Στα τρία βασικά θέματα της επικαιρότητας, που είναι το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό αλλά και η κακοκαιρία που έπληξε τη χώρα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της πρώτης ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, για τη νέα χρονιά, από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερθείς στο Κυπριακό, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να μεταβεί «εφόσον διαφανεί δυνατότητα εξεύρεσης λύσης». Ο κ. Τζανακόπουλος χαρακτήρισε, θετική την πρόοδο που έχει συντελεστεί στις συζητήσεις για το Κυπριακό καθώς και την ανταλλαγή χαρτών, ωστόσο επισήμανε ότι κρίσιμα ζητήματα παραμένουν ακόμη ανοιχτά.

Ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε τη θέση Ελλαδας και Κυπριακής Δημοκρατίας για μια δίκαιη και βιωσιμη λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Χαρακτήρισε επίσης σημαντικό το ότι οι θέσεις της ελληνικής πλευράς για τα ζητήματα της ασφάλειας έχουν υποστήριξη από την ΕΕ.

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο νέας επικοινωνίας Τσίπρα - Ερντογάν, είπε πως η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά, όλα τα ενδεχόμενο είναι ανοιχτά και πως αν χρειαστεί νέα συνομιλία με τον Τούρκο πρόεδρο, θα πραγματοποιηθεί.

«Δεν γίνονται αποδεκτά νέα μέτρα και παράλογες απαιτήσεις»

Σχετικά με το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης.  «Οι θέσεις μας για τη 2η αξιολόγηση παραμένουν σταθερές. Συνεχίζουμε να τονίζουμε την ανάγκη για ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων». «Επαναλαμβάνω ότι οποιαδήποτε συμφωνία δεν μπορεί να περιλαμβάνει νομοθέτηση νέων μέτρων για μετά τη λήξη του προγράμματος», υπογράμμισε. 

Ενώ τόνισε πως: «Οι όποιες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων οφείλονται στις διαφορετικές εκτιμήσεις των Ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ». 

Ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε πως «Παράλογες απαιτήσεις και απαιτήσεις εκτός της υπάρχουσας συμφωνίας δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές». Ενώ επεσήμανε πως «Από την μεριά μας έχουμε τηρήσει τα συμφωνηθέντα και περιμένουμε από τις υπόλοιπες πλευρές να κάνουν το ίδιο».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε επίσης ότι δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα δημοσιεύματα για ένταξη του αφορολόγητου στον «κόφτη», αύξηση του ΦΠΑ ή κατάργηση της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς» για τις συντάξεις. Παράλληλα είπε ότι δεν έχουν βάση πληροφορίες για ένταση στις σχέσεις της Αθήνας με την Κομισιόν.

«Τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι όλα να συμφωνηθούν. Είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε στη βάση λογικών προτάσεων και όχι παράλογων απαιτήσεων» είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

Κατά τον ίδιο δεν είναι η ελληνική πλευρά που πιέζεται «γιατί δεν έχουμε άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες». Τόνισε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση ζητά την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ώστε μέσω αυτού να επιτευχθεί ο φιλόδοξος στόχος του 1,75% για το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος.

"Μεγάλα προβλήματα στους προσφυγικούς καταυλισμούς"

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφέρθηκε και στην κακοκαιρία, που έπληξε τη χώρα τις τελευταίες μέρες. Παραδέχτηκε πως: «Σε ό,τι αφορά ειδικά τους προσφυγικούς καταυλισμούς εκεί πράγματι παρατηρήθηκαν τα μεγαλύτερα προβλήματα». Ενώ τόνισε πως «Από την πλευρά του κρατικού μηχανισμού έχουμε κάνει για την κακοκαιρία ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να ελαχιστοποιήσουμε τα προβλήματα». 

Για το προσφυγικό και αν υπήρξε σωστή διαχείριση ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι παρόμοια προβλήματα παρατηρήθηκαν στο σύνολο των χωρών που φιλοξενούν πρόσφυγες τονίζοντας ότι η αντιμετώπιση του προσφυγικού δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών.

Η Ελλάδα έχει καταφέρει με αξιοπρέπεια και ανθρωπιά να λύνει τα προβλήματα που είναι πολλά και δυσεπίλυτα.

Να μιλήσουν πρώην υπουργοί για την υπόθεση Novartis

Ερωτηθείς για την υπόθεση Novartis, ο κ. Τζανακόπουλος υπενθύμισε το νόμο που προβλέπει ότι εφόσον ο εισαγγελέας δει κατά τη διάρκεια της εν εξελίξει μυστικής προανακριτικής διαδικασίας ότι εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα τότε η δικογραφία πρεπει να σταλεί αμελητί στη Βουλή.

«Εμείς πρέπει να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να δουλέψει χωρίς παρέμβασει και επηρεασμούς. Αυτό, όμως, που μου κάνει εντύπωση είναι ότι μιλάμε για περίοδο αρκετών ετών που κάποιοι ήταν υπουργοί Υγείας. Γιατί τα πολιτικά πρόσωπα αυτά που συνήθως είναι λαλίστατα δεν έχουν τοποθετηθεί δημόσια ζητώντας να χυθεί άπλετο φως; Δεν θέλω να εμπλέξω κανέναν σε ό,τι ερευνάται από τη δικαιοσύνη αλλα είναι απαραίτητες οι τοποθετήσεις από αυτά τα πολιτικά πρόσωπα» κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.