Με δεδομένο ότι στα τέλη Αυγούστου η τρόικα θα επιστρέψει για τον γνωστό έλεγχο (υπάρχει και 6η δόση) και ότι τον Σεπτέμβριο στη Βουλή θα έρθει προς ψήφιση η δανειακή σύμβαση, δεν χρειάζεται και πολύ σοφία για να αντιληφθεί κανείς ότι αν πάμε σε πρόωρες εκλογές, τότε θα πάμε. Ενδιαφέρον έχει όμως ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση θα επιλέξει- αν τελικά το επιλέξει, να μας οδηγήσει σε κάλπες.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει εισηγηθεί και δηλώσει δημοσίως, η δανειακή σύμβαση να ψηφιστεί από πλειοψηφία 180 βουλευτών. Επιχειρήματα υπάρχουν- κυριότερο ότι θα υπερβαίνει τον εκλογικό ορίζοντα της κυβέρνησης. Ταυτοχρόνως θεωρείται ότι με τον τρόπο αυτό, υπάρχει δυνατότητα οι εκλογές θα χρεωθούν στη ΝΔ.

Ο Σαμαράς το έχει ξεκαθαρίσει: δεν πρόκειται να ψηφίσει ούτε και αν χρειαστεί πλειοψηφία... 250 βουλευτών. Από αυτή του τη θέση δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω.

Κατά συνέπεια η «καυτή πατάτα» είναι στα χέρια της Κυβέρνησης.

Προσώρας ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου απορρίπτει μετά βδελυγμίας το εκλογικό σενάριο- διαβεβαιώνουν οι συνεργάτες του. Στην Ιπποκράτους γνωρίζουν ότι με τα νέα μέτρα, οποιαδήποτε σκέψη για εκλογές αυτή τη στιγμή ισοδυναμεί με πολιτική αυτοκτονία.

Ωστόσο υπάρχουν πάντα και οι απρόβλεπτοι παράγοντες και η κλιμακούμενη δυσαρέσκεια  των πολιτών είναι ένας από αυτούς, όπως και το -πιθανό- ενδεχόμενο μιας δημοσκοπικής καθίζησης που θα επιφέρει εσωστρέφεια στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ.

Θα σκεφτείτε- και σωστά, αν ο Βενιζέλος δεν γνωρίζει όλα αυτά και προτείνει δανειακή σύμβαση με 180, πράγμα που οδηγεί με απόλυτη ακρίβεια σε εκλογές.

Δανειζόμαστε, για να απαντήσουμε, σχόλιο κορυφαίου υπουργού: Ο Μπένι το γνωρίζει, αλλά πιστεύει ότι έχει... ραντεβού με την ιστορία στο... Ζάππειο.