current views are: 8

12 Φεβρουαρίου 2017
Δημοσίευση08:45

Αποκάλυψη: Αυτό είναι το Plan B, που έχει καλά κρυμμένο στο συρτάρι ο Αλέξης Τσίπρας

Πώς διαβάζει ο πρωθυπουργός τις εξελίξεις στην Ευρώπη

Δημοσίευση 08:45’

Πώς διαβάζει ο πρωθυπουργός τις εξελίξεις στην Ευρώπη

Και όμως. Υπάρχει από την κυβέρνηση Plan B που έχει καλά κλειδωμένο στο γραφείο του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ένα Plan B που ούτε ο ίδιος δεν θα ήθελε να έρθει εκείνη η στιγμή που θα το εφαρμόσει και θα κάνει το παν να μην το εφαρμόσει. Αλλά, φαίνεται, όταν λέει ότι «το 2017 δεν είναι 2015», υπονοεί ότι η κυβέρνησή του είναι τη φορά αυτή καλύτερα προετοιμασμένη στη «θηλιά» που πάνε να του (ξανα)περάσουν οι θεσμοί…

Όταν ο Αλέξης Τσίπρας λέει, και η αξιολόγηση θα γίνει και εκλογές δεν θα γίνουν, δεν λέει κάποιο ψέμα: αυτό είναι το σχέδιό του. Σε εκλογές δεν προτίθεται να πάει (εκτός αν έχει διαφορετική άποψη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ) και η αξιολόγηση θα κλείσει. Αυτό, όμως, που δεν λέει είναι πότε θα κλείσει η αξιολόγηση.

Η ανάγκη να κλείσει εδώ και τώρα η αξιολόγηση δεν προέκυψε μόνο βάσει του χρονοδιαγράμματος αυτής καθαυτής της διαπραγμάτευσης, αλλά και από το καλεντάρι του ισχυρού άνδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι: αρχές Μαρτίου συνεδριάζει το Δ.Σ. της Τράπεζας για την ποσοτική χαλάρωση. Απόφαση κρίσιμη για τα ελληνικά συμφέροντα αφού θα σημάνει πολλά για τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος κ.ο.κ.

Η κρίσιμη αυτή απόφαση μπορεί ωστόσο να αποδειχθεί λιγότερη σημαντική από τα παράλογα, ίσως και προσχηματικά, μέτρα που ζητούν οι δανειστές: με νέο, «βαρύ» λογαριασμό, με προληπτική ψήφιση μέτρων που υπερβαίνουν, μάλιστα, το χρονικό ορίζοντα της κυβέρνησης αυτής κ.α. Και ο πρωθυπουργός δεν δείχνει διατεθειμένος να φέρει στη Βουλή και την κοινωνία μια συμφωνία που θα προκαλέσει κοινωνική αναστάτωση και διχασμό στις Κ.Ο. των κομμάτων της συμπολίτευσης.

Στο σημείο αυτό έρχεται το κυβερνητικό Plan B, που αφήνει τη συμφωνία -που θέλει ο Αλ. Τσίπρας, επαναλαμβάνουμε- για αργότερα. Στις αρχές του καλοκαιριού ενδεχομένως. Και οι δανειακές ανάγκες της χώρας; Στέλεχος του οικονομικού επιτελείου υποστηρίζει ότι η υπεραπόδοση εσόδων μπορεί να αποδειχθεί επαρκής για την κάλυψη των αναγκών αυτών χωρίς προσφυγή στο «ζεστό» χρήμα των εταίρων μας. (Κάτι, ωστόσο, που προκαλεί ισχυρές αμφιβολίες στο αν το Plan B «βγαίνει», είναι οι επιπλοκές που θα προκαλέσει η παράταση της …ασυμφωνίας: στους οικονομικούς δείκτες, στα έσοδα, στην ευρυθμία του τραπεζικού συστήματος, το κοινωνικό κλίμα κ.α. Αλλά, όπως ειπώθηκε και πιο πάνω, θα είναι μια απόφαση που κανείς δεν θέλει να πάρει).

Από χθες, εξάλλου, έχει προστεθεί μία ακόμη παράμετρος από τα πιο επίσημα χείλη μάλιστα: το ενδεχόμενο -προοπτική σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα- το κόμμα Μέρκελ –Σόιμπλε να ηττηθεί τον επόμενο Σεπτέμβριο και να προκύψει κεντροαριστερός κυβερνητικός συνασπισμός. Και άρα, να κλείσει η συμφωνία με μια πιο φιλική στην Ελλάδα, κυβέρνηση. Βέβαια, όπως αποκάλυπτε ανώτατη κυβερνητική πηγή χθες στο περιθώριο της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, η ελληνική πλευρά …ποντάρει στο γεγονός ότι ούτε η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ δεν θα θέλει να πάει στις γερμανικές εκλογές με το ελληνικό ζήτημα ανοιχτό.

Με δεδομένες, πάντως, τις θέσεις όλων των πλευρών, γρήγορη συμφωνία δεν προοιωνίζεται..
 


σχετικα αρθρα