current views are: 2

19 Ιανουαρίου 2017
Δημοσίευση12:57

Το όραμα και η διαχωριστική γραμμή Μητσοτάκη

Σε συνθήκες ακραίας πόλωσης αναμένεται να πορευθεί, μέχρι τις κάλπες όποτε κι αν αυτές στηθούν, το πολιτικό προσωπικό της χώρας, όπως κατέδειξε και η χθεσινή, υψηλών τόνων, αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή.

Δημοσίευση 12:57’

Σε συνθήκες ακραίας πόλωσης αναμένεται να πορευθεί, μέχρι τις κάλπες όποτε κι αν αυτές στηθούν, το πολιτικό προσωπικό της χώρας, όπως κατέδειξε και η χθεσινή, υψηλών τόνων, αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή.

Σε συνθήκες ακραίας πόλωσης αναμένεται να πορευθεί, μέχρι τις κάλπες όποτε κι αν αυτές στηθούν, το πολιτικό προσωπικό της χώρας, όπως κατέδειξε και η χθεσινή, υψηλών τόνων, αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή.

Μήλον της έριδος αποτελούν, εκ των πραγμάτων, οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, ή εν γένει της σοσιαλδημοκρατίας, καθώς ο μεν κ. Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να εμφανιστεί ως συνεχιστής της… πασοκικής παράδοσης και υπερασπιστής των ασθενεστέρων, ο δε κ. Κυριάκος Μητσοτάκης οικοδομεί, με συνέπεια, το δικό του δίλημμα που συνοψίζεται ως εξής: λαϊκισμός και ανευθυνότητας έναντι της αλήθειας και των μεταρρυθμίσεων.

Ο κ. Μητσοτάκης, έχοντας εκ των πραγμάτων τον πρώτο ρόλο μεταξύ των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, επεδίωξε χθες να προσωποποιήσει το μέτωπο απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, με τελικό στόχο να περιορίσει τα περιθώρια άλλων επιλογών ή… συναισθηματισμού από πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, για πρώτη ίσως φορά τόσο ηχηρά, η διαχωριστική γραμμή που χάραξε δεν απευθυνόταν προς το εκλογικό ακροατήριο αλλά και προς τα ίδια τα κόμματα της Βουλής, καθιστώντας σαφές ότι προσεγγίζει τη διεκδίκηση της εξουσίας με όρους μιας εκ των προτέρων συμφωνίας αρχών για το βασικό πολιτικό πλαίσιο της επόμενης ημέρας.

Δεν είναι τυχαίο ότι κάλεσε άπαντες να τοποθετηθούν από τη μία ή την άλλη πλευρά, υπογραμμίζοντας πως «σήμερα, συγκρούονται, από τη μια μεριά, ο λαϊκισμός, ο τυχοδιωκτισμός και η ανευθυνότητα που κρατούν τη χώρα καθηλωμένη. Και από την άλλη, όλες οι δυνάμεις της μεταρρύθμισης, της αλήθειας και της αναγκαίας αλλαγής, που θα οδηγήσει ξανά τη χώρα μπροστά. Οι δυνάμεις του μέτρου και της λογικής με τις δυνάμεις της ανευθυνότητας και της αποτυχίας».

Η συνέχεια της αποστροφής του κ. Μητσοτάκη έχει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς αποτυπώνει την στρατηγική που θα ακολουθήσει, εφεξής, ο Πρόεδρος της Ν.Δ, ο οποίος και πρόσθεσε: «αυτή είναι η πραγματική διαχωριστική γραμμή και όλοι, Κόμματα και πρόσωπα, κρίνονται από το πώς τοποθετούνται απέναντί της. Ουδετερότητα δεν υφίσταται. Και ούτε μπορεί να υφίσταται».

Με άλλους λόγους, πρόθεση του Προέδρου της Ν.Δ. είναι να καταστήσει πολιτικά «δύσκολη» για τους ψηφοφόρους μία χαλαρή εκλογική επιλογή, επαναφέροντας την έννοια της χαμένης ψήφου, και παράλληλα να δοκιμάσει τις αντοχές της κ. Φώφης Γεννηματά, η οποία επέμεινε στο διμέτωπο απέναντι σε ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στο ΠΑΣΟΚ και την κ. Γεννηματά, «έδειξε» προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορούν κόμματα που παραμέρισαν το πολιτικό κόστος και συνεργάστηκαν για την έξοδο της χώρας από την κρίση να ακολουθούν τακτικές ίσων αποστάσεων.

Η πίεση Μητσοτάκη και, συνολικά, της Ν.Δ. αναμένεται να κλιμακωθεί με αποδέκτες ψηφοφόρους και κόμματα. Ήδη χθες καταγράφηκαν οι άξονες της δημόσιας επιχειρηματολογίας του κόμματος, που δεν περιορίζονται πλέον μόνον στην οικονομία αλλά αφορούν συνολικά την πολιτική λειτουργίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και, παράλληλα, αποτυπώνουν και το, σε αντιδιαστολή, όρμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επόμενη ημέρα.

«Το πραγματικό δίλλημα είναι αν συντάσσεται κανείς με το καθεστώς των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ της νέας διαπλοκής και της αποτυχίας, των ατελείωτων διορισμών στο Δημόσιο ή με την Ελλάδα της δημιουργίας, της εργασίας, της προκοπής, της ελπίδας, της αλήθειας. Αν συντάσσεται με την Ελλάδα του κάθε κομματικού Καρανίκα ή με την Ελλάδα κάθε νέου παιδιού που θέλει να ξέρει ότι, αν δουλέψει σκληρά, θα έχει δικαίωμα να προκόψει στη ζωή του. Σε αυτήν την καθοριστική, για το μέλλον του τόπου, αντιπαράθεση θα πρέπει κάθε πολιτικός, αλλά και κάθε πολίτης να επιλέξει στρατόπεδο.

Κι αυτό αφορά ιδιαίτερα Κόμματα που παραμέρισαν το πολιτικό κόστος και παρά τις διαφορές τους συνεργάστηκαν για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Η αναμέτρηση θα είναι καθοριστική για το μέλλον της Ελλάδας. Και δεν έχω καμία αμφιβολία για την τελική έκβασή της», κατέληξε ο Πρόεδρος της Ν.Δ.


σχετικα αρθρα