Το συμπόσιο της Σύμης γίνεται ανελλιπώς από το 1998. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, άντε και λίγο νωρίτερα τον Ιούνιο οι Ιππότες της προοδευτικής διακυβέρνησης ανά την υφήλιο πακετάριζαν τα μαγιό τους, άντε και κανένα κάζουαλ συνολάκι στη βαλίτσα τους και έρχονταν να φιλοξενηθούν με έξοδα του Ιδρύματος Ανδρέας Παπανδρέου στα ελληνικά νησιά. Το αντίτιμο που πλήρωναν γι’ αυτό ήταν οι ιδέες που εξέθεταν - αφού είχαν μαζευτεί οι αστακομακαρονάδες - στον κ. Παπανδρέου και το επιτελείο του. Εκείνος πάλι αντλούσε από το ιδεοφυλάκιο της Σύμης ατάκες για τις ομιλίες του και σοφία για τις πολιτικές του κινήσεις. Φέτος όμως δεν θα γίνει κανένα συμπόσιο της Σύμης. Επισήμως βέβαια, το ΙΣΤΑΜΕ, που το διοργανώνει δεν έχει ανακοινώσει απολύτως τίποτε, οι οικείοι του περιβάλλοντος Παπανδρέου όμως γνωρίζουν ότι δεν θα γίνει. Διαβεβαιώνουν πάντως ότι δεν έπεσε θύμα των περικοπών, δεν κόλλησε στα χρήματα. Κονδύλια ήξερε και ξέρει ακόμα να εξασφαλίζει ο Πρωθυπουργός για τις εμμονές του, στην τελευταία επίσκεψη του στις Βρυξέλλες στις 24 και 25 Ιουνίου κουβάλησε μαζί του μια καραβιά συνεργάτες που φιλοξενήθηκαν - με έξοδα του ελληνικού κράτους - στο «Κόνραντ», το ακριβότερο ξενοδοχείο των Βρυξελλών. Δύο ορόφους λέγεται ότι κατέλαβε εκεί η αποστολή της σχεδόν χρεοκοπημένης χώρας μας.

Τα λεφτά δεν ήταν το πρόβλημα. Αυτό που μάλλον ζύγισαν στο Μαξίμου ήταν το μέγεθος της  πρόκλησης για τον ελληνικό λαό που θα έβλεπε τον Πρωθυπουργό του να συζητά με βερμούδα και πόλο μπλουζάκι για προοδευτική διακυβέρνηση σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον, έχοντας ψηφίσει το μεσοπρόθεσμο και τα νέα φορολογικά μέτρα. Άσε που σε κανένα από τα ειδυλλιακά μέρη δεν υπήρχε εγγύηση, ότι δεν θα μαζεύονταν έξω από το πολυτελές ξενοδοχείο μερικές εκατοντάδες αγανακτισμένοι για να διαμαρτυρηθούν, το πιθανότερο μάλλον θα ήταν να μαζευόταν εκεί ολόκληρη η πλατεία Συντάγματος.

Πέρα από αυτά υπάρχουν βέβαια και εσωτερικά της αδελφότητας της Σύμης. Στο περασμένο συμπόσιο ο Στίγκλιτς ήταν το κεντρικό πρόσωπο. Ωστόσο οι σχέσεις του με το πρωθυπουργικό περιβάλλον, όπου του χρέωναν την προσφυγή στο ΔΝΤ είχαν ήδη ραγίσει. Και πιθανόν στο Μαξίμου να έχουν πια αντιληφθεί ότι ακολουθώντας τις συμβουλές του Στίγκλιτς όταν ανέλαβαν την εξουσία έπεσαν κατευθείαν πάνω στον τοίχο.

Κανείς δεν θυμάται πια τους πέντε «σοφούς» που είχαν αναλάβει να εκσυγχρονίσουν τη λειτουργία του Μαξίμου. Από αυτούς οι δύο (Χάιφετς, Ποντγκόρσκι) ήταν μόνιμοι θαμώνες της Σύμης. Η τύχη τους αγνοείται, όπως και της μελέτης τους. Ο γιός του Όλαφ Πάλμε θα αναλάμβανε τα της παιδείας στην Ελλάδα. Τον χάσαμε, όπως χάσαμε και την Σενγκολέν Ρουαγιάλ, της οποίας το άστρο δύει οριστικά, ειδικά μετά την επιστροφή Στρος Καν. Δεν είναι καθόλου απίθανο, όσο και αν φαίνεται απίστευτο, στο Μαξίμου να πήραν μια λογική απόφαση, να κατάλαβαν δηλαδή ότι η συναναστροφή με τους Ιππότες της Σύμης ήταν χαμένος χρόνος…