current views are: 5

8 Φεβρουαρίου 2017
Δημοσίευση18:42

Η Λαγκάρντ υπερασπίζεται την έκθεση του ΔΝΤ: Θα λέμε ανελέητες αλήθειες – Πρέπει να κοπούν συντάξεις και αφορολόγητο

Απάντηση σε Τσακαλώτο, Στουρνάρα και Ντάισελμπλουμ – Ούτε βήμα πίσω από το Ταμείο

Δημοσίευση 18:42’

Απάντηση σε Τσακαλώτο, Στουρνάρα και Ντάισελμπλουμ – Ούτε βήμα πίσω από το Ταμείο

Άμεση απάντηση στην κριτική που άσκησαν για την έκθεση του ΔΝΤ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Γιάννης Στουρνάρας αλλά και πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στην έκθεση του Ταμείου, έδωσε η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ.

Απαντώντας με εξίσου σκληρές εκφράσεις στις βολές που εκτόξευσαν οι έλληνες και οι ευρωπαίοι παράγοντες, η Λαγκάρντ, μιλώντας από το βήμα συνεδρίου που οργάνωσε το Atlantic Council σημείωσε ότι «οι άνθρωποι μπορεί να αντιδρούν στις εκθέσεις μας και τα συμπεράσματά μας αλλά είμαστε αποφασισμένοι να είμαστε και έμπιστοι σύμβουλοι αλλά και ανελέητα ειλικρινείς με τα ευρήματά μας». Παραβλέποντας τις λάθος εκτιμήσεις που έκανε το Ταμείο καθ όλη της διάρκεια των προγραμμάτων διάσωσης για την Ελλάδα, η Λαγκάρντ τα έριξε περίπου στην Ελλάδα για το γεγονός ότι το ΔΝΤ έχει πιο απαισιόδοξες δημοσιονομικές προβλέψεις απ ότι οι Ευρωπαίοι. «Η διαφοροποίηση (…) για τα πλεονάσματα έχει να κάνει με τις εκτιμήσεις για τη δυνατότητα εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και την απόδοσή τους στην οικονομία». Πρακτικά η διευθύντρια του ΔΝΤ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν μπορεί να εφαρμόσει τα όσα υποσχέθηκε και γι αυτό οι στόχοι για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018 θα πέσουν έξω.

Επέμεινε επίσης στην πάγια θέση του Ταμείου από την ημέρα που άρχισαν οι συζητήσεις για συμμετοχή του στο πρόγραμμα, ότι δηλαδή θα πρέπει να περικοπούν οι συντάξεις αλλά και να ψαλιδιστεί το αφορολόγητο. «Λίγοι άνθρωποι, κυρίως μισθωτοί, σηκώνουν το βάρος» είπε χαρακτηριστικά, ενώ και στο συνταξιοδοτικό υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές και να υπάρξει ένα «διπλό στρώμα» προκειμένου από τη μία πλευρά να προστατεύονται οι κοινωνικά ευπαθείς αλλά παράλληλα να εξασφαλίζεται και η βιωσιμότητα του συστήματος. «Όσες φορές και να με ρωτήσουν θα το λέω συνέχεια» είπε χαρακτηριστικά.

Στη γραμμή Σόιμπλε

Η εν λόγω παρέμβαση της Λαγκάρντ, μία ημέρα από την κριτική με πολύ σκληρές εκφράσεις του προέδρου του Eurogroup, αλλά και τη δημοσίευση των επιστολών του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα δείχνει την αποφασιστικότητα του Ταμείου να ακολουθήσει σκληρή γραμμή στο ελληνικό ζήτημα. Δείχνει δε μία σύμπλευση απόψεων με τον αρχιτεχνοκράτη Πουλ Τόμσεν, ο οποίος με συνεχείς παρεμβάσεις του του τελευταίους μήνες δίνει… τη γραμμή του Ταμείου.

Συνεπακόλουθα η Λαγκάρντ, αφενός δεν αναμένει να ανοίξει τα χαρτιά του ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με το ΔΝΤ και τον ρόλο που αυτό θα έχει υπό τη νέα κυβέρνηση, με δεδομένο πως οι ΗΠΑ είναι ο βασικός μέτοχος. Παράλληλα φαίνεται η σύμπλευση στο ανώτατο επίπεδο πλέον του Ταμείου με τον σκληρό υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλεστα δημοσιονομικά μέτρα που ζητούν από την Ελλάδα. Παρά τη φαινομενική διαφωνία σχετικά με την ανάγκη ελάφρυνσης χρέους, αυτό που καθίσταται σαφές από την παρέμβαση της Λαγκάρντ σε μία τόσο κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης είναι πως επί της ουσίας εξυπηρετούνται τα σχέδια του Σόιμπλε, ο οποίος αναγάγει σε «λαγό» το ΔΝΤ για να περάσει τη γραμμή του σχετικά με την επιπλέον λιτότητα που ζητεί από την Ελλάδα

Ζορίζουν τα πράγματα

Υπό αυτό το πρίσμα, οι πιθανότητες να εξευρεθεί λύση μέσω της πρωτοβουλίας Ντάισελμπλουμ – οποίος σκοπεύει να καλέσει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη της διαπραγμάτευσης για διαβουλεύσεις – φαίνεται να μικραίνουν επικίνδυνα και να απομακρύνεται η πιθανότητα λύσης του γόρδιου δεσμού μέχρι το κρίσιμο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Χτες μάλιστα, ο συνήθως αυστηρός έναντι στην Ελλάδα πρόεδρος του Eurogroup άσκησε σφοδρή κριτική κατά της έκθεσης του Ταμείου, εκφράζοντας την έκπληξή του με τη σκληρόττηα των προτάσεων που ζητεί το ΔΝΤ. «Το ΔΝΤ εξακολουθεί να ζητά περισσότερες μεταρρυθμίσεις και μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους» συνέχισε ο επικεφαλής του Eurogroup«Έχουμε ήδη προχωρήσει σε ορισμένη ελάφρυνση και αν απαιτηθεί επιπλέον και η Ελλάδα συνεχίσει σε εποικοδομητικό δρόμο, τότε θα κάνουμε περισσότερα» τόνισε, καταλήγοντας.

Αντίστοιχα, σφοδρή κριτική άσκησαν μέσω των επιστολών του προς το Ταμείο που κατατέθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Δευτέρας ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιάννης Στουρνάρας.


σχετικα αρθρα