current views are: 4

12 Ιανουαρίου 2017
Δημοσίευση14:31

Γκουτέρες στη Διάσκεψη για το Κυπριακό: Υπομονή – Δεν μπορούμε να περιμένουμε θαύματα

Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε για μελλοντική επίλυση του Κυπριακού ο γ.γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, τονίζοντας, ωστόσο ότι ”χρειάζεται υπομονή” και πολύς δρόμος και δουλειά ακόμα προκειμένου να εξευρεθεί μια συνολική λύση.

Δημοσίευση 14:31’

Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε για μελλοντική επίλυση του Κυπριακού ο γ.γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, τονίζοντας, ωστόσο ότι ”χρειάζεται υπομονή” και πολύς δρόμος και δουλειά ακόμα προκειμένου να εξευρεθεί μια συνολική λύση.

Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε για μελλοντική επίλυση του Κυπριακού ο γ.γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, λίγο μετά το γεύμα εργασίας στη Διάσκεψη της Γενεύης, τονίζοντας, ωστόσο ότι ”χρειάζεται υπομονή” και πολύς δρόμος και δουλειά ακόμα προκειμένου να εξευρεθεί μια συνολική λύση.

Την ίδια στιγμή, ο… Γκουτέρες απένειμε τα δικά του… Όσκαρ σε Αναστασιάδη και Ακιντζί, αφού, όπως ανέφερε ”χάρη στη δική τους δουλειά, εδώ και 20 μήνες, είναι εφικτό να επιτευχθεί κάποιο αποτέλεσμα”.

Όπως τόνισε:

Σήμερα το πρωί είχαμε έναν εποικοδομητικό διάλογο που ακολουθηθηκε από μια εποικοδομητική συζήτηση στη διάρκεια του γεύματος.

Μπορέσουμε να τακτοποιήσουμε την πολυπλοκότητα των ζητημάτων και των εγγυήσεων. Κατέστη εφικτό να συμπεραίνουμε ότι πρέπει να βρούμε τα εργαλεία,

ώστε ταυτόχρονα να υπάρχουν εγγυήσεις που θα καθησυχάζουν την Τούρκικη πλευρά αλλά και η ασφάλεια που θέλει η Ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με τον ίδιο ”υπάρχει μια συνεργασία εν εξελίξει. Δεν μπορούμε να περιμένουμε θαύματα. Δεν θέλουμε μια άμεση λύση, θέλουμε να εργαστούμε όσο περισσότερο γίνεται για να πετύχουμε τον στόχο. Ο δικός μας ρόλος είναι να υποστηρίξουμε έτσι ώστε τα μέρη αυτά να συνομολογήσουν για μια συμφωνία. Έχουμε μια συγκεκριμένη ατζέντα: Την εξεύρεση λύσης μεταξύ των μερών”.

Ο κ. Γκουτέρες πρόσθεσε ότι ”εφεξής να είμαστε υπομονετικοί, δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε μπάλωμα, αλλά για την εξεύρεση λύσης εν συνόλω, μια λύση σύμβολο ελπίδας”.

Όπως υπογράμμισε:

Είμαι πεπεισμένος ότι το θάρρος των δύο ηγετών θα παίξει καθοριστικό ρόλο. Θέλουμε έναν διακανονισμό για τα κεντρικά ερωτήματα, για το περιουσιακό, για την Ευρωπαϊκή Ένωση  Nα βρούμε μια συμπαγή λύση. Πολλές προτάσεις έχουν πέσει στο τραπέζι θα πρέπει να φθάσουμε σε διευθέτηση σε όλα τα κεφάλαια. Φθάνουμε πολύ κοντά σε διευθέτηση σε μια δημιουργία μιας ΔΔΟ, μια ομοσπονδιακή οντότητα. Να ικανοποιούν τα όργανα τις ανησυχίες για ασφάλεια τουρκοκυπριακής πλευράς και εγγυήσεων ελληνοκυπριακής πλευράς. Σχεδιασμός ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν όσο χρειάζεται. Δεν έχουμε χρονοδιάγραμμα. Δεν είναι μια απλή συνέχεια, αλλά πρέπει να φτάσουμε σε αποτέλεσμα. 

 


σχετικα αρθρα