current views are: 7

2 Φεβρουαρίου 2017
Δημοσίευση05:03

H διαχωριστική γραμμή Μητσοτάκη και η αντίστροφη μέτρηση για την αποφυγή του 4ου μνημονίου

Μερικούς μόνον μήνες νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. αρκείτο να προειδοποιεί ότι οι καθυστερήσεις της κυβέρνησης οδηγούσαν αναπόδραστα

Δημοσίευση 05:03’

Μερικούς μόνον μήνες νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. αρκείτο να προειδοποιεί ότι οι καθυστερήσεις της κυβέρνησης οδηγούσαν αναπόδραστα

Μερικούς μόνον μήνες νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. αρκείτο να προειδοποιεί ότι οι καθυστερήσεις της κυβέρνησης οδηγούσαν αναπόδραστα σε ένα νέο, το τέταρτο κατά σειρά, μνημόνιο.

Χθες, με το χρόνο να έχει εξαντληθεί, το περιβάλλον Σόιμπλε να κινείται εκ νέου τιμωρητικά προς την Ελλάδα και έλληνες βουλευτές να εγείρουν ζητήματα δραχμής ή δημοψηφίσματος, οι προειδοποιήσεις του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη έλαβαν αγωνιώδη χαρακτήρα. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. περιέγραψε ένα ζοφερό μέλλον που μπορεί να βρει την Ελλάδα όχι απλώς εκτός ευρωζώνης αλλά, επί της ουσίας, απομονωμένη από την Ευρώπη και, μάλιστα, σε ένα ιδιαιτέρως δυσμενές διεθνές περιβάλλον.

«Πρέπει να φύγετε μια ώρα αρχύτερα. Για να προλάβουμε να περισώσουμε ό,τι πλέον περισώζεται. Μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον που αλλάζει ραγδαία. Και σε συγκυρίες που δεν είναι καθόλου ευνοϊκές για τη χώρα μας. Διότι η Ελλάδα μετά τα δύο χρόνια της διακυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου είναι εξασθενημένη. Και όπως η ιστορία διδάσκει, όταν η χώρα είναι ασθενής, οι κίνδυνοι πολλαπλασιάζονται» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή της χθεσινής ομιλίας του κ.Μητσοτάκη στη Βουλή. Αποστροφή αποκαλυπτική της αγωνίας που τον διακατέχει για την πορεία της χώρας.

Ο ίδιος, άλλωστε, δεν έκρυψε ότι πλέον εκτιμά ότι η Ελλάδα – εφόσον δεν υπάρξει άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης και πολιτική αλλαγή – οδηγείται είτε σε ένα νέο μνημόνιο είτε, ειδικά στο απρόβλεπτο περιβάλλον της Ευρώπης, στην έξοδο από τη ζώνη του Ευρώ. «Δεν πρέπει να φθάσουμε εκεί. Ιδιαίτερα καθώς κανείς δεν μας εξασφαλίζει ότι θα υπάρχει τέταρτο Μνημόνιο όταν θα αναγκαστεί η Ελλάδα να το ζητήσει. Γι’ αυτό κ. Τσίπρα πρέπει να φύγετε το συντομότερο δυνατόν. Το ότι ή δεν μπορείτε ή δεν θέλετε να τα καταφέρετε, δεν έχει πια σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι να μην παρασύρετε ολόκληρη τη χώρα στον γκρεμό που οδηγείτε την Κυβέρνησή σας».

Πάνω στον ορατό πλέον κίνδυνο για την Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης προειδοποίησε τον Πρωθυπουργό «δεν θα σας αφήσουμε να παίξετε και πάλι τη χώρα στα ζάρια» και οικοδόμησε, για άλλη μία φορά, το τελικό δίλημμα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες: Αν δηλαδή επιλέγουν να ανήκουν στην πρώτη ομάδα, «στους υπέρμαχους της αστικής Δημοκρατίας, αυτών που θεωρούν την παρουσία της Ελλάδας στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης αδιαπραγμάτευτο αξίωμα» ή είναι ανάμεσα στις «διάφορες ετερόκλητες δυνάμεις, υπέρμαχους του εθνολαϊκισμού που φαντασιώνονται άλλους δρόμους για τη χώρα και παίρνουν κουράγιο από όσους αρέσκονται να προβλέπουν το τέλος της Ενωμένης Ευρώπης».

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να ψηφιστεί από τους δεύτερους. Πλην όμως επιδιώκει να εξασφαλίσει τη συντριπτική πλειοψηφία των πρώτων. Του αρκεί για να τον αναδείξει Πρωθυπουργό. 


σχετικα αρθρα