current views are: 11

15 Φεβρουαρίου 2017
Δημοσίευση08:39

Αντίστροφη μέτρηση για την 20ή Φεβρουαρίου: Τσίπρας: Καταστροφική η συζήτηση για μέτρα – Πρόοδο «βλέπει» ο Μοσκοβισί

Τα «μαζεύουν» Τόμσεν και  Ντάισελμπλουμ

Δημοσίευση 08:39’

Τα «μαζεύουν» Τόμσεν και  Ντάισελμπλουμ

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, στην Αθήνα βρίσκεται ο Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος έχει σειρά επαφών στην Αθήνα με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

“Καταστροφική” χαρακτήρισε για άλλη μια φορά τη συζήτηση για μέτρα ακόμα και 1 ευρώ ο Αλέξης Τσίπρας στη συνομιλία που είχε με τον Πιερ Μοσκοβισί μπροστά στις κάμερες πριν τη συνάντησή τους. «Μπορούμε να συζητήσουμε για μεταρρυθμίσεις αλλά με μηδενικό αντίκτυπο» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. «Θα ήθελα να υπογραμμίσω τα αποτελέσματα οφείλονται στις θυσίες του ελληνικού λαού. Όλοι πρέπει να αναγνωρίζουν τα νούμερα και να σεβαστούν τις θυσίες του ελληνικού λαού. Το μήνυμά μας είναι φτάνει πια με τη λιτότητα» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Από την πλευρά του ο Γάλλος επίτροπος χαρακτήρισε «πολύ ικανοποιητικά τα αποτελέσματα για την Ελλάδα» σημειώνοντας ότι «οι προβλέψεις μας δείχνουν ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει εντυπωσιακή ανάκαμψη». «Οι αποφάσεις όποιες κι αν είναι πρέπει να βασίζονται στους πραγματικούς αριθμούς και αυτοί εντάσσονται στις δικές μας προβλέψεις» πρόσθεσε.

Όσον αφορά το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου είπε ότι «θα μπορούσε να θέσει τις παραμέτρους για μια συμφωνία» ζητώντας «λίγη ακόμα προσπάθεια από όλες τις πλευρές». Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο Πιερ Μοσκοβισί, μετά το τέλος της συνάντησης τόνισε πως: «Κατανοώ τις ανησυχίες Τσίπρα – Τσακαλώτου, οι οποίοι ενδιαφέρονται για τις πιο αδύναμες ομάδες, αλλά πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα».

Ο ευρωπαίος επίτροπος αναφέρθηκε στις προβλέψεις της Κομισιόν, οι οποίες όπως είπε επαληθεύτηκαν, επισημαίνοντως ότι «πρόβλεψή μας είναι ότι το πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να το υπερεπιτύχει η Ελλάδα», ενώ πρόσθεσε πως: «Πρέπει να πούμε στους Έλληνες πολίτες ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ».

 Πρόοδο “βλέπει ο Μοσκοβισί – Τα γυρίζει ο Ντάισελμπλουμ

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, νωρίτερα κατά τη συνάντησή του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, εμφανίστηκε αισιόδοξος για το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης, σημειώνοντας ωστόσο, ότι έχει γίνει μεν σημαντική πρόοδος, αλλά υπάρχουν ορισμένα μικρά βήματα που πρέπει να γίνουν για να υπάρξει συμφωνία.

Συγκεκριμένα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος είπε: «Η 20ή Φεβρουαρίου είναι σημαντική ημερομηνία για τη διαπραγμάτευση». «Όπως τόνισε ο κ. Μοσκοβισί, έχει γίνει μεγάλη πρόοδος και υπάρχουν ορισμένα μικρά βήματα ακόμη που πρέπει να γίνουν για να υπάρξει συμφωνία για τη β’ αξιολόγηση». Ο κ. Μοσκοβισί επισήμανε ότι είχε μια δημιουργική συνάντηση με τον υπουργό, ενώ έχει γίνει και μια προετοιμασία με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος εξετάζει τις παραμέτρους.

Μάλιστα υπήρξε χθες το βράδυ τηλεφώνημα, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, μεταξύ των δύο, όπου ο Γερούν Ντάισελμπλουμ φέρεται να μετέφερε στον Ευρωπαίο επίτροπο ότι το «παράθυρο» της 20ης Φεβρουαρίου δεν έχει χαθεί.

Ωστόσο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε χθεσινή του δήλωση, έστειλε «μήνυμα» ότι η αξιολόγηση δεν μπορεί πλέον να κλείσει στο Eurogroup.  Προσέθεσε, όμως, ότι «η κατάσταση στην Ελλάδα δεν αποτελεί μια οξεία κρίση». Δηλαδή, ενέτεινε την πίεση προς την ελληνική πλευρά, την οποία πιέζει ο χρόνος για να μη χάσει το τρένο της Ποσοτικής Χαλάρωσης, χωρίς να οξύνει την ανησυχία των αγορών για την πορεία της ευρωζώνης.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με συνέντευξή του στην Bild, επικρίνει για άλλη μία φορά τη στάση του ΔΝΤ, για τη στάση του απένταντι στο Ελληνικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, η άποψη του ΔΝΤ ότι η πορεία των μεταρρυθμίσεων έχει επιβραδυνθεί, αναφέρει ο κ. Τσακαλώτος, απέχει πολύ από την πραγματικότητα και δεν θα μπορούσε να υποστηριχτεί από κάποιον ανεξάρτητο παρατηρητή, ενώ είναι λάθος η απαίτησή του για την περαιτέρω μείωση των συντάξεων.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του EwG, Τόμας Βίζερ, σε συνέντευξή του στη EurActiv Γερμανίας, εκτίμησε πως η καθυστέρηση είναι εις βάρος της ελληνικής οικονομίας. «Η πραγματική πίεση χρόνου υπαγορεύεται από το τι ζημιά περαιτέρω καθυστέρηση θα κάνει στην ελληνική οικονομία. Η ανάπτυξη, οι ιδιωτικές επενδύσεις σε επιχειρήσεις και στην ιδιωτική κατανάλωση όλα διακυβεύονται».

Τόμσεν: Αν χρειαστεί θα διορθώσουμε τις εκτιμήσεις μας για την Ελλάδα

 Εάν έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα στοιχεία για το 2016 θα τα εξετάσουμε και θα αλλάξουμε εν ανάγκη την πρόγνωσή μας για την Ελλάδα εάν αποδειχθεί ότι υπήρξε πολύ απαισιόδοξη, δήλωσε ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Π. Τόμσεν, στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Ερωτηθείς για τις επικρίσεις που δέχονται οι προγνώσεις του Ταμείου για την Ελλάδα, απάντησε ότι όσα λέγονται περί “ξεπερασμένων μοντέλων”, έρχονται σε αντίθεση με το γεγονός ότι το ελληνικό πρόγραμμα εδώ και πολλά χρόνια δεν καταφέρνει να πετύχει στους στόχους του.

«Μάλλον έχουμε υπάρξει υπερβολικά αισιόδοξοι για την ανάπτυξη και τον προϋπολογισμό κυρίως επειδή οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν υλοποιηθεί όπως αναμενόταν», σημείωσε.

   Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικρίνουν όμως τις πρoγνώσεις του για την Ελλάδα. Το ΔΝΤ «εξέδωσε μια ιδιαίτερα απαισιόδοξη πρόγνωση για την ανάπτυξη της οικονομίας και τα δημόσια οικονομικά» είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος για θέματα ευρώ Βάλντις Ντομπρόφσκις, στην ίδια εφημερίδα.

Τζανακόπουλος: Υπάρχουν προϋποθέσεις για συμφωνία στο Eurogroup

Υπάρχουν προϋποθέσεις για συμφωνία στους βασικούς άξονες στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, επεσήμανε μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ο κ. Τζανακόπουλος διέψευσε πως ήρθε στα χέρια της κυβέρνησης πρόταση – πακέτο από τις Βρυξέλλες και τόνισε χαρακτηριστικά πως «αυτό που συζητείται είναι οι εκτιμήσεις στη βάση των οποίων θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Εκτιμάμε πως στις 20 Φεβρουαρίου πως θα πετύχουμε τη συμφωνία. Ο κ. Ντάισελμπλουμ μίλησε τυπικά και τεχνικά, σε κανένα σημείο δεν είπε πως δεν υπάρχει ορίζοντας συμφωνίας στη βάση των βασικών αξόνων».

Διπλή νομοθέτηση

Όπως είχε γράψει χθες το newpost, επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η υιοθέτηση μιας μορφής «διπλού κόφτη». Δηλαδή μαζί με τη νομοθέτηση των μέτρων λιτότητας, να νομοθετηθούν και ορισμένες φοροαπαλλαγές. Η κυβέρνηση θέλει οι περικοπές να ενεργοποιούνται σε περίπτωση μη επίτευξης του στόχου και οι ελαφρύνσεις σε περίπτωση υπέρβασής του. Για να αποφευχθεί ο σκόπελος του Συντάγματος που δεν προβλέπει νομοθέτηση υπό όρους, οι προϋποθέσεις της ενεργοποίησης των μέτρων θα συμπεριληφθούν στην εισαγωγική έκθεση του νομοσχεδίου.

Βεβαίως, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η «θετική» πλευρά του κόφτη ήδη υπάρχει. Όταν σημειώθηκε υπέρβαση του στόχου, οι κυβερνήσεις Σαμαρά και Τσίπρα έκαναν παροχές. Με άλλα λόγια, ο «διπλός κόφτης» μοιάζει περισσότερο με περιτύλιγμα της συμφωνίας, παρά για πραγματικό κέρδος της ελληνικής πλευράς.

Εντούτοις, η πλευρά των δανειστών, κυρίως το ΔΝΤ, δεν έχει στείλει σήμα ότι αποδέχεται ακόμα και αυτήν την κυβερνητική φόρμουλα. Προς το παρόν, το βασικό στήριγμα της κυβέρνησης είναι η έκθεση της Κομισιόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η έκθεση δικαιώνει τις ελληνικές εκτιμήσεις έναντι αυτών του ΔΝΤ.


σχετικα αρθρα