current views are: 5

20 Ιανουαρίου 2017
Δημοσίευση19:10

Σκληρό μπρα ντε φερ: Με επέκταση του «κόφτη» για ένα χρόνο απαντά ο Τσίπρας στις πιέσεις των δανειστών

 Στον απόηχο της συνάντησης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με την Κριστίν Λαγκάρντ.

Δημοσίευση 19:10’

 Στον απόηχο της συνάντησης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με την Κριστίν Λαγκάρντ.

Σε σκληρό μπρα ντε φερ εξελίσσεται η διαπραγμάτευση για τη συμμετοχή ή μη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Στον απόηχο της συνάντησης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με την Κριστίν Λαγκάρντ και της διαρροής ότι το Ταμείο θα επιστρέψει στο πρόγραμμα μόνο εκ των προτέρων νομοθέτηση μίας εκ των απαιτήσεών του, ήρθε η απάντηση της Αθήνας δια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας κατά τη συνάντηση με τους συνταξιούχους, η Αθήνα δεν πρόκειται να δεχθεί να νομοθετήσει επιπλέον μέτρα για μετά το 2018, παρά μονάχα την επέκταση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής «για έναν και μόνο χρόνο», ωστόσο, όπως πρόσθεσε, με τα δεδομένα της δυναμικής της οικονομίας είναι βέβαιο ότι ο μηχανισμός δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι προ λίγων 24ωρων και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών τόνισε πως η κυβέρνηση ζητά από τους συνομιλητές της έναν «έντιμο συμβιβασμό». Αυτός, όπως έγραψε ήδη το newpost.gr θα αφορά από ελληνικής πλευράς σε μια τελευταία υποχώρηση στον «κόφτη» και στον προσδιορισμό των τομέων εκείνων στα οποία θα εφαρμοστεί εάν και εφόσον απαιτηθεί η χρήση του ακόμη και εις βάρος του αφορολογήτου.

Μένει να φανεί, εάν οι δανειστές θα αποκριθούν θετικά στην πρόταση της Αθήνας ή όχι. Σε κάθε περίπτωση, η τοποθέτηση του πρωθυπουργού έρχεται την ώρα που το ΔΝΤ και το Βερολίνο φαίνεται να είναι σε πλήρη ευθυγράμμιση ως προς το ζήτημα της συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως προκύπτει από τη συνάντηση της Κριστίν Λαγκάρντ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η οποία διεξήχθη σήμερα στα περιθώρια του φόρουμ του Νταβός.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΝΤ,  η Λαγκάρντδιαβεβαίωσε πως το Ταμείο παραμένει «πλήρως προσηλωμένο» στις συζητήσεις για την Ελλάδα, «με στόχο να επιτευχθεί μία γρήγορη συμφωνία επί ενός προγράμματος που θα μπορούσε να στηριχθεί με τη χρήση πόρων του».  Νωρίτερα, όπως επεσήμανε ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, αναφερόμενος στην ίδια συνάντηση, «η κ. Λαγκάρντ διαβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ σχεδιάζει να συνεχίσει τις “εποικοδομητικές συζητήσεις” με την Ελλάδα».

Η συνάντηση αυτή ήρθε στον απόηχο της χθεσινής διαρροής από τις Βρυξέλλεςβάσει της οποίας το ΔΝΤ ζητεί εκ των προτέρων νομοθέτηση είτε περικοπής του αφορολόγητου, είτε μειώσεων των συντάξεων για να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις. Προς το παρόν στο ραντεβού των δύο είναι άγνωστο το τι συζητήθηκε, ωστόσο, το μόνο σίγουρο είναι πως οι πιέσεις προς την Αθήνα αυξάνονται ραγδαία τις τελευταίες ημέρες.

Απτή απόδειξη, είναι τα όσα είπε χτες ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο πρακτορείο Bloomberg, που σημείωσε χαρακτηριστικά πως η Αθήνα φταίει για το γεγονός ότι δεν έχει επιστρέψει το Ταμείο στις συζητήσεις και σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει, τότε την Αθήνα περιμένει ένα σκληρότερο πρόγραμμα με βαρύτερες δεσμεύσεις.  «Το γεγονός ότι η Αθήνα δεν τηρεί όσα έχουν συμφωνηθεί, αποτελεί την αιτία για τη διστακτικότητα του ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Στη Γερμανία η νομοθεσία είναι ξεκάθαρη. Αν υπάρξει αλλαγή προγράμματος, θα πρέπει να διαπραγματευτούμε ένα καινούργιο, αλλά πρώτα με την έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου. Και εγώ δεν θα συνιστούσα – σ.σ. στην Ελλάδα – να προσπαθήσει να λάβει την έγκριση του κοινοβουλίου», ήταν η χαρακτηριστική φράση του.


σχετικα αρθρα