current views are: 6

13 Ιανουαρίου 2017
Δημοσίευση15:41

ΝΔ: Ενταφιάστηκε ο νόμος του υπουργού Καναλάρχη – Παππάς: Είστε η «Ηχώ των Καναλαρχών»

Σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας και Δημοκρατικής Συμπαράταξης ξέσπασε με αφορμή τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κηρύσσεται αντισυνταγματικός ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες.

Δημοσίευση 15:41’

Σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας και Δημοκρατικής Συμπαράταξης ξέσπασε με αφορμή τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κηρύσσεται αντισυνταγματικός ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Βελισσάρης

Σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας – Δημοκρατικής Συμπαράταξης ξέσπασε με αφορμή τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κηρύσσεται αντισυνταγματικός ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες.

Η Νέα Δημοκρατία κάνει λόγο για «ξεκάθαρη ήττα της κυβέρνησης», τονίζοντας ότι «με την απόφαση καταδικάστηκε και τυπικά ο νόμος του υπουργού Καναλάρχη κ. Παππά’» 

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση τόνιζε ότι «με την σημερινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας καταδικάστηκε και τυπικά ο νόμος του αποτυχημένου “Υπουργού καναλάρχη” κ. Παππά και τα καθεστωτικά σχέδια της Κυβέρνησης που περιελάμβανε τον πλήρη έλεγχο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Είναι μια ξεκάθαρη νίκη της Δημοκρατίας και μια ξεκάθαρη ήττα της απερχόμενης Κυβέρνησης. Η τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο θα μπει με όρους διαφάνειας από τα συνταγματικά κατοχυρωμένα όργανα της Πολιτείας. Ως προς τη δήλωση του κ. Παππά, αντιλαμβανόμαστε τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει. Θα του συστήναμε δε, να αξιοποιήσει το Σαββατοκύριακό του για να διαβάσει καλύτερα το σκεπτικό του ΣτΕ».

Από την πλευρά του ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος επεσήμανε πως αυτό που απέμεινε μετά την απόφαση ήταν «ένας υπουργός που οραματιζόταν την Ελλάδα ως χώρα-Μαδούρο και μία  υπουργός να εκστομίζει ύβρεις και ψεύδη, όπως πχ πως θα πεινάνε παιδάκια γιατί λόγω των καναλιών δεν θα πηγαίνουν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς κοκ.» και πρόσθεσε:

Τώρα το ΕΣΡ, ως μόνο συνταγματικώς αρμόδιο όργανο, θα ρυθμίσει τους κανόνες του τηλεοπτικού παιχνιδιού με βάση τους κανόνες της Δημοκρατίας και της πολυφωνίας.  Και κάτι ακόμη, ως υστερόγραφο: η Δημοκρατική Συμπαράταξη δικαιώθηκε όχι μόνο για τη στάση που κράτησε από την κατάθεση του νόμου-Παππά, αλλά και για τις θέσεις της στη φάση της ανάδειξης της ηγεσίας του ΕΣΡ, μόλις το ΣτΕ δημοσίευσε το περιεχόμενο της απόφασής του.

Απαντώντας τόσο στη ΝΔ όσο και τον κ. Λοβέρδο, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς υπογράμμισε ότι «η ΝΔ συνεπής στον ρολό της ως η “Ηχώ των Καναλαρχών”, έσπευσε να διαστρεβλώσει την απόφαση του ΣτΕ έτσι ώστε να βολεύει τα συμφέροντα των επιχειρηματιών-φίλων της. Δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό» και πρόσθεσε:

Υ.Γ: «Ο κ. Λοβέρδος θα ήταν ιδανικός αρχισυντάκτης στην “Ηχώ των Καναλαρχών”.

Η Νέα Δημοκρατία επανήλθε, και απευθυνόμενη στον υπουργό επεσήμανε πως «η μόνη ηχώ που ακούει είναι αυτή των ψεμάτων του. Αυτή του προσωπικού του Βατερλό».

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως η δημοσιοποίηση της απόφασης «βάζει οριστικό τέλος στην παραφιλολογία που καλλιεργούσε συστηματικά η Νέα Δημοκρατία από κοινού με τους καναλάρχες». «Με την απόφαση, δικαιώνονται πλήρως οι προσπάθειες της κυβέρνησης προκειμένου να μπει τέλος στο καθεστώς πλήρους ασυδοσίας που οικοδόμησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις για 27 χρόνια. Ένα καθεστώς ασυδοσίας το οποίο είχε μοναδικό σκοπό την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των καναλαρχών και την υπονόμευση του δημοσίου» συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει πως «με τη συγκεκριμένη απόφαση καθίσταται σαφής η ανάγκη να διεξαχθεί το συντομότερο δυνατό διαγωνισμός για τις άδειες, οι οποίες, βεβαίως, δεν μπορούν να είναι ούτε τζάμπα, ούτε απεριόριστες, όπως ισχυρίζονταν ορισμένοι».

«Καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς να συντονίσουν τις ενέργειες τους ώστε το ζητούμενο της ρύθμισης του τηλεοπτικού τοπίου να γίνει σύντομα πραγματικότητα» καταλήγει το κυβερνών κόμμα.

Κατά τα άλλα, το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει πως η απόφαση του ΣτΕ δικαιώνει πλήρως αυτό που το κόμμα είχε υποστηρίζει. «Ότι αρμόδιο για την προκήρυξη των τηλεοπτικών αδειών είναι μόνο το ΕΣΡ. Ο κ. Παππάς παρά τις επίμονες και αντισυνταγματικές ένεργειές του δεν κατόρθωσε να γίνει ύπατος καναλάρχης, ώστε να ελέγξει πλήρως τον χώρο της τηλεοπτικής ενημέρωσης. Σε μια κανονική χώρα θα είχε πάει σπίτι του. Στην Ελλάδα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ απλώς άλλαξε υπουργείο. Προφανώς για να συνεχίσει από εκεί τις προσπάθειες για το στήσιμο της νέας διαπλοκής και τη στοχοποίηση ενοχλητικών φωνών». 


σχετικα αρθρα