current views are: 7

14 Φεβρουαρίου 2017
Δημοσίευση14:44

Χάθηκε το ορόσημο της 20ης Φεβρουαρίου για συμφωνία – Συζητούν μέτρα σε δόσεις για να μπει το ΔΝΤ – Έντονο παρασκήνιο

«Καίρια η παραμονή του Ταμείου για συνέχιση του προγράμματος», λέει ο Ντάισελμπλουμ

Δημοσίευση 14:44’

«Καίρια η παραμονή του Ταμείου για συνέχιση του προγράμματος», λέει ο Ντάισελμπλουμ

Έντονες παρασκηνιακές διεργασίες ώστε να βρεθεί το περίγραμμα λύσης που θα επιτρέψει την επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα βρίσκονται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες. Από την πλευρά του ωστόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραμένει αγκιστρωμένο στη σκληρή γραμμή, δέχεται τα πυρά ευρωπαίων και κυβέρνησης, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος διαμηνύει πως δεν έλαβε στα χέρια του τελεσίγραφο 48 ωρών από τους δανειστές. Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος ανέφερε πως το ορόσημο της 20ης Φεβρουαρίου για το κλείσιμο της αξιολόγησης, χάθηκε, επιμένοντας πως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι καίριας σημασίας για τη συνέχισή του.

Σε συνέχεια της πρωτοβουλίας Ντάισελμπλουμ την περασμένη Παρασκευή, στο τραπέζι έχουν πέσει αρκετά σενάρια για το πώς θα μπορέσουν να νομοθετηθούν τα εκ των προτέρων μέτρα που ζητάει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Στο πλαίσιο αυτό, κοινοτική πηγή που επικαλείται το ΑΠΕ – ΜΠΕ αναφέρει πως συζητούνται διάφορα σενάρια, όπως η νομοθέτηση των μέτρων σε δύο «δόσεις», αλλά και το να συμπεριληφθούν «θετικά» μέτρα για την περίπτωση που η Ελλάδα ξεπεράσει και πάλι τους στόχους της.

Σε αυτά τα «θετικά» μέτρα είχε αναφερθεί χτες κατά τη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος, αφού άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του αφορολόγητου, ζήτησε από το κόμμα και την κυβέρνηση να κάνουν υπομονή και να τοποθετηθούν επί του συνολικού πακέτου που θα συμφωνηθεί με τους δανειστές και το οποίο σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ θα περιλαμβάνει και παροχές. «Δεν διαπραγματευόμαστε μόνο για το αφορολόγητο. Θέλουμε να κάνουμε διαφορετικά πράγματα. Το συνολικό πακέτο δεν είναι μόνο το χρέος ή τα πλεονάσματα, αλλά και θετικά μέτρα. Οι δικοί μας άνθρωποι πρέπει να είναι πιο χαλαροί, να περιμένουν τη συνολική λύση και να κρίνουν» είπε χαρακτηριστικά.

Χάθηκε το ορόσημο του Eurogroup

Υπό αυτό το πρίσμα, το ορόσημο του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου έχει χαθεί, όπως βεβαίωσε και επίσημα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε δηλώσεις του το απόγευμα της Τρίτης, τονίζοντας ωστόσο πως «η κατάσταση στην Ελλάδα δεν αποτελεί μια οξεία κρίση».

Και αυτό γιατί πλέον, κοινή συνισταμένη όλων των πλευρών είναι πως μέχρι τη συνεδρίαση θα πρέπει να έχει σημειωθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόοδος. Ο κ. Τσακαλώτος χτες οριοθέτησε τις επιδιώξεις της κυβέρνησης τονίζοντας πως μέχρι τότε θα πρέπει να επιτευχθεί μία πολιτική συμφωνία, δηλαδή να έχει συμφωνηθεί το περίγραμμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, η φόρμουλα συμμετοχής του ΔΝΤ και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, ώστε να συζητηθούν σε μεταγενέστερη φάση οι λεπτομέρειες, δηλαδή το staff level agreement. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση απέκλεισε σενάριο περί άμεσης νομοθέτησης των μέτρων εντός του Σαββατοκύριακου, ενώ ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως δεν έχει στα χέρια του κάποιο τελεσίγραφο 48 ωρών από τους Θεσμούς.

Με δεδομένο ότι η διαπραγμάτευση κινείται με αργούς ρυθμούς, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις και διαρροές των τελευταίων ημερών, δεν έχει καθοριστεί και η επιστροφή της ημερομηνίας του κουαρτέτου στην Αθήνα. Κάτι τέτοιο εκ των πραγμάτων θα σήμαινε «ξεμπλοκάρισμα» των συνομιλιών και επιτάχυνση για λύση. Αύριο θα έρθει ο επίτροπος της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί στην Αθήνα με την Κομισιόν επισήμως να αποσυνδέει την έλευση του γάλλου με την επιστροφή του κουαρτέτου. Το μόνο σίγουρο είναι ωστόσο πως θα γίνουν συζητήσεις για την εν εξελίξει διαπραγμάτευση.

Σκληρή γραμμή από το ΔΝΤ

Όλα αυτά τη στιγμή που το ΔΝΤ παραμένει σε σκληρή γραμμή, τονίζοντας αφενός πως δεν μπορεί να κάνει συμβιβασμούς σε ό,τι αφορά τις αρχές του και να κλείσει μια υπερβολικά ευνοϊκή συμφωνία για τη χώρα. Απαντώντας χτες σε επικρίσεις που δέχεται το Ταμείο σχετικά με τη στάση του απέναντι στην Ελλάδα για τα μέτρα που ζητάει από την Ελλάδα, η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε πως προσπαθεί εντατικά να διευθετήσει τις διαφωνίες που υπάρχουν, «αλλά έχει περιορισμένα περιθώρια ελιγμών. Μας ζητήθηκε να βοηθήσουμε, αλλά μπορούμε να βοηθήσουμε μόνο με όρους και προϋποθέσεις που έχουν ισορροπία. Με άλλα λόγια δεν μπορούμε να κλείσουμε μια υπερβολικά ευνοϊκή συμφωνία με μια χώρα απλά και μόνο επειδή είναι αυτή η χώρα».


σχετικα αρθρα