current views are: 7

7 Φεβρουαρίου 2017
Δημοσίευση13:39

Αποστάσεις Βούτση από τη σκανδαλολογία

Με την κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ να χτυπάει «κόκκινο», ενισχύεται η εκτίμηση ότι έχει ανοίξει μια περίοδος στην πολιτική ζωή, όπου η σκανδαλολογία θα κατέχει δεσπόζουσα θέση. Τα δύο κόμματα εξουσίας εμφανίζονται αποφασισμένα να συνεχίσουν τις κατηγορίες για διαφθορά, προκειμένου να απαξιώσουν ηθικά το αντίπαλο στρατόπεδο.

Δημοσίευση 13:39’

Με την κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ να χτυπάει «κόκκινο», ενισχύεται η εκτίμηση ότι έχει ανοίξει μια περίοδος στην πολιτική ζωή, όπου η σκανδαλολογία θα κατέχει δεσπόζουσα θέση. Τα δύο κόμματα εξουσίας εμφανίζονται αποφασισμένα να συνεχίσουν τις κατηγορίες για διαφθορά, προκειμένου να απαξιώσουν ηθικά το αντίπαλο στρατόπεδο.

Με την κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ να χτυπάει «κόκκινο», ενισχύεται η εκτίμηση ότι έχει ανοίξει μια περίοδος στην πολιτική ζωή, όπου η σκανδαλολογία θα κατέχει δεσπόζουσα θέση. Τα δύο κόμματα εξουσίας εμφανίζονται αποφασισμένα να συνεχίσουν τις κατηγορίες για διαφθορά, προκειμένου να απαξιώσουν ηθικά το αντίπαλο στρατόπεδο. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης εμφανίζεται να κρατάει αποστάσεις από τη σκανδαλολογία, φοβούμενος τη συνολική απαξίωση του πολιτικού συστήματος και την ενίσχυση της λαϊκίστικης ακροδεξιάς.

Σκληρό ροκ απέναντι στη Νέα Δημοκρατία

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει το «σκληρό ροκ» απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου δεν άφησε αμφιβολίες για τις κυβερνητικές προθέσεις: «Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης, προκειμένου να μην απαντήσουν στα εύλογα ερωτήματα που προέκυψαν από την αποκάλυψη για αγορά ακινήτου εκατομμυρίων ευρώ στο Παρίσι, προσπάθησαν δια του κ. Γεωργιάδη να στήσουν έναν έωλο αντιπερισπασμό.» Ο κ. Τζανακόπουλος ζήτησε επίσης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δώσει στη δημοσιότητα το πόθεν έσχες της συζύγου του, καθώς και να γνωστοποιήσει το ποσό και την προέλευση των χρημάτων για την αγορά της κατοικίας στο Παρίσι.

Οι φόβοι του Βούτση

Ωστόσο, ο Νίκος Βούτσης δεν φαίνεται να συμπλέει με την κυβερνητική γραμμή. Ο πρόεδρος της Βουλής κρατάει διακριτικές αλλά σαφείς αποστάσεις από τη σκανδαλολογία. Σύμφωνα με συνομιλητές του, ο κ. Βούτσης εκφράζει φόβους ότι η αντιπαράθεση των κομμάτων στο έδαφος των σκανδάλων εντέλει «ενισχύσει τις δυνάμεις της αντιπολιτικής.» Φέρεται μάλιστα να υποστηρίζει ότι η σκανδαλολογία ρίχνει νερό στο μύλο της Χρυσής Αυγής και του Σώρρα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Βούτσης είχε εκφράσει τη συμπαράστασή του στη Φώφη Γεννηματά, δηλώνοντας ότι κακώς εμπλέκεται στη λίστα φοροδιαφυγής Μπόργιανς.

Ο πρόεδρος της Βουλής οικοδομεί με μεθοδικότητα το πολιτικό προφίλ του γύρω από τρεις άξονες:

  • Διατηρεί καλές σχέσεις με το Μαξίμου, προσέχοντας πού και πότε διαφοροποιείται από την επίσημη γραμμή.
  • Ρίχνει γέφυρες με τις υπόλοιπες δυνάμεις του πολιτικού συστήματος, αναλαμβάνοντας το ρόλο του νηφάλιου συνομιλητή από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπερασπίζεται με κάθε ευκαιρία τις «αξίες της Ανανεωτικής Αριστεράς», δηλαδή προτάσσει μια ατζέντα ζητημάτων που θεωρούνται πολύ σημαντικό από όσα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν μακροχρόνια συμμετοχή στην Αριστερά. Η αποστασιοποίηση του από τη σκανδαλολογία εντάσσεται ακριβώς σε αυτήν την παραδοσιακή αριστερή ατζέντα.


σχετικα αρθρα