current views are: 4

27 Ιανουαρίου 2017
Δημοσίευση13:29

Παπαδημούλης: Να περιγράψει η Ελλάδα με σαφήνεια τι θα κάνει για να διορθώσει τυχόν αποκλίσεις

Την ανάγκη ορισμού με σαφήνεια ποια θα είναι τα βήματα που θα κάνει για να διορθώσει τυχόν αποκλίσεις για να ”κλείσει” η συμφωνία διατύπωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης.

Δημοσίευση 13:29’

Την ανάγκη ορισμού με σαφήνεια ποια θα είναι τα βήματα που θα κάνει για να διορθώσει τυχόν αποκλίσεις για να ”κλείσει” η συμφωνία διατύπωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης.

Την ανάγκη ορισμού με σαφήνεια ποια θα είναι τα βήματα που θα κάνει για να διορθώσει τυχόν αποκλίσεις για να ”κλείσει” η συμφωνία διατύπωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Είναι προς το συμφέρον όλων να κλείσει η συμφωνία», υπογράμμισε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο ίδιος, μάλιστα, διέψευσε τις «πληροφορίες» που θέλουν όλους, χθες, στις Βρυξέλλες, να βρέθηκαν στο ίδιο στρατόπεδο με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Η εικόνα αυτή δεν είναι ακριβής», διευκρίνισε, ενώ επεσήμανε ότι κατά τη συνέντευξη Τύπου χθες βράδυ, όλοι στις δηλώσεις τους συμφώνησαν ότι η ελληνική οικονομία τα πάει καλύτερα από τους στόχους και τις προβλέψεις που είχαν τεθεί. Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ και ESM εκτιμούν πως θα αποδειχθεί αχρείαστος ο «κόφτης», δήλωσε επίσης.

Αναλυτικά, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να υποστηρίζει πως το Eurogroup είναι ένα παράθυρο ευκαιρίας προκειμένου να ολοκληρωθεί η 2η αξιολόγηση και να αποσαφηνιστεί η συμφωνία. Ενώ ανέδειξε το στόχο να αξιοποιηθεί από όλους παραγωγικά το διάστημα ως τις 20 Φεβρουαρίου (που είναι το επόμενο, προγραμματισμένο Eurogroup), δεδομένου ότι στη συνέχεια η Ε.Ε. εισέρχεται σε περίοδο διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων, αρχής γενομένης από την Ολλανδία (στις 15 Μαρτίου).

«Η παράταση αβεβαιότητας θα δυσκολέψει την ορατή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», αναγνώρισε ο ευρωβουλευτής για να προσθέτει πως είναι προς το συμφέρον όλων να κλείσει η συμφωνία. «Τις επόμενες ημέρες πρέπει να τρέξουν οι πάντες: και το κουαρτέτο των δανειστών και η ελληνική πλευρά να κλείσουν και τα 80 προαπαιτούμενα».

Αμφισβήτησε δε, την «πληροφορία» -που μεταδόθηκε, όπως υποστήριξε, από τα μέσα ενημέρωσης που βλέπουν πτώση της κυβέρνησης Τσίπρα- ότι όλοι, πλην Ελλάδας, είναι ενωμένοι με το ΔΝΤ. Υπάρχουν και αποδείξεις: οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, όπως και η θέση που πήραν ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλα, επίσης οι πολιτικές ομάδες των Πρασίνων και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

«Είναι παράλογο», σύμφωνα με τον Δ. Παπαδημούλη, να ζητούν να νομοθετήσουν τώρα οι Έλληνες. Τι είναι λογικό; «Να περιγράψει η Ελλάδα με σαφήνεια και δεσμευτικότητα τι θα κάνει για να διορθώσει τυχόν αποκλίσεις αν δεν επιτευχθούν οι συμφωνημένοι στόχοι στα δημοσιονομικά. Και να περιγράψουν οι δανειστές τι θα κάνουν μετά το 2018 για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα, αν η Ελλάδα πετύχει τους στόχους», σύμφωνα με την πρόταση με δύο σκέλη που παρουσίασε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Δεν είναι λογικό», συμπλήρωσε, «να ζητά κανείς προκαταβολική νομοθέτηση (μέτρων)». Είναι κάτι που δεν το επιτρέπει το νομοθετικό και συνταγματικό πλαίσιο της Ελλάδας αλλά και καμίας ευρωπαϊκής χώρας. Επιπροσθέτως, «δεν ταιριάζει στη κοινή λογική».

Αποκάλυψε επίσης ότι η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο ESM θεωρούν ότι «ο περίφημος κόφτης δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστεί». Επιπλέον, «ούτε οι δανειστές ούτε εμείς θέλουμε το 4ο Μνημόνιο» σημείωσε, επαναλαμβάνοντας πως οι όποιες καθυστερήσεις οφείλονται στις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν στις γραμμές των δανειστών. Υπάρχουν δυσκολίες -«και το ξέραμε», ωστόσο «τα πράγματα είναι καλύτερα σήμερα εν συγκρίσει με το καλοκαίρι του 2015».

‘Αλλωστε, αύριο οι ηγέτες του ευρωπαϊκού Νότου από ένα ευρύ (πολιτικό) μέτωπο θα δώσουν στη Λισαβόνα συνέχεια στις αποφάσεις που πήραν στην Αθήνα, με έμφαση στην ανάπτυξη, τη συνοχή, το προσφυγικό, τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Ευρώπη, δήλωσε κλείνοντας ο Δ. Παπαδημούλης.
Ερωτηθείς, τέλος, για τις παλαιότερες, «ανιστόρητες και ατυχείς», όπως τις χαρακτήρισε, δηλώσεις του Αντόνιο Ταγιάνι για τη Μακεδονία και το Μ. Αλέξανδρο, είπε πως ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανασκεύασε δηλώνοντας πως τον δεσμεύουν οι διεθνείς αποφάσεις (είχε προηγηθεί επιστολή διαμαρτυρίας του Έλληνα αντιπροέδρου του Σώματος).

Ο Δ. Παπαδημούλης αναφέρθηκε σκωπτικά στους ευρωβουλευτές της ΝΔ που ψήφισαν τον Ιταλό ευρωβουλευτή για τη θέση του προέδρου, αφού προηγουμένως του είχαν κάνει την αγιογραφία ότι είναι φιλέλληνας. Την ερχόμενη Τρίτη ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Ε.Κ.


σχετικα αρθρα