχει κλίμα αγαστής συνεργασίας των δύο με την ηγεσία του κόμματος, η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Σε συνομιλίες που έχουν με βουλευτές της ΝΔ αλλά και με δημοσιογράφους και οι δύο εμφανίζονται ιδιαιτέρως προβληματισμένοι για την εικόνα που παρουσιάζει το κόμμα στην Ευρώπη αλλα και για τις σχέσεις «ελεγχόμενης» προς το παρόν οργής που έχει με το ΕΛΚ.
Μάλιστα, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και λόγο χαρακτήρα είναι πιο οξύς στο λόγο του και φοβάται μήπως η ΝΔ πληρώσει αυτή την «αντιευρωπαΐκή» της στάση όταν γίνει κυβέρνηση. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κατά τη διάρκεια της τετραήμερης συζήτησης στη Βουλή για το μεσοπρόθεσμο έκανε πολλές συναντήσεις με βουλευτές ενώ σε δημοσιογράφους εμπιστοσύνης που του επεσήμαναν τις δύσκολες σχέσεις ΝΔ με ΕΚΛ  και ευρωπαΐους ηγέτες έλεγε με νόημα και κουνώντας το κεφάλι « τα ξέρω παιδιά τα ξέρω να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε».

Στο ίδιο κλίμα προβληματισμού με τον κ. Αβραμόπουλο είναι και αρκετοί βουλευτές του κόμματος, ορισμένοι εκ των οποίων τολμούν να μιλούν και δημόσια. Ανάμεσά τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αρης Σπηλιωτόπουλος, ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Νίκος Δέδιας, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης και εσχάτως και ο Χρήστος Ζώης που βγαίνει δυναμικά στο «αντάρτικο» προκαλώντας την έκπληξη πολλών βουλευτών.

Κεντρική σκέψη όλων αυτών των στελεχών είναι η φράση «η Ευρώπη έχει θεσμική μνήμη και θα βρούμε μπροστά μας τις συμπεριφορές που επιδεικνύουμε σήμερα».