current views are: 9

9 Φεβρουαρίου 2017
Δημοσίευση10:30

Κατρούγκαλος: Θα καταθέσουμε αίτημα στην Ε.Ε για συνέχιση έκδοσης της «εύκολης» βίζας

Το ζήτημα της συνέχισης της εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος θεώρησης άδειας εισόδου για υπηκόους Τουρκίας στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, συζήτησε

Δημοσίευση 10:30’

Το ζήτημα της συνέχισης της εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος θεώρησης άδειας εισόδου για υπηκόους Τουρκίας στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, συζήτησε

Το ζήτημα της συνέχισης της εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος θεώρησης άδειας εισόδου για υπηκόους Τουρκίας στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, συζήτησε ο πρόεδρος της υποεπιτροπής νησιωτικών και ορεινών περιοχών της Βουλής Δ. Γάκης σε επικοινωνία που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλο. Στο θέμα παρενέβη και ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Καματερός.

Ο κ. Γάκης τόνισε τη σοβαρότητα του ζητήματος της διευκόλυνσης στη χορήγηση βίζας σε πολίτες τρίτων χωρών (ανάμεσα τους και η αναδυόμενη αγορά της Τουρκίας), για τον τουρισμό των νησιών του Αιγαίου και σημείωσε την ανάγκη να συνεχιστεί το πιλοτικό πρόγραμμα, ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου που βίωσαν τις ροές προσφύγων και μεταναστών.

Ο κ. Κατρούγκαλος, ενημέρωσε τους δύο βουλευτές για τις προσπάθειες του υπουργείου Εξωτερικών στις Βρυξέλλες προκειμένου να συνεχιστεί το πρόγραμμα στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου και για την επανυποβολή του σχετικού αιτήματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παράλληλα, τον διαβεβαίωσε ότι το προξενείο της Ελλάδας στη Σμύρνη θα ενισχυθεί με προσωπικό έτσι ώστε να μην προκύψουν θέματα καθυστέρησης στην έκδοση βίζας και ότι έχουν προγραμματιστεί να προχωρήσουν σύντομα τόσο η εισαγωγή ηλεκτρονικού συστήματος για διευκόλυνση της κατάθεσης των αιτήσεων για θεώρηση, όσο και η βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής στα σημεία εισόδου. Ενέργειες που θα βοηθήσουν να αντιμετωπισθεί με τον καλύτερο τρόπο το θέμα της χορήγησης τουριστικής βίζας σε Τούρκους πολίτες.

Η απόφαση αυτή αναμένεται να επηρεάσει πολύ τα ελληνικά νησιά, όπως επισημαίνουν τοπικοί παράγοντες, καθώς οι μισοί από τους τουρίστες που επισκέπτονται τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου είναι Τούρκοι.

“Θα πληγούν τα νησιά από την απόφαση” 

Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάννα Καλογήρου αναφέρεται στην «υπηρεσιακού ύφους επιστολή», τονίζοντας πως «δεν έχει γίνει προφανώς αντιληπτή η κρισιμότητα του θέματος». «Για μας και για τους ανθρώπους που επιμένουν να ζουν και να αγωνίζονται στα νησιά μας δεν είναι αποδεκτή -και δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι αποδεκτή- η εκ των προτέρων παραίτηση. Είναι πέραν από αυτονόητο ότι η ελληνική πολιτεία θα πρέπει να επιμείνει και να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα, σύμφωνα άλλωστε και με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις. Με μεγάλη ανησυχία σας επισημαίνω τα παραπάνω», καταλήγει την επιστολή της στον κ. Κατρούγκαλο η περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου.

Με επιστολή του στον επίτροπο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρη Αβραμόπουλο, που κοινοποιεί στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο και στους βουλευτές του νομού, ο δήμαρχος Λέσβου επισημαίνει ότι «τα νησιά έχουν σηκώσει ένα δυσανάλογο βάρος στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και το έκαναν για λογαριασμό όλης της Ευρώπης». 

«Έχετε βρεθεί στη Λέσβο και εσείς προσωπικά, διαπιστώνοντας την παρούσα κατάσταση και ακούγοντας όλους τους προβληματισμούς μας σχετικά με το τουριστικό μέλλον του τόπου. Θεωρώ ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει ένα βαρύτατο πλήγμα σε όλα τα νησιά και ιδιαίτερα στη Λέσβο.

Θεωρώ ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να συνεκτιμήσει τη περαιτέρω ζημιά που θα προκληθεί από την κατάργηση του προγράμματος αυτού και να αποφύγει με κάθε τρόπο να εφαρμόσει μια πολιτική που ουσιαστικά τιμωρεί μια τοπική κοινωνία η οποία εκπροσωπεί επάξια Ευρωπαϊκές Αρχές και αξίες» προσθέτει ο δήμαρχος Λέσβου, ο οποίος καταλήγει: «Θέλω να πιστεύω ότι εσείς γνωρίζετε καλύτερα από όλους ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να επιβραβεύσει και να βοηθήσει να σταθούν ξανά στα πόδια τους οι κοινωνίες των νησιών. Πεποίθησή μου είναι ότι θα αποτραπεί η παύση του πιλοτικού προγράμματος θεωρήσεων, η οποία τονώνει σημαντικά την τουριστική κίνηση σε μια περίοδο που το έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ».

 


σχετικα αρθρα