Σε μαραθώνιο εξελίσσεται η συνάντηση βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ του οικονομικού επιτελείου (Ευκλείδης ΤσακαλώτοςΓιώργος Χουλιαράκης) και των εκπροσώπων των Θεσμών στις Βρυξέλλες, ώστε να βρεθεί μια φόρμουλα και να ξεκλειδώσει η διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ζήτησε επικαιροποίηση στοιχείων της ελληνικής οικονομίας που χρησιμοποίησε το ΔΝΤ με βάση τις πραγματικές επιδόσεις του 2016 και του πρώτου μήνα του 2017. Υπενθυμίζεται ότι οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ προβλέπουν έλλειμα 0,2% του ΑΕΠ για το 2016, ενώ βάσει των μέχρι τώρα στοιχείων της κυβέρνησης η περσινή χρονιά έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ.

Αν επικαιροποιηθούν οι υπολογισμοί του ΔΝΤ, μειώνεται κατά πολύ ο λογαριασμός των μέτρων, γιατί συρρικνώνεται το δημοσιονομικό κενό. Αν συμφωνηθεί η επικαιροποίηση, οι τεχνοκράτες των δύο πλευρών χρειάζονται δύο με τρεις ημέρες να καταλήξουν στα νέα στοιχεία.

Πάντως, έλληνας αξιωματούχος ανέφερε  πως «δεν θα γίνει σήμερα η συμφωνία», προσθέτοντας πως δεν πρόκειται για «μία οριακή συνάντηση», την οποία παράλληλα χαρακτήρισε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.  Σε κάθε περίπτωση, από την έκβασή της δεν θα εξαρτηθεί μόνο το αν θα επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα, αλλά και το αν θα κλείσει η Β΄ Αξιολόγηση μέσα στον Φεβρουάριο. Ευρωπαίος αξιωματούχος από την πλευρά του, είπε στο newpost.gr ότι ακόμα δεν έχει σημειωθεί σύγκλιση σε ό,τι αφορά στο περιεχόμενο της συμφωνίας, με αποτέλεσμα οι εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για κλείσιμο της αξιολόγησης στις αρχές Μαρτίου.

Να σημειωθεί ότι ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του Μάριο Ντράγκι θα κριθεί στις 9 Μαρτίου.

«Αυτή τη στιγμή εγκαινιάζουμε τη διαδικασία μέσω της οποίας θα οδηγηθούμε στη σύγκλιση», ανέφερε χαρακτηριστικά. Πηγές τόσο από την Αθήνα όσο και από τις Βρυξέλλες συμπίπτουν ότι η κυβέρνηση έχει κάνει σοβαρή υποχώρηση σε ό, τι αφορά το αφορολόγητο. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση δέχεται τη μείωση του αφορολόγητου στα 7.300 ευρώ.

Ωστόσο, κυβερνητικοί παράγοντες επιμένουν ότι δεν υπάρχει στο τραπέζι ζήτημα περικοπής συντάξεων, ενώ η κυβέρνηση ζητάει την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.

Ποιοι συμμετέχουν

Στη συνάντηση συμμετέχουν: Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο πρόεδρος του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, ο διευθυντής της ΓΓ Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων της Επιτροπής, Μάρκο Μπούτι, ο επικεφαλής του κουαρτέτου, Ντέκλαν Κοστέλο, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, το μέλος της αποστολής του ESM που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις στην Αθήνα Νικολά Τζιαμαρόλι, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, καθώς και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ στο κουαρτέτο, Ντέλια Βελκουλέσκου. Την Ελλάδα εκπροσωπούν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Κυβερνητικός αξιωματούχος με τον οποίο είχε επικοινωνήσει το newpost είχε αρνηθεί ότι κ. Τσακαλώτος βρισκόταν χτες βράδυ στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί αν ο υπουργός Οικονομικών είχε πολιτικές επαφές σε άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Βερολίνο: Θετικό σημάδι η συμφωνία ΕΕ – ευρωζώνης...

Την ίδια στιγμή, στο Βερολίνο η εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ επιβεβαίωσε την κοινή στάση των δανειστών απέναντι στην Ελληνική κυβέρνηση, λέγοντας πως «αυτό είναι ευχάριστο. Δείχνει ότι το ΔΝΤ έχει παίξει εποικοδομητικό ρόλο. Αλλά θα ήθελα να επισημάνω από διαδικαστικής πλευράς, ότι η συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς είναι ένα βήμα, αλλά είναι επίσης σημαντικό να υπάρξει και συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς και την Ελλάδα».