ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το κρίσιμο 48ωρο για την αξιολόγηση: Μέχρι την Τετάρτη η απάντηση στους Θεσμούς με την έκθεση της Κομισιόν ανά χείρας

του Σεραφείμ Νικολάου - Δημοσίευση 13 Φεβρουαρίου 2017, 13:47 / Ανανεώθηκε 13 Φεβρουαρίου 2017, 18:15
Το κρίσιμο 48ωρο για την αξιολόγηση: Μέχρι την Τετάρτη η απάντηση στους Θεσμούς με την έκθεση της Κομισιόν ανά χείρας
Facebook Twitter Whatsapp

Έρχεται στην Αθήνα ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στο φουλ δουλεύουν οι «μηχανές» στο οικονομικό επιτελείο, το οποίο έχει βάλει στο μικροσκόπιο και επεξεργάζεται την τελική κυβερνητική πρόταση προς τους θεσμούς, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου και την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τελική πρόταση αναμένεται να έχει παραδοθεί έως την Τετάρτη, προκειμένου να υπάρχει επαρκής χρόνος για να λειανθούν τυχόν αποστάσεις των δύο πλευρών και τη Δευτέρα να είναι όλα έτοιμα. 

Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη καταφθάνει στην Αθήνα εκτάκτως ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, με αφορμή και την δημοσιοποίηση των χειμερινών προβλέψεων της Κομισιόν, ο ευρωπαίος επίτρος τόνισε ότι «η Ελλάδα επέστρεψε στην ανάπτυξη το 2016, με μεγαλύτερο ρυθμό από ό,τι αναμέναμε», προσθέτοντας πως για την επόμενη διετία, αναμένεται ανάπτυξη 2,7% και 3,1%. 

«Οι καλές δημοσιονομικές επιδόσεις εξαρτώνται από την πορεία υλοποίησης του προγράμματος βοήθειας» συνέχισε ο κ. Μοσκοβισί και επανέλαβε ότι «εργαζόμαστε για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης», στη βάση των σωστών αριθμών.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα: από τη μια εκφράζεται ανησυχία για το γεγονός ότι κρίσιμοι παίκτες του συστήματος  (Σόιμπλε, Τόμσεν) επιδίδονται σε προσωπικά, προσχηματικά παιχνίδια και δεν θέλουν τη λύση στην πραγματικότητα, και από την άλλη, Τσίπρας –Τσακαλώτος εργάζονται για μια πρόταση που μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους θεσμούς, όπως πιστεύουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση υφίσταται πολύ ισχυρές πιέσεις για την προληπτική νομοθέτηση μέτρων. Και μάλιστα, σε δύο δόσεις: 1,8 δισ. ευρώ τώρα και 1,8 δισ. ευρώ το 2018. Με μείωση του αφορολόγητου (ήδη, υπουργός που έχει στενή σχέση με τον πρωθυπουργό, έχει φωτογραφίσει τα όρια της υποχώρησης: κάτω από τις 6.000 το αφορολόγητο δεν πέφτει με... τίποτε).

Η Κομισιόν ανατρέπει τα νούμερα του ΔΝΤ

Θετικότερη εικόνα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αποτυπώνει στην έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις του ΔΝΤ.

Η Κομισιόν στις χειμερινές της προβλέψεις κάνει λόγο για ανάπτυξη ύψους 0,3% του ΑΕΠ για την ελληνική οικονομία το 2016 κάνουν λόγο οι χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Η εικόνα της ελληνικής οικονομίας που δίνει σήμερα η Επιτροπή είναι βελτιωμένη σε σχέση με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της, οπότε για το 2016 προέβλεπε ύφεση 0,3% του ΑΕΠ. Το 2017, η ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,7% και το 2018 στο 3,1%.

Η Επιτροπή τονίζει πως το πραγματικό ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ ακολουθεί ανοδική πορεία επί 15 διαδοχικά τρίμηνα, η απασχόληση αυξάνεται με σταθερό ρυθμό και η ανεργία εξακολουθεί να μειώνεται, αν και παραμένει αισθητά σε υψηλότερα επίπεδα απ’ ό,τι πριν από την κρίση. Η ιδιωτική κατανάλωση παραμένει ο μοχλός της ανάκαμψης, ενώ οι επενδύσεις εξακολουθούν να αυξάνονται αλλά παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί στο -1,1% του ΑΕΠ το 2016 επίσης βελτιωμένο σε σχέση με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Επιτροπής (-2,5%), να παραμείνει σταθερό το 2017 και να διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους 0,7% το 2018.

Το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 179,7% του ΑΕΠ το 2016 (181,6% στις φθινοπωρινές προβλέψεις), το 2017 στο 177,2% και το 2018 στο 170,6%.

Παράλληλα, η ανεργία συνεχίζει την πτωτική της τάση, καθώς από 23,4% το 2016 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 22% το 2017 και στο 20,3% το 2018.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να είναι μηδενικός το 2016, 1,3% το 2017 και 1% το 2018.

Τέλος, οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά το 2017 (12%), και το 2018 (14,2%) από 4% το 2016.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι κίνδυνοι απόκλισης από τις προβλέψεις είναι ιδιαίτερα υψηλοί, και μολονότι έχει αυξηθεί το ενδεχόμενο τόσο για ευνοϊκότερες όσο και για δυσμενέστερες εξελίξεις σε σχέση με τις προβλέψεις, η συνολική κατάσταση εξακολουθεί να τείνει σε δυσμενέστερες εξελίξεις.