current views are: 6

13 Φεβρουαρίου 2017
Δημοσίευση09:51

Σκουρλέτης: Το πολιτικό στοίχημα είναι να οδηγηθεί η χώρα εκτός Μνημονίων

Για το πολιτικό «στοίχημα» να οδηγηθεί η χώρα εκτός Μνημονίων μίλησε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Δημοσίευση 09:51’

Για το πολιτικό «στοίχημα» να οδηγηθεί η χώρα εκτός Μνημονίων μίλησε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Για το πολιτικό «στοίχημα» να οδηγηθεί η χώρα εκτός Μνημονίων μίλησε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Αναλυτικά, όσον αφορά τη διαπραγμάτευση, «κάθε συμφωνία με τους δανειστές συνιστά ένα συμβιβασμό με αμοιβαίες υποχωρήσεις. Το περιεχόμενό της είναι αυτό που την καθιστά αποδεκτή ή όχι» αναφέρει και εξηγεί: «Μια συμφωνία που θα παρατείνει το καθεστώς της αβεβαιότητας, που θα λειτουργεί ως τροχοπέδη για την ανάπτυξη και θα ανακυκλώνει την ύφεση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. ‘Αλλωστε, οι αντοχές της μεγάλης πλειονότητας της κοινωνίας έχουν φτάσει στα όριά τους».

Ο υπουργός Εσωτερικών παρότι αναγνωρίζει ότι «δεν υπάρχει στην παρούσα φάση συμφωνία που δεν θα έχει πολιτικό κόστος για τον ΣΥΡΙΖΑ», από την άλλη υπογραμμίζει ότι «σημασία έχει μέσα από αυτή τη δύσκολη πορεία να οδηγηθούμε εκτός μνημονίων. Αυτή πρέπει να είναι η στόχευσή μας και σε αυτόν τον δρόμο πρέπει να κινηθούμε. Αν ακυρωθεί αυτή η προοπτική, θα έχουμε υποστεί μια βαριά ήττα όχι μόνο ως ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ως κοινωνία. Σε κάθε περίπτωση, βεβαιότητες δεν υπάρχουν σε αυτόν τον δύσβατο δρόμο».

Στο ερώτημα για τη συζήτηση περί Grexit, ο υπουργός Π. Σκουρλέτης παρεμβαίνει λέγοντας ότι αυτό «είναι το σχέδιο του Σόιμπλε για την Ελλάδα και την Ευρώπη», θέτοντας όμως το ερώτημα ποια θέση παίρνουν οι άλλες δυνάμεις. Για ΣΥΡΙΖΑ πάντως, δεν υπάρχει δίλημμα, «η Ευρώπη παραμένει το πεδίο των κοινωνικών και πολιτικών αγώνων για τη χώρα μας». Καλωσορίζει εξάλλου την ενίσχυση της Αριστεράς και των Σοσιαλδημοκρατών, γεγονός που «δημιουργεί την ελπίδα για τη διαμόρφωση νέων ευρωπαϊκών συσχετισμών».

Παίρνοντας, τέλος, αφορμή από τη σημερινή επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ στο Βερολίνο, υποστηρίζει πως «δεν θα τον αδικήσουμε (σ.σ. τον κ. Μητσοτάκη) αν σκεφτούμε πως πάει για να πάρει το χρίσμα». Επιπροσθέτως, «όσον αφορά το διαρκές αίτημα για εκλογές, είναι ο πιο ασφαλής τρόπος για να μην τοποθετείται ο κ. Μητσοτάκης για τα επίδικα ζητήματα της διαπραγμάτευσης και να κρύβεται. Η στάση του ουσιαστικά είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης απέναντι στις προτάσεις του ΔΝΤ και του κ. Σόιμπλε».

 


σχετικα αρθρα