current views are: 6

3 Φεβρουαρίου 2017
Δημοσίευση05:04

Με ατζέντα αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας στο εξωτερικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Το σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από την κρίση και, παράλληλα, μία αξιόπιστη εναλλακτική στη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Δημοσίευση 05:04’

Το σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από την κρίση και, παράλληλα, μία αξιόπιστη εναλλακτική στη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Το σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από την κρίση και, παράλληλα, μία αξιόπιστη εναλλακτική στη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναμένεται να παρουσιάσει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης προς τους ξένους συνομιλητές του, αρχής γενομένης από τη συνάντηση που θα έχει, σε δέκα ημέρες, με τη γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Το σύνθημα Μητσοτάκη προς το εσωτερικό, όπως διατυπώθηκε κατά τις τελευταίες ομιλίες του Προέδρου της Ν.Δ., ότι δηλαδή «στη Ν.Δ. είμαστε έτοιμοι» να αναλάβουμε το βαρύ έργο ανοικοδόμησης της χώρας, αναμένεται να είναι κεντρικό και στις εκτός συνόρων επαφές του επικεφαλής της ελληνικής κεντροδεξιάς. Άλλωστε, παρά το ευρύ δημοσκοπικό προβάδισμα που απολαμβάνει, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. έχει, ούτως ή άλλως, να διαχειριστεί την καχυποψία των εταίρων της χώρας όχι απέναντι στο πρόσωπό του αλλά έναντι του ελληνικού πολιτικού συστήματος, της αδυναμίας του να συμφωνήσει σε έναν ελάχιστο παρανομαστή και των συνεχών ανατροπών που κρατούν, τελικά, την Ελλάδα πίσω.

Πλέον, όμως, ο κ. Μητσοτάκης καλείται να διαχειριστεί μία κατάσταση σαφώς πιο επικίνδυνη από αυτή που κλήθηκαν να διαχειριστούν όσοι βρέθηκαν στη θέση του. Κι αυτό οφείλεται στην ραγδαία, το τελευταίο διάστημα, εικόνα της χώρας και στο ορατό, δια γυμνού οφθαλμού, έλλειμμα αξιοπιστίας που χαρακτηρίζει τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους και πιστωτές της χώρας. Γι αυτό, άλλωστε, και η προσπάθεια Μητσοτάκη δεν αφορά, περιοριστικά, την ενισχυση του δικού του ηγετικού προφίλ. Αντιθέτως, επιδιώκεται να σταλεί ένα σαφές μήνυμα ότι στην Ελλάδα υπάρχει ηγεσία ικανή και αποφασισμένη να βάλει τέλος στις συνεχείς ελληνικές παλινωδίες και να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα εξέλθει της ζώνης του λυκόφωτος.

Ως προς τη γερμανίδα Καγκελάριο, οι στόχοι της επίσκεψης Μητσοτάκη δεν εξαντλούνται στην οικονομία και στην παρουσίαση του οικονομικού σχεδίου της Ν.Δ. για τις επενδύσεις, τη φορολογία, τις αποκρατικοποιήσεις. Στο τραπέζι των συζητήσεων θα τεθεί και το μεταναστευτικό – προσφυγικό, ένα ζήτημα που βρίσκεται εξίσου ψηλά – αν όχι ψηλότερα – στη γερμανική ατζέντα και επηρεάζει το κλίμα ενόψει των εκλογών του φθινοπώρου. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ν.Δ. έχει κλιμακώσει την κριτική της προς την κυβέρνησης για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και τη μη αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων. Την ίδια στιγμή, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης θα ζητήσει, από την πλευρά του, την άσκηση επιρροής από τους ευρωπαίους προς την Άγκυρα προκειμένου να διατηρηθεί η ισχύς και να εφαρμοστεί η συμφωνία επαναπροώθησης, χωρίς την οποία είναι βέβαιο ότι η επανεμφάνιση πλωτών με εκατοντάδες μετανάστες θα αποτελέσει, απλώς, ζήτημα χρόνου.  


σχετικα αρθρα