current views are: 6

2 Φεβρουαρίου 2017
Δημοσίευση14:53

Με αποχή θα απαντήσει η ΝΔ εάν ο Αλέξης Τσίπρας θέσει θέμα νέου δημοψηφίσματος

Να κόψει τον πολιτικό βήχα στην κυβέρνηση θέλει η αξιωματική αντιπολίτευση

Δημοσίευση 14:53’

Να κόψει τον πολιτικό βήχα στην κυβέρνηση θέλει η αξιωματική αντιπολίτευση

Να κόψει τον… πολιτικό βήχα στην κυβέρνηση και σε όσα στελέχη της εξετάζουν το ενδεχόμενο ενός νέου δημοψηφίσματος θέλει η Νέα Δημοκρατία.

Κι αυτό το πράττει καθιστώντας σαφές ότι στην περίπτωση που η κυβέρνηση προκηρύξει και νέο δημοψήφισμα, τότε η Νέα Δημοκρατία θα καλέσει τους πολίτες να απέχουν, καθιστώντας το όποιο αποτέλεσμα μη νόμιμο.

Τη γραμμή αυτή παρουσίασε χθες στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης και την επιβεβαίωσε, σήμερα, ο εκπρόσωπος του κόμματος Βασίλης Κικίλιας: «Ο Κ. Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι ο ελληνικός λαός και η Αντιπολίτευση δεν πρόκειται να συμμετάσχουν σε τέτοιου είδους παιχνίδια. Αν κάτι τέτοιο σκέφτεται ο κ. Τσίπρας, αυτή τη φορά θα το κάνει μόνος του».

Το μυστικό πίσω από τη στάση της Νέας Δημοκρατίας είναι η πρόβλεψη του νόμου ότι το αποτέλεσμα ενός νομοσχεδίου νομιμοποιείται μόνον εφόσον η συμμετοχή των πολιτών υπερβεί το 40% (ή το 50% του εκλογικού σώματος εάν πρόκειται για ψηφισμένο σχέδιο νόμου).

Απέχοντας η ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης καθιστούν την επίτευξη του ορίου του 40% από εξαιρετικά δύσκολη έως απίθανη. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον δραματικό Ιούλιο του 2015, και παρά την πόλωση, η συμμετοχή δεν ξεπέρασε το 63%. Μόνον που τότε μόνον το ΚΚΕ είχε προτείνει αποχή ενώ, αντιθέτως, όλοι οι υπόλοιποι έκαναν ευρεία κινητοποίηση προκειμένου να φέρουν ψηφοφόρους στις κάλπες.


σχετικα αρθρα