current views are: 4

27 Ιανουαρίου 2017
Δημοσίευση18:53

Μητσοτάκης: Μεγάλη ζημιά του ΣΥΡΙΖΑ στην αξιοπιστία της χώρας, απαραίτητες οι εκλογές

«Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την δυστυχή παράδοση της πελατοκρατείας» δήλωσε ο Κυριάκος  Μητσοτάκης κατά την διάρκεια ομιλίας του στο συνέδριο του Economist.

Δημοσίευση 18:53’

«Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την δυστυχή παράδοση της πελατοκρατείας» δήλωσε ο Κυριάκος  Μητσοτάκης κατά την διάρκεια ομιλίας του στο συνέδριο του Economist.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την δυστυχή παράδοση της πελατοκρατείας» δήλωσε ο Κυριάκος  Μητσοτάκης κατά την διάρκεια ομιλίας του στο συνέδριο του Economist.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ προέβλεψε εξελίξεις στην Ελλάδα υποστηρίζοντας ότι οι εκλογές βρίσκονται κοντά, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά: «Oι ελληνικές εκλογές είναι ενόψει και θα είναι ευχάριστες εκλογές γιατί θα τις κερδίσει η ΝΔ».

Σε ότι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι τα λαϊκίστικα κόμματα όταν ανεβαίνουν στην εξουσία έχουν την τάση να λειτουργούν αυταρχικά και πρόσθεσε: « Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την δυστυχή παράδοση της πελατοκρατείας. Στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, ελπίζουμε ότι τα κεντρικά κόμματα εξουσίας θα διαχειριστούν την κατάσταση με ανανέωση και προσεγγίζοντας νέες κοινωνικές κατηγορίες. Τα λαϊκίστικα κόμματα εκμεταλλεύονται νέους θύλακες ψηφοφόρων. Στην Ελλάδα ένα κόμμα της αριστεράς συγκυβερνά με ένα δεξιό κόμμα, αυτό δείχνει ότι η ιδεολογία έχει εκλείψει».

 Αναφερόμενος στην οικονομία είπε ότι “αν συνεχίσουν έτσι τα πράγματα στην οικονομία, η Ελλάδα μέσα στο 2017 θα επιστρέψει εκεί που βρισκόταν δυόμισι χρόνια πριν. Έχει γίνει μεγάλη ζημιά όσον αφορά στην αξιοπιστία της χώρας. Οι αξιώσεις των δανειστών είναι μεν υπερβολικές αλλά και εμείς σαν χώρα έχουμε χάσει σε αξιοπιστία. Υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα που λήγει στα μέσα του 2018. Μέχρι τότε η Ελλάδα έχει τρεις επιλογές: Μπορεί να δανειστεί από τις αγορές, μπορεί να υπάρξει ένα τέταρτο πρόγραμμα ή το πιο καταστροφικό να μη υπάρξει τίποτε από τα δύο”.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις εκλογές ο κ. Μητσοτάκης είπε “Θεωρούμε ότι οι εκλογές είναι απαραίτητες, θα γίνουν όμως αν χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ή το αποφασίσει ο κ. Τσίπρας. Στην περίπτωση της Ελλάδας, οι εκλογές δεν πρέπει να θεωρηθούν ως παράδειγμα αστάθειας, γιατί όχι μόνο θα κερδίσουμε αλλά θα προωθήσουμε την μεταρρυθμιστική μας ατζέντα”. Εξήγησε ότι κανένας δεν μιλάει για ένα χαλαρό δημοσιονομικό πλαίσιο στην Ελλάδα, αλλά το 3,5% πλεόνασμα είναι υπερβολικό και αντιπαραγωγικό για την ελληνική οικονομία.

Για το Κυπριακό είπε ότι έχουμε κάνει πρόοδο τα τελευταία χρόνια ωστόσο υπάρχουν δύσκολα θέματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια στην περιοχή. Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις για το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπάρχουν συμβιβασμοί που πρέπει να γίνουν, είπε ο κ. Μητσοτάκης και εξέφρασε την ελπίδα ότι τα πράγματα θα είναι πιο συγκροτημένα μετά το δημοψήφισμα στην Τουρκία.

Για το «φαινόμενο Τραμπ», ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς και πρόσθεσε ότι η Αμερική πρέπει να λειτουργήσει σαν εγγυητής της φιλελεύθερης οικονομίας και να συμβάλλει στην επίλυση διαφορών.

Το όνομα Ελλάδα είναι ένα δυνατό brand είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι η χώρα έχει μία σειρά πλεονεκτήματα που επαφίεται σε μας να τα αξιοποιήσουμε. «Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να αλλάξουν αλλά δεν μπορεί να αλλάξουν αν δεν έχουμε στόχο. Πρέπει να πούμε τη αλήθεια στους ανθρώπους», ανέφερε και πρόσθεσε ότι “η Ελλάδα πρέπει να προσελκύσει επενδύσεις για να αναβαθμίσει τον τουρισμό της. Ο πολιτισμός και ο τουρισμός είναι τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, πρέπει να βρούμε τρόπους να προσελκύσουμε περισσότερους ανθρώπους σε αυτή την όμορφη περιοχή. Ένα από τα προβλήματα ήταν ότι δεν μπορούσαμε να προωθήσουμε το brand”.

Φουκογιάμα: Δισδιάστατος, ρεαλιστής και θετικιστής ο Τραμπ

Στο ίδιο συνέδριο συμμετείχε και ο Αμερικανός πολιτικός επιστήμονας Φράνσις Φουκογιάμα ο οποίος χαρακτήρισε τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ  έναν δισδιάστατο Τραμπ. Έναν “καλό”, ρεαλιστή, θετικιστή, και έναν Τραμπ που ξυπνάει στις 3 το πρωί και κατακεραυνώνει τους πολιτικούς του αντιπάλους μέσω του twitter. «Πρέπει να δούμε ποιός από τους δύο Τραμπ θα αναδυθεί ως πρόεδρος», αναφέρει, εκτιμώντας ότι με βάση τα μέχρι τώρα σημάδια θα επικρατήσει μάλλον ο δεύτερος.

Επισημαίνει ότι, ήδη έχει ξεκινήσει έναν εμπορικό πόλεμο με το Μεξικό, θέλοντας να το εκφοβίσει, ενώ θεωρεί ότι βασικός αντίπαλος του προέδρου των ΗΠΑ θα είναι η Κίνα, με αυξημένες πιθανότητες ακόμα και για μία πολεμική σύρραξη στην νοτιοανατολική θάλασσα της Ασίας, όπως είπε.

«Αυτός είναι και ο λόγος που ο αμερικανός πρόεδρος θα προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα κλίμα ειρήνης στην Ευρώπη», αναφέρει χαρακτηριστικά, προκειμένου να επικεντρωθεί στον ανταγωνισμό με την Κίνα, γεγονός, ωστόσο, που είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει προβλήματα και στην Ευρώπη, εκτίμησε.

Επιπλέον, κάνει αναφορά στην εκτίμηση που θρέφει ο Ντόνταλντ Τραμπ στους ισχυρούς άνδρες όπως τον Ερντογάν, τον πρόεδρο της Αιγύπτου, και τον Βλάντιμιρ Πούτιν, γεγονός που, όπως λέει, ενδεχομένως να ενισχύσει την ανάδειξη αντίστοιχων εθνικιστικών κινημάτων σε άλλες χώρες, όπως στην Ουγγαρία. «Του αρέσει να προκαλεί, να ενοχλεί και να ακούγεται και ενδεχομένως, να λειτουργήσει συνεκτικά για τους ψηφοφόρους της Λεπέν», είπε.

«Το γεγονός ότι ο Τραμπ εκλέχθηκε από την εργατική τάξη και τους λιγότερο καταρτισμένους αντικατοπτρίζει τον αντίλογο στην παγκοσμιοποίηση», αναφέρει εκτιμώντας ότι η αμερικανική προεδρία ενεργά θα προσπαθήσει να αποδυναμώσει πολλά θεσμικά όργανα. Παρ’ όλα αυτά, «ενδεχομένως στο τέλος να τον δει κάποιος σαν ένα επιτυχημένο πρόεδρο όχι μόνο για μία αλλά ακόμα και για δύο θητείες».

Όσον αφορά τις πολιτικές ταυτότητες, αυτές έχουν να κάνουν με την αναγνώριση του ίδιου μας του εαυτού, η οποία μπορεί να πάρει διάφορες μορφές, όπως είπε. «Οι ταυτότητες μπορεί να αφανιστούν. Η συναισθηματική αναγκαιότητα για την ύπαρξη αυτής της ταυτότητας εσωτερικεύεται. Πλέον, έχει να κάνει με το κατά πόσο ανοιχτοί είμαστε, όχι για το πόσο δεξιοί ή αριστεροί είμαστε».

Ανέφερε μάλιστα, την σημασία των πολιτικών ταυτοτήτων στην περίπτωση του Κυπριακού, τονίζοντας ότι «οι αρχηγοί κρατών πρέπει να εκμεταλλευτούν την πολική και να αναδείξουν μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία».

Δυσαρέσκεια για την παγκοσμιοποίηση

Σε σχέση με την παγκοσμιοποίηση, αναφέρθηκε στην αυξημένη ανεργία και την αυξανόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια, καθώς, όπως τόνισε, σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού αισθάνεται ότι δεν αναγνωρίζεται. Οι άνθρωποι θέλουν κάτι παραπάνω από ειρήνη και ευημερία, θέλουν αναγνώριση, θέλουν σεβασμό, είπε, βλέποντας «τάσεις αποσταθεροποίησης της δημοκρατίας».

Όσον αφορά την Ελλάδα, αναφέρθηκε στο πελατειακό σύστημα, το οποίο, όπως είπε, χαρακτήρισε ως «ένα πλήγμα στην Δημοκρατία», προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα είναι η χώρα της Δημοκρατίας και αυτή μπορεί να συνεχίσει να είναι εδραιωμένη με όλα όσα συνεπάγεται». Τόνισε δε, ότι «η ποιότητα του κράτους είναι αυτό που θα κάνει τη Δημοκρατία να δουλέψει σωστά».

Τέλος, όσον αφορά την προσφυγική κρίση, δήλωσε ότι «για την Ευρώπη οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι ένας εν δυνάμει πλούτος. Προσφέρουν διαφορετικότητα και καλύπτουν δημογραφικά κενά», προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα έχει πληγεί από την κρίση στην Συρία και δεν μπορεί να διευθετήσει το ζήτημα μόνη της. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο και ευρωπαϊκό πρόβλημα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

 


σχετικα αρθρα