Στον... καιρό τα «έριξε» ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου για το Προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, κληθείς να σχολιάσει τη δραματική κατάσταση των προσφύγων στον καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο. Όπως είπε, είχαν γίνει οι απαραίτητες προετοιμασίες, ωστόσο δεν περίμεναν να είναι τόσο σφοδρό το κύμα κακοκαιρίας. Παράλληλα, δήλωσε άγνοια για τον λόγο για τον οποίο δεν διατέθηκαν τα 70 εκατ. ευρώ στη λήψη μέτρων για την προστασία των προσφύγων από τον χιονιά. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Ακραίως» με τον Τάκη Χατζή και τον Γιώργο Παπαχρήστο, ο κ. Κυρίτσης ανέφερε χαρακτηριστικά:

Δεν γνωρίζω γιατί δεν διατέθηκαν τα 70 εκατ. ευρώ που δόθηκαν από την ΕΕ για το ξεχειμώνιασμα των προσφύγων.

Όσον αφορά τη δραματική κατάσταση στον καταυλισμό προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου, ο Γιώργος Κυρίτσης δήλωσε: 

Στη Λέσβο περιμέναμε την κακοκαιρία και είχαν γίνει οι απαραίτητες προετοιμασίες, αλλά δεν περιμέναμε ένα μέτρο χιόνι γιατί δεν είναι αυτό το χειμερινό μοντέλο στο νησί, η προετοιμασία δεν αποδείχθηκε αρκετή, γιατί περιμέναμε η κακοκαιρία να χτυπήσει πιο βόρεια. 

«Αντικειμενική η ευθύνη της κυβέρνησης για ό,τι συμβαίνει, καλό ή κακό», υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως «οι πρόσφυγες που είναι σήμερα στα νησιά βρίσκονται εκεί υπό το καθεστώς της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Έχουμε κάνει προτάσεις, με βασικότερη τη μεταφορά των ανθρώπων από τα νησιά στην ενδοχώρα».

Όπως εξήγησε, «σε αντίθεση με τους άλλους καταυλισμούς στην υπόλοιπη χώρα, αυτοί στα νησιά δεν έχουν την αντίστοιχη σταθερότητα γιατί κόσμος πάει και έρχεται συνεχώς».

«Ο προγραμματισμός που είχε γίνει από τον Σεπτέμβριο για το ξεχειμώνιασμα των προσφύγων ήταν να αντικαταστήσουμε τις σκηνές με κοντέινερ. Αυτό έγινε σε μεγάλο βαθμό στην ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά στα νησιά έγινε σε μικρότερο βαθμό λόγω της ιδιαιτερότητάς τους», είπε ακόμη ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού για το Προσφυγικό και πρόσθεσε πως «από τη χρηματοδότηση που φτάνει στη χώρα από τα διάφορα ταμεία της ΕΕ για το προσφυγικό, το 1/3 περίπου το διαχειρίζεται η ελληνική κυβέρνηση, ενώ τα υπόλοιπα 2/3 πηγαίνουν σε ΜΚΟ».

«Η κυβέρνηση έχει ευθύνη για τα πάντα, καλά ή κακά. Κανείς δεν έκανε κριτική στις ΜΚΟ για την κατάσταση στη Λέσβο», τόνισε ο κ. Κυρίτσης και σημείωσε ότι «τα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ δεν είναι σχεδιασμένα για να ανταποκρίνονται άμεσα στις ανάγκες». Σε άλλο σημείο, μάλιστα, είπε πως η κριτική που άσκησε η εφημερίδα «Αυγή» για την κατάσταση στη Λέσβο «δεν ήταν αδικαιολόγητη».

«Στην Ευρώπη υπάρχει ένας εκλογικός κύκλος, που σε μεγάλο βαθμό γίνεται λόγω της ανησυχίας για το προσφυγικό, γιατί έχουν κυριαρχήσει ξενοφοβικές και λαϊκίστικες δυνάμεις. Επομένως, ό,τιδήποτε γίνεται για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων αντιμετωπίζεται με μεγάλο σκεπτικισμό», κατέληξε ο κ. Κυρίτσης.