current views are: 5

30 Ιανουαρίου 2017
Δημοσίευση19:57

Μάζης στο newpost: Τι κρύβεται πίσω από το «σόου» των Τούρκων στρατηγών στα Ίμια

Νέα εμπλοκή στις βραχονησίδες βλέπει η Άγκυρα 

Δημοσίευση 19:57’

Νέα εμπλοκή στις βραχονησίδες βλέπει η Άγκυρα 

Ως «διπλό» μήνυμα σε Αθήνα και Άγκυρα χαρακτηρίζει ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας-Γεωπολιτικής  στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο Γιάννης Μάζης το χθεσινό περιστατικό στα Ίμια, τονίζοντας ότι η ψύχραιμη αντιμετώπιση των Ελλήνων είναι αυτή που αποτρέπει ακόμα την σύρραξη.

Μάλιστα, την ένταση του γεγονότος επιτείνει ακόμα περισσότερο το γεγονός ότι στην πυραυλάκατο επέβαινε ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Χουλουσί Ακάρ μαζί με τους αρχηγούς του τουρκικού στρατού, ναυτικού και αεροπορίας, αλλά και άγνωστο αριθμό κομάντος.

Όπως τονίζει ο κ. Μάζης στο newpost.gr, το επεισόδιο θα μπορούσε να ήταν ακόμα χειρότερο στην εξέλιξή του, αν η Ελλάδα δεν δρούσε ψύχραιμα.

Ωστόσο, προσθέτει, ότι υπάρχει περίπτωση αυτή η ψυχραιμία στο άμεσο χρονικό διάστημα να εκληφθεί ως φοβία από την Τουρκική πλευρά και να εξακολουθήσουν ακόμα περισσότερο οι προκλήσεις σε όλα τα επίπεδα. 

Την ίδια στιγμή, όπως επισημαίνει, ο καθηγητής πρόκειται για ένα περιστατικό με διπλό συμβολισμό, καθώς έγινε τόσο για να ”θυμίσει” το επεισόδιο στα Ίμια, 21 χρόνια πριν, αλλά ταυτόχρονα ”πάτησε” και στην απόρριψη από τον Άρειο Πάγο της έκδοσης των 8 αξιωματικών στην Τουρκία.

Εξάλλου, δεν είναι μόνο η Αθήνα που έγινε αποδέκτης των προθέσεων της Άγκυρας, αλλά και το Βερολίνο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η Τουρκία έχει ανοικτούς λογαριασμούς και με την Γερμανία σε σχέση με αξιωματικούς που έχουν ζητήσει άσυλο, καθώς εκτός από την Ελλάδα, υπάρχουν και 40 ανώτατοι αξιωματούχοι που έχουν ζητήσει άσυλο στο Βερολίνο, με αυτή την υπόθεση να παραμένει ακόμα εκκρεμής. 

Με το επεισόδιο αυτό, ο Ερντογάν, έστειλε διπλό μήνυμα που συνδέεται βέβαια και με την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, διαμηνύοντας με τον τρόπο του ότι ”μπορεί να κάνει τις βόλτες του στο Αιγαίο’‘, ενώ είναι αυτός που κρατά το κλειδί στο αν θα συνεχίσει ή όχι να εφαρμόζεται όπως πρέπει.

Παράλληλα, όπως εκτιμά ο κ. Μάζης, αυτό το επεισόδιο εντάσσεται για μια ακόμα φορά στην προσπάθεια του Τούρκου Προέδρου να δείξει ”δυνατός” στο εξωτερικό, ενώ στο εσωτερικό της χώρας του είναι ”παγιδευμένος”, δεχόμενος επικρίσεις για τις κινήσεις του από την αντιπολίτευση.

Είναι, δε, σημαντικό το στοιχείο, ότι ο Ερντογάν είναι πιεσμένος και από τα συνεχή χτυπήματα της τρομοκρατίας στο εσωτερικό της χώρας, που έχουν οδηγήσει και στην καταρράκωση της τουρκικής οικονομίας. Οπότε κάπου αυτή η πίεση ”ξεσπάει”. 

Όπως σημειώνει, τέλος, ο καθηγητής ”η κλιμάκωση στο Αιγαίο θα συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό, όσο η κατάσταση δεν ξεκαθαρίζει”. 

Τα όσα λέει στο Newpost ο καθηγητής έρχονται την ώρα που το πρακτορείο Anadolu, έκανε λόγο για νέα εμπλοκή ελληνικών και τουρκικών πλοίων κοντά. Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, βρέθηκε ανοιχτά των Ιμίων ένα τουρκικό πολεμικό πλοίο και τέσσερα σκάφη του ελληνικού Λιμενικού, τα οποία παρακολουθούσαν την κίνησή του στην περιοχή.

Το Ανατολή μεταδίδει πως, το τουρκικό πολεμικό πλοίο ζήτησε από το σκάφος του Λιμενικού που το οποίο προσέγγιζε τα Ίμια, να απομακρυνθεί. Το περιστατικό κράτησε περίπου δέκα λεπτά και στη συνέχεια το τουρκικό πλοίο κατευθύνθηκε προς την Αλικαρνασσό.

Πάντως από το Ελληνικό ΓΕΕΘΑ διαψεύδει το περιστατικό αναφέροντας πως δεν έχει καταγραφεί καμία δραστηριότητα από τα πλοία που βρίσκονται στην περιοχή.


σχετικα αρθρα