current views are: 8

15 Φεβρουαρίου 2017
Δημοσίευση05:19

Το τεστ αξιοπιστίας του Κυριάκου Μητσοτάκη

Η κύρια προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναλαμβάνοντας την ηγεσία της Ν.Δ, δεν ήταν άλλη από την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του κόμματος και του ίδιου

Δημοσίευση 05:19’

Η κύρια προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναλαμβάνοντας την ηγεσία της Ν.Δ, δεν ήταν άλλη από την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του κόμματος και του ίδιου

Η κύρια προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναλαμβάνοντας την ηγεσία της Ν.Δ, δεν ήταν άλλη από την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του κόμματος και του ίδιου, ως Προέδρου του, έναντι της ελληνικής κοινής γνώμης.

Με τις δημοσκοπήσεις να τον εμφανίζουν ως βέβαιο νικητή των εκλογών, η προσπάθεια Μητσοτάκη επεκτάθηκε και στο στόχο της αποκατάστασης της αξιοπιστίας του ελληνικού πολιτικού συστήματος στο εξωτερικό. Η διήμερη επίσκεψη στο Βερολίνο και οι συναντήσεις με Μέρκελ, Σόιμπλε, βουλευτές του CDU αλλά και γερμανούς επιχειρηματίες σε αυτό, άλλωστε, απέβλεπε.

Η «δοκιμασία» για τον Πρόεδρο της Ν.Δ. δεν αφορούσε μόνον σε όσα διημείφθησαν πίσω από τις κλειστές πόρτες των κομματικών γραφείων αλλά και στην διασφάλιση του απορρήτου αυτών των συνομιλιών, όταν οι συναντήσεις ολοκληρώθηκαν. Δεν είναι τυχαίο ότι από τη συνάντηση με τον Βόλφγκαγκ Σόιμπλε δεν υπήρξε ούτε καν φωτογραφία ενώ ελάχιστες είναι οι ουσιώδεις λεπτομέρειες όσων συζητήθηκαν με την γερμανίδα Καγκελάριο.

Μόνον βέβαιο, όπως προειπώθηκε, είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης και στις δύο συναντήσεις επέμεινε στη γραμμή ότι η Ελλάδα έχει το πολιτικό προσωπικό που θα την οδηγήσει έξω από την κρίση και, συνεπώς, καμία σκέψη για Grexit δεν μπορεί να έχει βάση. Παράλληλα, παρουσίασε τη δική του οικονομική πρόταση, η βασική φιλοσοφία της οποίας – όπως έχει αποκαλύψει το Newpost, αφορά στην εκπόνηση και υλοποίηση ενός ισχυρού μεταρρυθμιστικού προγράμματος τις πρώτες εβδομάδες μετά την ανάληψη της εξουσίας, με παράλληλη εξουδετέρωση των εστιών τριβής με τους πιστωτές της χώρας.

Έναντι της τακτικής των καθυστερήσεων που επιλέγει η κυβέρνηση Τσίπρα, που τελικά ούτε την Ελλάδα βοηθά ούτε και απαλλάσσει το κυβερνητικό κόμμα από τη φθορά, ο κ. Μητσοτάκης παρουσιάζει το δικό του εμπροσθοβαρή σχεδιασμό που προβλέπει το κλείσιμο όλων των εκκρεμοτήτων σε διάστημα ολίγων εβδομάδων, ώστε στη συνέχεια η κυβέρνηση να αφιερώσει το σύνολο των δυνάμεών της στη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας της οικονομίας και δημιουργίας πλούτου για την κοινωνία. Δεν είναι τυχαίες οι αναφορές του κ. Μητσοτάκη στο γεύμα με 30 εκπροσώπους γερμανικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων, που διατηρούν αυξημένο ενδιαφέρον για την Ελλάδα: «Είμαι απόλυτα δεσμευμένος στο πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που προτείνω. Εχω και την ομάδα να τις υλοποιήσω και ο ελληνικός λαός είναι ώριμος μετά επτά χρόνια κρίσης και ξέρει ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Δοκιμάστηκαν και απέτυχαν. Ο λαϊκισμός πρέπει να ηττηθεί».

Η στάση του κ. Μητσοτάκη είναι αλληλένδετη και με το αίτημα που διατυπώνει για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Βασική του επιδίωξη είναι να πείσει ότι οι εκλογές δεν συνιστούν κίνδυνο αλλά ευκαιρία για την Ελλάδα και, παράλληλα, να καθησυχάσει πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες ότι ο ίδιος είναι αποφασισμένος να αποτρέψει την επανάληψη φαινομένων υπαναχωρήσεων και πολιτικής αβελτηρίας του παρελθόντος. Το επιχείρημα Μητσοτάκη προφανώς ακούστηκε στα γραφεία του Βερολίνου. Όχι τυχαία, στη συνάντηση με τους επιχειρηματίες, ο κ.Μητσοτάκης προσφωνήθηκε, ουσιαστικά, ως ο Πρωθυπουργός εν αναμονή της Ελλάδας. Παραμένει, ωστόσο, εξαιρετικά αμφίβολο εάν μεταβλήθηκε και η άποψη της πολιτικής ελίτ της Γερμανίας που μοιάζει να θεωρεί τις πρόωρες εκλογές, και μάλιστα χωρίς ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ως το λιγότερο επιθυμητό σενάριο.  


σχετικα αρθρα