Δεν τίθεται θέμα επιβολής χρονοδιαγραμμάτων και επιδιαιτησίας στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, κατέστησε για μία ακόμη φορά σαφές ο Πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας.
Σε δηλώσεις στο Κίεβο της Ουκρανίας, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε, σύμφωνα με το ΡΙΚ, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προσβλέπει στη συνάντηση της Γενεύης, παρόλο που δεν έχει σημειωθεί η αναμενόμενη πρόοδος στις συνομιλίες, λόγω της στάσης της τουρκικής πλευράς.

Η επανένωση της Κύπρου, πρόσθεσε, ήταν και παραμένει αμετάθετος στόχος μας και η καρδιά του οράματός μας για την Κύπρο του 21ου αι τόνισε ο κ. Χριστόφιας.

Σχέδιο για το Κυπριακό έχει στα σκαριά η Άγκυρα


Στο μεταξύ, η Άγκυρα επεξεργάζεται «περιεκτικό σχέδιο» λύσης του Κυπριακού που θα τεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών στη συνάντηση Μπαν - Χριστόφια - Έρογλου, την προσεχή Πέμπτη, στη Γενεύη.

Με πρωτοσέλιδο τίτλο «Έτοιμο το σχέδιο», η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις» γράφει ότι επιδίωξη της τουρκικής πλευράς είναι οι συνομιλίες στη Γενεύη να καλύψουν όλα τα θέματα πλην των εγγυήσεων.

Επικαλούμενη έγκυρη πηγή, η εφημερίδα γράφει επίσης ότι για τις εγγυήσεις η τουρκική πλευρά θα προτείνει τη σύγκληση διάσκεψης με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Βρετανίας.

Το «σχέδιο» θα είναι στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει απόψε και αύριο στην Άγκυρα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου.