current views are: 10

10 Φεβρουαρίου 2017
Δημοσίευση08:05

Τσίπρας στη συζήτηση για τη διαφθορά: Το μεγάλο φαγοπότι τελείωσε

Σε ερώτηση του Σταύρου Θεοδωράκη για την διαφθορά απάντησε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στην ”ώρα του πρωθυπουργού” από το Βήμα της Βουλής, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναλάβει το πολιτικό κόστος για την καταπολέμηση της διαφθοράς. 

 

Δημοσίευση 08:05’

Σε ερώτηση του Σταύρου Θεοδωράκη για την διαφθορά απάντησε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στην ”ώρα του πρωθυπουργού” από το Βήμα της Βουλής, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναλάβει το πολιτικό κόστος για την καταπολέμηση της διαφθοράς. 

 

Σε ερώτηση του Σταύρου Θεοδωράκη για την διαφθορά απάντησε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στην ”ώρα του πρωθυπουργού” από το Βήμα της Βουλής, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναλάβει το πολιτικό κόστος για την καταπολέμηση της διαφθοράς. 

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό: ”Είναι ένας στόχος μακροπρόθεσμος η αντιμετώπιση της διαφθοράς. Όμως αυτό δεν γίνεται από τη  μια μέρα στην άλλη. Γιαυτό απαιτείται πολιτική βούληση. Απαιτείται ηθικό ανάστημα που η δική μας κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι διαθέτει”. 

Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας ”Απαιτείται ηθικό ανάστημα που η δική μας κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι διαθέτει.Εκτεταμένη φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο, απαράδεκτη διαχείριση δημόσιων οικονομικών συνέτειναν ώστε να φτάσει η χώρα μας στο χείλος της χρεοκοπίας. Είναι η προτεραιότητα η αντιμετώπισή της αλλά έχει και πολιτικό κόστος και εμείς το αναλαμβάνουμε”. 

Την ίδια στιγμή, τόνισε, ότι η εν λόγω έκθεση που δείχνει την Ελλάδα στην 69η θέση στη διαφθορά αφορά την υποκειμενική αντίληψη για τη διαφθορά και όχι την πραγματικότητα της διαφθοράς.

Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά ”Για να γίνει σαφέστερο, θα σας πω μονάχα ότι με βάση αυτή την αξιολόγηση, η χώρα μας συγκέντρωσε καλύτερη  βαθμολογία το 96′, το 97 και το 2000. Τότε που υπήρξε όργιο διαφθοράς σε σχέση με τις συμβάσεις για τα εξοπλιστικά. Αναρωτιέται κανείς αν όλα εκείνα τα χρόνια ήταν ρόδινα”.

”Είχε όμως μια σημασία την οποία δεν θέλω να απαξιώσω, ως προς την αντίληψη που διαμορφώνεται για την ύπαρξη της διαφθοράς” υπογράμμισε.

Παράλληλα, μίλησε για ”πρόοδο που έχει σημειωθεί με τις λίστες φοροφυγάδων, που οι προηγούμενες κυβέρνησεις αρνούνταν καν να παραλάβουν. Στις λίστες Μπόργιανς και Λαγκάρντ υπάρχουν ποσά άνω του 1 εκ. ευρώ που λαμβάνονται με γοργούς ρυθμούς. Επιπλέον έχουν σχηματιστεί περίπου 1.000 δικογραφίες που αφορούν τη λίστα Μπόργιανς”.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός ”Έχουμε κάνει μια σειρά βημάτων για την καταπολέμηση της διαφθοράς

  • Έλεγχος και καταγραφή των λιστών
  • Εχουν καταγραφεί ισχυρά πλήγματα στο εμπόριο καπνικών προϊόντων και εργαζόμαστε για την καταπολέμησή του. 
  • Ανάλογη προσπάθεια γίνεται και στον τομέα της πάταξης του λαθρεμπορίου με 40.000 ελέγχους με πρόστιμα 37 εκατ. ευρώ.
  • Θεσμοθέτηση διαφανούς πλαισίου για τις δημόσιες συμβάσεις. 
  • Φέραμε νόμο που απλοποιεί τη σύσταση επιχείρησης.  
  • Βάλαμε ένα τέλος στο όργιο σπατάλης σε σχέση με τα δημόσια έργα. Πετύχαμε την επανεκίννηση έργων που είχαν σταματήσει. Επί των ημερών μας έχουν αναδειχθεί μια σειρά υποθέσεων διαπλοκής και διαφθοράς με πρωταγωνιστές μέλη της κυβέρνησης”. 

Ο πρωθυπουργός εξείδικευσε συγκεκριμένα στο χώρο της υγείας όπου, όπως τόνισε ”στήθηκε ένα πάρτυ διαφθοράς”. 

”Μια δυσώδης κατάστασης από την οποία πολλοί πλούτισαν. Αναφέρομαι στο σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ που επί των ημερών μας οδηγήθηκε στη δικαιοσύνη.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν άντρο μαύρου χρήματος, ρουσφετολογικών προσλήψεων και αδιαφάνειας.Το μόνο που άφησε ήταν ένα ασύλληπτο χρέος ύψους 185 εκ. ευρώ. Το πάρτυ τελείωσε. Οι εμπλεκόμενοι θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Δίπλα σε αυτή την υπόθεση, υπάρχει η υπόθεση της Novartis. Είναι η έκφραση ενός τρόπου τιμολόγησης φαρμάκων που έχει βασιστεί σε συγκεκριμένα μέτρα. Μία από τις εταιρείες που ερευνάται ήταν η Novartis. Ήδη παίρνουν το δρόμο για τον εισαγγελέα, δελτία φαρμάκων του 2013, 2014. ΚΕΕΛΠΝΟ και Novartis είναι δύο κορυφαίες περιπτώσεις σκανδάλων στον τομέα της υγείας.Όλα αυτά με συγκεκριμένα στοιχεία έχουν δοθεί στη δικαιοσύνη. Αναμένουμε η διαδικασία να επιταχυνθεί. Για ποιον λόγο τότε κανείς από τους αρμόδιους υπουργούς δεν μιλά για το θέμα αυτό; Έχουν κάτι να κρύψουν;”

”Αν έχουμε καταφέρει σήμερα να έχουμε ξεφύγει σε μεγάλο βαθμό από τη ζώνη του πυρός, αν έχουμε καταφέρει να μην είμαστε στη φάκα, αν έχουμε καταφέρει να μην είμαστε με την πλάτη στον τοίχο και ενόψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κλείσαμε το 2016 με ανάπτυξη. Ενώ όλοι περίμεναν ύφεση και ενώ μας έβαζαν διαρκώς εμπόδια και πέρυσι το εμπόδιο του κόφτη, θεωρώντας -και μάλιστα η αξιωματική αντιπολίτευση- ότι σίγουρα θα ενεργοποιηθεί, όχι μόνο δεν ενεργοποιήθηκε ο κόφτης, αλλά ενεργοποιήθηκε ο δότης και δώσαμε και τις συντάξεις”, τόνισε, επίσης, ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του, στην επίκαιρη ερώτηση του Στ. Θεοδωράκη για τη διαφθορά.

”Ο στόχος για πλεόνασμα ήταν 0,5% και ξεπεράσαμε το 2% και σε όλους τους σοβαρούς ανθρώπους στην Ευρώπη αυτά τα οποία μας ζητούν είναι θέατρο του παραλόγου και τα λένε αυτοί όχι εμείς, διαβάστε τον γερμανικό Τύπο”, επισήμανε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: Το καταφέραμε σε μεγάλο βαθμό και εξαιτίας του γεγονότος ότι τελείωσε σε αυτόν τον τόπο το μεγάλο φαγοπότι, ότι καταφέραμε και βεβαιώσαμε χρήματα από την φοροδιαφυγή, από το λαθρεμπόριο, ό,τι καταφέραμε και είχαμε εισπράξεις.

Θεοδωράκης: Έχετε τη δική σας πραγματικότητα

Από την πλευρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε:”Έχετε τη δική σας πραγματικότητα κ. Τσίπρα. Είπατε ότι προσπαθείτε με τις λίστες και το λαθρεμπόριο. Είχατε πει τον Γενάρη του 2015 ότι μέχρι το καλοκαίρι του 15 θα αποκομίσετε 2.5 δισ. από υποθέσεις διαφθοράς, από καύσιμα και καπνικά προϊόντα. Εσείς αναφέρατε κάποια εκατομμύρια, ενώ είχατε υποσχεθεί δισεκατομμύρια. Γιατί τόση ανικανότητα; Στο θέμα της Siemens γιατί δεν προχωρά η υπόθεση; Γιατί υπάρχει αυτή η καθυστέρηση που υπήρχε και σε όλους τους προηγούμενους;”

Όπως τόνισε ”Οι χώρες με τις καλύτερες βαθμολογίες μοιράζονται τα χαρακτηριστικά:

  • Ελευθερία του τύπου
  • Ανοιχτό προυπολογισμό
  • Επίπεδα ελευθερίας ανθρώπων που κατέχουν αξιώματα
  • Δικαιοσύνη 

Αυτά είναι τα τέσσερα πεδία που θέλετε εσείς να ελέγξετε”. 

Τσίπρας: Δεν έχουμε μαγικό ραβδί

Στην δευτερολογία του ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι ”δεν έχουμε μαγικό ραβδί και μαγικές λύσεις. Η Ελλάδα έχει σοβαρό ζήτημα στο θέμα της διαφθοράς. Όμως αν συγκρίνει κανείς τις προσπάθειες που έχουμε κάνει θα διαπιστώσει ότι είναι η μέρα με τη νύχτα. Όμως δεν μπορεί να παραβλέπει κανείς ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά βήματα”.

Σύμφωνα με τον ίδιο ”Πρέπει να παραδεχθείτε ότι τα αποτελέσματά μας είναι αξιόπιστα αποτελέσματα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Το να μπορέσει κανείς να συγκρουστεί σε ένα τέτοιο δίκτυο, θέλει χρόνο, συγκρούσεις, αποφασιστικότητα. Την έχουμε επιδείξει αυτή την αποφασιστικότητα. Αναφερθήκατε σε έναν επιχειρηματία που δεν φτιάξαμε. Τον βρήκαμε. Συνεταίρος του κ. Θεοδωρικάκου, συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη είναι”.

Η διαδικασία είναι ανοιχτή για το ”Πάτρα – Πύργος” και ο κ. Σπίρτζης είχε την ευαισθησία να πάει στους εισαγγελείς να ελέγξουν τα στοιχεία. Είναι εύκολο να πετάς στον ανεμιστήρα. Μιλήσατε για την υπόθεση Siemens. Υπάρχει ένα αόρατο χέρι ώστε να κωλυσιεργεί μια δίκη που περιμένουμε πολλά χρόνια. Για κάποιο περίεργο λόγο, ξαφνικά δεν υπάρχει δυνατότητα να μεταφράσουν. Η δίκη αυτή ξεκινά στις 24 Φεβρουαρίου του 2017. Στο εδώλιο θα κάτσουν 67 στελέχη αλλά δεν θα κάτσει ο κ. Χριστοφοράκος. Γιατί κάποιες κυβερνήσεις που ήταν κολλήτός τους είχαν φροντίσει να φύγει από τη χώρα. ‘Οπως και ο κ. Καραβέλας”.

Όπως, δε, συμπλήρωσε η ελληνική δικαιοσύνη εξέδωσε νέο ένταλμα σύλληψης για τον κ. Χριστοφοράκο και ο ίδιος έχει θέσει αυτό το αίτημα στην Άνγκελα Μέρκελ για να πει τι γνωρίζει, ενώ αναρωτήθηκε αν ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος θα βρεθεί στη Γερμανία και θα συναντηθεί με την καγκελάριο θα θίξει το συγκεκριμένο ζήτημα.

 


σχετικα αρθρα