Στα φαινόμενα βίας εις βάρος πολιτικών προσώπων επικεντρώθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο καταδικάζοντας τα και προαναγγέλοντας και τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ αναφέρθηκε και στις αλλαγές στην Παιδεία, καθώς και στο νέο πακέτο μέτρων. «Οι επιθέσεις εις βάρος των πολιτικών και του κοινοβοτυλίου ακρωτηριάζουν τη δημοκρατία, πλήττουν την πορεία της χώρας και δημιουργούν προϋποθέσεις για μεγαλύτερη ανομία και ανασφάλεια» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Οι βιαιοπραγίες και οι επιθέσεις παροτρύνονται και υποκινούνται από ακραίες πολιτικές ομάδες και διαμορφωτές της κοινής γνώμης, οι οποίοι πρέπει να τεθούν προ των ευθυνών τους» επεσήμανε, αφού, «δεν μπορεί να γίνει ανεκτό κανένα είδος βίας, είτε είναι αυθόρμητη, είτε είναι οργανωμένη».

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε, παράλληλα, ότι «όποτε καλλιεργήθηκε ο αντικοινοβουλευτισμός, δεν άργησε να έρθει και η αντιδημοκρατική εκτροπή».

Παράλληλα ο πρωθυπουργός εξήγγειλε τη σύσταση διακομματικής Επιτροπής που θα συζητήσει πολιτικές και μέτρα για τη διασφάλιση των θεσμών τη συντεταγμένη λειτουργία του κράτους και την αποτροπή φαινομένων βίας. Για τον λόγο αυτό, απήθυνε προσκλητήριο διαλόγου προς τους πολιτικούς, τους διανοούμενους και τους πολίτες.

«Η κοινωνία είτε σιωπηρά είτε φωναχτά ζητά αλλαγές. Έχουμε δεσμευθεί να υλοποιήσουμε ένα δύσκολο αλλά λυτρωτικό πρόγραμμα και η Ελλάδα θα προχωρήσει μπροστά, είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «γι' αυτές τις αλλαγές που κάναμε μας στήριξε και μας επικροτεί η ελληνική κοινωνία».

«Είναι ιστορικές οι τομές στην Παιδεία και είναι λογικό μερικοί βολεμένοι να αντιδράσουν αλλά όλοι οι υπόλοιποι θα καταλάβουν την αναγκαιότητα των τομών» πρόσθεσε ο Γ. Παπανδρέου.

KKE: «Βαθιά νυχτωμένοι πρωθυπουργός και κυβέρνηση»

«Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είναι μακριά νυχτωμένοι αν νομίζουν ότι, αξιοποιώντας τις προβοκάτσιες και τις γελοίες "συγκρούσεις" ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορέσουν να καταστείλουν το οργανωμένο ταξικό εργατικό - λαϊκό κίνημα» ανέφερε σε σχόλιό του το ΚΚΕ.

«Νόμος για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα είναι το δίκιο τους και η πάλη για την κατάκτηση των δικαιωμάτων τους που η κυβέρνηση, η πλουτοκρατία και η ΕΕ τσακίζουν» επεσήμανε.