Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι το πρώτο μέρος της Διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη, παρουσία του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, αλλά και του γ.γ. του ΟΗΕ Α. Γκουτιέρες, την ώρα που, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, κάτι που θα αποδειχθεί με την πιθανή παρουσία των τριών εμπλεκομένων με το ζήτημα πρωθυπουργών Τσίπρα, Γιλντιρίμ και Μέι.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το πρώτο τελετουργικό μέρος της Διάσκεψης ολοκληρώθηκε με κάποιες πρώτες τοποθετήσεις, ενώ ακολουθούν γεύματα Εργασίας. 

 
Ένα πρώτο σήμα από την διάσκεψη έδωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος με tweet του τονίζει ότι ''πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία για την ενοποίηση της Κύπρου. Όλοι οι Κύπριοι αξίζουν έναν κοινό ευρωπαϊκό μέλλον''. 

Από την δική του πλευρά, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης περιέγραψε την πρότασή του για την ασφάλεια, ενώ ο Μουσταφά Ακιντζί δεν έκανε απευθείας αναφορά στις τουρκικές εγγυήσεις, αλλά στον ρόλο της Τουρκίας στην συμβολή της στην οικονομική επιβίωση των κατεχομένων.  


Η τοποθέτηση Τσαβούσογλου κινήθηκε στο γνωστό πλαίσιο με αναφορές για αναγκαιότητα συνέχισης των τουρκικών εγγυήσεων, ενώ στη δική του τοποθέτηση, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έκανε λόγο για πλήρη αποχώρηση στρατευμάτων, κατάργηση εγγυήσεων ως αποικιοκρατικό κατάλοιπο και σε σύμφωνο φιλίας μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας-Κύπρου. 

Υπενθυμίζεται, ότι κατά την τελευταία μέρα της κατ' ιδίαν διαπραγμάτευσης μεταξύ Αναστασιάδη-Ακιντζί, η οποία άρχισε στη Γενεύη στις 9 Ιανουαρίου και ολοκληρώθηκε στις 11 Ιανουαρίου, οι δυο ηγέτες επέλεξαν να τερματίσουν τη διαδικασία στην κορύφωσή της, δηλαδή με την κατάθεση χαρτών για το εδαφικό, γεγονός που δημιουργεί σαφέστατα μια δυναμική για την έναρξη της Διάσκεψης, με την προσθήκη των εγγυητριών δυνάμεων, της ΕΕ και του διεθνούς παράγοντα.

Σημαντικό στοιχείο που θα πρέπει να επισημανθεί σε σχέση με την μέχρι τώρα διαδικασία είναι ότι, ούτε ο τουρκοκυπριακός χάρτης που κατατέθηκε δεν ικανοποίησε πλήρως την ε/κ πλευρά αλλά ούτε έχουν κλείσει όλα τα εκκρεμούντα ζητήματα της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού.

Οι δυο πλευρές θα επανέλθουν στα εκκρεμούντα ζητήματα, σε μεταγενέστερο χρόνο που θα συμφωνηθεί μετά την Διάσκεψη.

Όπως έγραψε το newpost.gr, μία ποσοστιαία μονάδα εδάφους κυπριακής γης χωρίζει τις δύο πλευρές (28,2% δίνει η Λευκωσία στην άλλη πλευρά, 29,2% διεκδικεί ο Μουσταφά Ακιντζί) και, αν κάποιοι σπεύσουν να προδικάσουν συμφωνία, μάλλον βιάστηκαν.

Οι Τουρκοκύπριοι, σύμφωνα με πληροφορίες, κρατούν σκληρή στάση με το ποσοστό ακτογραμμής που διατηρούν υπό τον έλεγχό τους και, κυρίως, συνεχίζουν να κρατούν τη Μόρφου υπό τη διοίκησή τους. Ακόμη και έτσι, πάντως, είναι η πρώτη φορά από την εισβολή και μετά, που οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν χάρτες και συζητούν επ’ αυτών πλέον.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, στη Διάσκεψη το μόνο ζήτημα το οποίο θα συζητήσουν τα εμπλεκόμενα μέρη, είναι αυτό της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Έιντε δεν έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης, γεγονός που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μην ολοκληρωθεί στις 12 Ιανουαρίου, αλλά να πάρει παράταση και για τις επόμενες ημέρες.