Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται λέει ο λαός μας, και αυτό ισχύει και στην περίπτωση της πολυμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό, καθώς από τις αρχικές διαθέσεις της Τουρκίας στα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων θα καθοριστεί εν πολλοίς και η συνέχεια του έργου. Θα καθοριστεί επιπλέον, αν θα αναβαθμιστεί η σύνθεση της Διάσκεψης, με τη συμμετοχή των πρωθυπουργών τριών εγγυητριών δυνάμεων.

Παραμένει απορία, ωστόσο, ποια μπορεί να είναι αυτή η συμβιβαστική φόρμουλα για τις εγγυήτριες δυνάμεις και τον τουρκικό στρατό κατοχής γνωρίζοντας την άκαμπτη, εδώ και τέσσερις δεκαετίες, στάση της Άγκυρας. Υπάρχουν πάντως παράγοντες που εμφανώς πιέζουν στην κατεύθυνση της λύσης: Το ενδιαφέρον του αμερικανο-βρετανικού παράγοντα σε συνδυασμό και με τα σημαντικά, κατά τις προσδοκίες, κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον της Ευρώπης για επίτευξη λύσης, σε μια στιγμή μάλιστα, που η Ε.Ε. δεν είναι και στα καλύτερά της… Και από χθες, το βράδυ, την ακτίδα συμφωνίας μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στη «λυδία λίθο» του εδαφικού.

Μία ποσοστιαία μονάδα εδάφους κυπριακής γης χωρίζει τις δύο πλευρές (28,2% δίνει η Λευκωσία στην άλλη πλευρά, 29,2% διεκδικεί ο Μουσταφά Ακιντζί) και, αν κάποιοι σπεύσουν να προδικάσουν συμφωνία, μάλλον βιάστηκαν. Οι Τουρκοκύπριοι, σύμφωνα με πληροφορίες, κρατούν σκληρή στάση με το ποσοστό ακτογραμμής που διατηρούν υπό τον έλεγχό τους και, κυρίως, συνεχίζουν να κρατούν τη Μόρφου υπό τη διοίκησή τους. Ακόμη και έτσι, πάντως, είναι η πρώτη φορά από την εισβολή και μετά, που οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν χάρτες και συζητούν επ’ αυτών πλέον.

Ωστόσο, λύση χωρίς τη Μόρφου είναι μάλλον προτιμότερο να μην …κατατεθεί καν προς δημοψήφισμα. Όπως και, μαζί με πολλά ακόμη «αγκάθια», μεταξύ των οποίων η αξίωση Ερντογάν –Ακιντζί για εκ περιτροπής Προεδρία. Το θέμα αυτό, εκτός του ότι δεν συζητείται καν από την ελληνοκυπριακή πλευρά, είναι αδιανόητο για τους κανόνες της σύγχρονης δημοκρατίας το ¼ να επιβάλλει Πρόεδρο της αρεσκείας του στα ¾. Αδιανόητο και για την Ε.Ε. που, όπως και η σημερινή της παρουσία στη Διάσκεψη καταδεικνύει, έχει μπει πιο …χοντρά στο παιχνίδι.

Αλλά όλα αυτά θα συζητηθούν αργότερα, πιθανώς επί κυπριακού εδάφους πια. Αυτό που προηγείται είναι η σημερινή Διάσκεψη για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Η χθεσινή ανταλλαγή χαρτών έστειλε ένα πρώτο μήνυμα. Σήμερα είναι η ώρα της Άγκυρας να ολοκληρώσει το βήμα.