current views are: 9

1 Φεβρουαρίου 2017
Δημοσίευση18:09

Τσίπρας: Θέλετε εκλογές για να παραδώσετε τη χώρα στα χέρια των ακραίων – Μητσοτάκης: Παίζετε τη χώρα στα ζάρια, τα στελέχη σας μιλάνε για δραχμή

Σύγκρουση κορυφής στη Βουλή

Δημοσίευση 18:09’

Σύγκρουση κορυφής στη Βουλή

Σύγκρουση ξέσπασε μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια ΜΜΕ και κομμάτων.

«Μέχρι τώρα πίστευα ότι ήσασταν κήρυκας θαλασσοδανείων. Σήμερα βλέπω ότι είστε και κήρυκας ανευθυνότητας. Αναπαράγετε αμάσητη την προπαγάνδα όσων πιέζουν τη χώρα με παράλογες απαιτήσεις. Την ίδια στιγμή που μας λέτε καθυστερούμε, σπεύδετε να μας κατηγορήσετε ότι είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε γη και ύδωρ στους δανειστές. Μονά ζυγά δικά σας. Δεν μπορείτε να παίζετε με το μέλλον της χώρας. Πρέπει να πάρετε θέση. Δεν μπορούν να γίνονται και τα δύο ταυτόχρονα!» είπε ο κ. Τσίπρας απαντώντας στα όσα του καταλόγησε ο κ. Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός, κλιμακώνοντας την επίθεσή του στον πρόεδρο της ΝΔ, τον κάλεσε να «πάρει καθαρή θέση», ως προς τις απαιτήσεις του ΔΝΤ. «Είναι αναγκαία η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ή είναι αριστερή ιδεοληψία; (…) Το μόνο που θέλετε είναι να γυρίσετε στις θέσεις εξουσίας για να λεηλατήσετε ξανά τη χώρα! Την ίδια στιγμή που δε χάνετε ευκαιρία να εκφράζετε την συμπάθειά σας στους δανειστές, σπεύδετε και να απαντήσετε σε κατασκευασμένα δημοσιεύματα ότι δε θα δεχτείτε αυξημένη πλειοψηφία για νέα μέτρα. Ποιός σας το ζήτησε αυτό; Εμείς ζητάμε εθνική γραμμή για να τα αρνηθούμε αυτά είπε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Τσίπρας, απαντώντας στις κατηγορίες ότι στελέχη της κυβέρνησης θέλουν Grexit, είπε προς τον κ. Μητσοτάκη σημείωσε ότι «αποδείξαμε όταν τα πράγματα δεν ήταν αστεία, αποδείξαμε και το αίσθημα ευθύνης απέναντι στον λαό και σεβαστήκαμε την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Σεβαστήκαμε τον λαό. Προσέξτε μήπως ταυτιστείτε με τις απόψεις του ομοϊδεάτη σας Σόιμπλε, με τα σχέδιά του και τις επιδιώξεις του. Ή απερισκεψία είναι αυτό, ή χρήσιμη ηλιθιότητα. Εκτός αν δε γνωρίζετε που θα οδηγούσε τον τόπο μια τέτοια εκδοχή. Εσείς θέλετε εκλογές για να παραδώσετε τη χώρα στους ακραίους».

Στρεφόμενος στο αντικείμενο της συζήτησης, δηλαδή το πόρισμα της εξεταστικής, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «η Δικαιοσύνη θα κρίνει εάν υπάρχει εμπλοκή πολιτικών προσώπων. «Γιατί αναστατώνεστε; Ξέρετε από κάπου ότι δεν υπάρχει εμπλοκή;» διερωτήθηκε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συνέχισε:

Βλέπω την αγωνία σας να βγείτε και να πείτε ότι το πόρισμα δεν επιβεβαιώνει το τρίγωνο της διαπλοκής. Αν δεν ήσασταν υπόλογοι για το τρίγωνο της διαπλοκής, θα ήσασταν αστείοι, αλλά είστε υπόλογοι.

«Από το πόρισμα της Εξεταστικής προκύπτει ότι τα ΜΜΕ χρωστούν στις τράπεζες, 1,3 δισ. Το μεγαλύτερο μέρος από αυτά είνα δανεικά και αγύριστα. Ο γιος του κ. Ψυχάρη -όχι αυτός που είχατε βουλευτή σας (είπε απευθυνόμενος στην ΝΔ) είπε στην Εξεταστική Επιτροπή ότι τα δάνεια αυτά δόθηκαν με “αέρα”» συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στα δάνεια των ΜΜΕ, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «ο χαριστικός δανεισμός έγινε εν μέσω κρίσης», και πρόσθεσε ότι «οι τράπεζες πετούσαν λεφτά από το παράθυρο για να δανείζουν χρεωκοπημένα ΜΜΕ για να σας υποστηρίζουν, ενώ ο λαός κλήθηκε να τις ανακεφαλαιοποιήσει. Έτσι αυξάνεται το χρέος της χώρας». Όπως υποστήριξε, δόθηκαν «1,3 δισ. ευρώ δανεικά και αγύριστα σε 10 όλες κι όλες επιχειρήσεις».

Ο κ. Τσίπρας απάντησε και στις κατηγορίες για την off shore της Αυγής, λέγοντας  «στην υπόθεση Siemens όλοι γνωρίζαμε για συγκεκριμένα πρόσωπα. Και ανοίγει και η Novartis, να δούμε τι θα μας φέρει. Κι έχετε το θράσος να μιλάτε για την Αυγή!»

Σχετικά με τα δάνεια των κομμάτων, ο πρωθυπουργός ανάμεσα σε άλλα επεσήμανε «είχατε άφθονο χρήμα για να πληρώνετε δημοσκοπήσεις και να καθορίζετε το κλίμα. Όλως τυχαίως πάντα, 48 ώρες πριν τις εκλογές υπήρχε μετακίνηση των ψηφοφόρων! Είχατε άφθονο χρήμα για τα ΜΜΕ, που είχαν παράνομα τις συχνότητες» και συνέχισε:  Είστε τόσο αστείοι που παρουσιάζετε την έκθεση μια ΜΚΟ που αφορά την υποκειμενική μέτρηση της αντίληψης της διαφθοράς. Έχουν ανοίξει με μας οι υποθέσεις και λένε φυσικά ότι είμαστε διεφθαρμένοι!

Μητσοτάκης: Ανεβήκατε στην εξουσία με ψέματα

«Ανεβήκατε στην εξουσία μέσα σε ένα κρεσέντο ψεύτικων υποσχέσεων και πέφτετε μέσα σε ένα παραλήρημα λασπολογίας. Ο λαϊκισμός στις μέρες σας ξεπέρασε κάθε προηγούμενο», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα και πρόσθεσε: 

«Για να επιβραδύνετε την κατάρρευσή σας επιχειρείτε να ορθώσετε δύο αναχώματα. Κομματικό κράτος και νέα διαπλοκή».

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «πιο δηλητηριώδη» τη νέα από την παλιά διαπλοκή, ενώ χαρακτήρισε «φιάσκο» και «πρότυπο διαπλοκής» την υπόθεση με τον νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες. «Μόνο εσείς κ.Τσίπρα & ο κ.Παππάς, όταν δεν είναι απασχολημένος με τις διαστημικές του αναζητήσεις, πιστεύετε ότι καταπολεμήσατε τη διαφθορά», είπε χαρακτηριστικά.

«Υπήρχε διαπλοκή στην Ελλάδα. Μόνο που εσείς κ. Τσίπρα δεν την πολεμήσατε αλλά επιχειρήσατε να κάνετε συναλλαγή μαζί της», είπε ακόμη ο πρόεδρος της ΝΔ και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι χρησιμοποίησε την Εξεταστική Επιτροπή ως μέσο εκφοβισμού των τραπεζικών στελεχών και των ΜΜΕ, σημειώνοντας:

«Φροντίσατε να στείλετε και σαφές μήνυμα: Αν δεν τα βρουν μαζί σας, θα έχουν την τύχη του κ. Ψυχάρη και του ΔΟΛ. Η Εξεταστική αυτή ήταν κ. Τσίπρα η ευκαιρία για εσάς να τα βρείτε με την παλιά διαπλοκή και να δημιουργήσετε τη νέα».

Σε άλλο σημείο, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το πόρισμα για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ «πόρισμα του αόρατου χεριού και της λογοκλοπής». 

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Νίκου Ξυδάκη περί δραχμής είπε:

«Τολμάτε να κατηγορείτε εμάς ότι συντασσόμαστε με τον Σόιμπλε, ενώ δικά σας στελέχη ανακινούν το θέμα επιστροφής στη δραχμή και μάλιστα σε ταραγμένες εποχές, που αρκετοί θέλουν τη διάλυση της Ευρωζώνης».

Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε «υπερβολικά» τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές, αλλά όπως είπε «αυτό είναι το τίμημα της προσωπικής αναξιοπιστίας του κ. Τσίπρα, της τραγικής ανικανότητάς του και της βαθιάς άρνησής του να υλοποιήσει τις αλλαγές που χρειάζονται». «Αποκλειστική ευθύνη του κ. Τσίπρα τα νέα μέτρα λιτότητας». 

«Το δίλημμα το 2015 ήταν “Grexit ή 3ο Μνημόνιο”. Σήμερα, πηγαίνετε να το κάνετε “Grexit ή 4ο Μνημόνιο”. Επαναλαμβάνετε διαρκώς τα ίδια λάθη», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οδηγεί τη χώρα στον γκρεμό και επανέλαβε το αίτημά του για εκλογές. «Δεν θα σας επιτρέψουμε να παίξετε τις τύχες της χώρας στα ζάρια. Ο λαός σας δείχνει την πόρτα της εξόδου. Φύγετε τώρα», επεσήμανε. 

«Όσο η κυβέρνηση δεν υλοποιεί τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, τόσο θα ενισχύεται η αναξιοπιστία της χώρας», πρόσθεσε, ενώ αναφέθηκε και στην ομολογία του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, για την πορεία υλοποίησης της συμφωνίας.

«Είμαστε έτοιμοι στη ΝΔ να αναλάβουμε τις δικές μας ευθύνες. Δεν θα είναι εύκολη η επόμενη μέρα για τη χώρα, χάθηκαν ευκαιρίες, η αξιοπιστία μας καταρρακώθηκε, αλλά η ελπίδα ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε καλύτερα μετατράπηκε σε απαισιοδοξία», υπογράμμισε.

«Ο λαός δεν σας εμπιστεύεται πλέον, μην αγνοτείτε τη βούλησή του. Μην διανοηθείτε να επαναλάβετε τον τυχοδιωκτισμό του καλοκαιριού του 2015. Ξεχάστε τα σενάρια δημοψηφίσματος, γιατί ούτε η αντιπολίτευση ούτε ο λαός θα συμμετέχουν», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Γεννηματά: «κ. Τσίπρα γίνατε υποτακτικός » 

Την ανάγκη για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης με άλλο πρωθυπουργό και πρόσωπα κοινής αποδοχής που θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας- το οποίο και ονόμασε «σχέδιο Ελλάδα» διατύπωσε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε επίθεση στη κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό λέγοντας πως αλυσοδένει τη χώρα με στόχους οικονομικά ανέφικτους και κοινωνικά αβάσταχτους. «Ξεκινήσατε κ. Τσίπρα ως δήθεν επαναστάτης και γίνατε υποτακτικός και τώρα γίνεστε και συνεργός; Πρέπει να δώσετε απαντήσεις», δήλωσε σε έντονο ύφος.

Αναφερόμενη στο πόρισμα της εξεταστικής δήλωσε «άνθρακας ο θησαυρός», τονίζοντας πως «ούτε τώρα έλαμψε η αλήθεια, ούτε τώρα έφτασε το μαχαίρι στο κόκκαλο», ενώ πρόσθεσε πως όσο και έψαξε η πλειοψηφία, η «σκευωρία» απέτυχε. 

Κουτσούμπας: O κόσμος ακούει βερεσέ ότι δεν θα ψηφίσετε μέτρα

«Θα κάνετε ότι περνάει από το χέρι σας για να ολοκληρώσετε τη διαπραγμάτευση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ.Γ. του ΚΚΕ προσθέτοντας με νόημα: « αυτά που λέτε ότι δεν θα ψηφίσετε μέτρα, ο λαός τα ακούει βερεσέ». Ο κ. Κουτσόυμπας προειδοποίησε πως οι γενικότερες εξελίξεις στην οικονομία έχουν τη δική τους δυναμική, συνδέοντας τις συζητήσεις για το Grexit με την συνοχή της ΕΕ που όπως είπε «δεν είναι πλέον δεδομένη». «Θα δοκιμαστεί το επόμενο διάστημα ως αποτέλεσμα της έντασης της ανισομετρίας που φέρνουν νέες αντιθέσεις που πιθανά να μη μπορούν να γεφυρωθούν όπως παλαιότερα», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας, είπε πως το συνέριο των ευρύτερων συναινέσεων με τα άλλα κόμματα στόχο έχουν να «αμπαλάρουν» το επόμενο πακέτο των αντιλαϊκών μέτρων.

Μιχαλολιάκος: Να νομοθετήσει η Βουλή το casus belli

Να νομοθετήσει η Βουλή το casus belli, ζήτησε ο Γ.Γ. της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, ο οποίος κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια αναφέρθηκε στα Ίμια. Ο κ.Μιχαλολιλακος επέκρινε και την πρόσφατη απόφαση της ΕΡΤ αναφορικά με τις μεταδόσεις εκδηλώσεων της Χρυσής Αυγής, όπως αυτή του περασμένου Σαββάτου, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ανακοίνωση του κ. Τσακνή για να καταγγείλει προσπάθεια προληπτικής λογοκρισίας του κόμματος του, την ίδια ώρα που από τα κανάλια των «νταβατζήδων προβάλλονται πορνοταινίες και πορνοδιαφημίσεις» και εκεί δεν γίνεται καμία λογοκρισία.

Καμμένος: Nα παρέμβουν οι εισαγγελείς Διαφθοράς 

«Από αύριο πρέπει να παρέμβουν δεκαπέντε εισαγγελείς, εισαγγελείς, εισαγγελείς Διαφθοράς και εισαγγελείς ξεπλύματος μαύρου χρήματος να πάρουν τους φακέλους και να αρχίσουν τις διώξεις», είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, περιγράφοντας την εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τις δανειοδοτήσεις των μμε και των κομμάτων, ως «την πλέον επιτυχή».

Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ σε αναφορά του στο «πόρισμα Καλούδη» σημείωσε ότι παραδόθηκε στις 15 Μαρτίου του 2013 – και υπό την αναμονή της έγκρισης για την άσκηση κακουργηματικών διώξεων μέχρι τον Απρίλιο, εισήχθη τροπολογία με την οποία απαλλάσσονταν των ευθυνών τους όσοι τραπεζικοί υπέγραψαν τις χρηματοδοτήσεις των κομμάτων με μοναδική εγγύηση τις μελλοντικές επιχορηγήσεις.

Ο κ. Καμμένος, επισήμανε ότι η συγκεκριμένη τροπολογία είναι το σημείο όπου ο κ. Σαμαράς μετέτρεψε την ΝΔ, σε υπερασπιστή του ΠΑΣΟΚ – «είναι η στιγμή που τα κάνουν πλακάκια, κι όταν ο εισαγγελέας Καλούδης τους έπιασε με την γίδα στην πλάτη, ήρθαν και ψήφισαν την τροπολογία». Απευθυνόμενος δε, προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, ζήτησε να εξετασθούν οι νομικές παράμετροι της υπόθεσης και να ξεκινήσουν οι διώξεις που αφορούν το πόρισμα Καλούδη.

Μεταξύ άλλων ο κ. Καμμένος υποστήριξε ότι συνεχίζεται το «μπούλινγκ» εναντίον πολιτικών προσώπων και αναφέρθηκε στο θέμα της δικαστικής αναμέτρησης που εξελίσσεται ανάμεσα στον ίδιο και τον εκδότη και τον διευθυντή των «Παραπολιτικών».

«Τα ίδια έκανε και το συγκρότημα του κ. Ψυχάρη. Σκότωσε τον πατέρα μου, τον κρέμασε στα μανταλάκια» προσέθεσε και ζήτησε «να ανοίξει το πόθεν έσχες του δημοσιογράφου των Νέων, Γ. Παπαχρήστου», αλλά και «να δούμε τι γίνεται με τον σημερινό διευθυντή των Νέων». «Ως πότε θα αφήνουμε τα 45αρια να εκτελούν την Δημοκρατία;» διερωτήθηκε, για καταλήξει ότι «τελικώς την πληρώνουν έντιμοι δημοσιογράφοι».

Θεοδωράκης: «Θα είναι έγκλημα αν δεν κλείσετε τη 2η αξιολόγηση»

«Ή κλείστε λοιπόν την αξιολόγηση ή καταθέστε την εντολή. Μεσοβέζικες λύσεις αυτή τη φορά δεν υπάρχουν. Να αναλάβει την ευθύνη μια κυβέρνηση εθνικής Ελλάδος. Η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει να παραπαίει. Καιροφυλακτεί η άβυσσος.” Με αυτό τον τρόπο έκλεισε την ομιλία του ο Σταύρος Θεοδωράκης καλώντας την κυβέρνηση να ολοκληρώσει την 2η αξιολόγηση.

«Θα είναι έγκλημα αν δεν κλείσετε τη 2η αξιολόγηση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Θα είναι έγκλημα αν χάσουμε την ποσοτική χαλάρωση που κρίνεται στις 9 Μαρτίου. Θα είναι έγκλημα αν η αξιολόγηση πάει για το Μάιο όπως ψιθυρίζουν κάποιοι βουλευτές σας», είπε ο κ. Θεοδωράκης προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να παρατείνετε την εκκρεμότητα και ανοίγετε ξανά κουβέντα για τη δραχμή. Δεν θα ξαναζήσουμε τον εφιάλτη του ‘15.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε ότι εμπόδισε την εξεταστική επιτροπή να ασχοληθεί με συγκεκριμένες καταγγελίες για ροή μαύρου χρήματος σε ελεγχόμενες από του ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ιστοσελίδες. «Φοβηθήκατε ότι θα αρχίσουν να μιλάνε κι άλλοι. Όλους αυτούς που χρηματοδοτούσατε, για να κάνουν τη βρώμικη δουλειά. Αυτούς που έβριζαν, λάσπωναν και απειλούσαν τους αντιπάλους σας. Αυτούς που σήμερα επιβραβεύετε με κρατικές θέσεις».

Σχετικά με τα δάνεια των κομμάτων ανέφερε ότι τα κόμματα τα στέρησαν από τα νοσοκομεία και τα σχολεία, και δανείζονταν χωρίς εξασφαλίσεις. «Όπως έγραφε ο κ.Τσίπρας το 2010 ζητώντας ρύθμιση χρεών και νέο δάνειο από την Εθνική τράπεζα: «Μας είναι απολύτως σαφές ότι η αποδοχή των δύο αιτημάτων μας απαιτεί ευρύτερη θεώρηση και δεν προσδιορίζεται αποκλειστικά με αυστηρά και μοναδικά χρηματο-οικονομικά κριτήρια», είπε.

Σε ό,τι αφορά το κλείσιμο των εφημερίδων ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι πρέπει να σώσουμε τα έντυπα και όχι βέβαια τους εκδότες που ευθύνονται γι’ αυτήν την κατρακύλα

 


σχετικα αρθρα