Με στόχο να βελτιωθεί η εικόνα της Ελλάδας στην Ευρώπη, ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης πραγματοποιεί σειρά επαφών στο Βερολίνο όπου θα έχει το απόγευμα συνάντηση και με τον Γερμανό ομόλογό του Γκίντο Βεστερβέλε.
"Πρέπει ν' αλλάξουμε την εικόνα της Ελλάδας στην Ευρώπη, να περάσουμε το μήνυμα της θετικής Ελλάδας. Να σπάσουμε το φαύλο κύκλο του αρνητισμού", είπε σε δήλωσή του ο κ. Λαμπρινίδης. Σημείωσε ότι "έχουν επιτευχθεί πάρα πολλά τον τελευταίο χρόνο με μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού" και προειδοποίησε ότι "η εντύπωση ότι η Ελλάδα δεν προσπαθεί, ότι δεν αλλάζει, μπορεί να δηλητηριάσει το κλίμα και έχουμε υποχρέωση να το αλλάξουμε".

Ό κ. Λαμπρινίδης μιλώντας στη Γερμανική Εταιρία Εξωτερικής Πολιτικής 'DGAP' υπογράμμισε τις προσπάθειες που κατέβαλε η Ελλάδα "να επανέλθει στην αρχή της υπευθυνότητας". Ταυτόχρονα άσκησε κριτική στους οίκους αξιολόγησης και στο ρόλο τους. Αναφέρθηκε ενδεικτικά στο παράδειγμα της τελευταίας υποβάθμισης της Πορτογαλίας από τη Moody's που δεν χρειάστηκε, όπως είπε, νέα βοήθεια και μίλησε για την "τρέλα μιας αυτοεκπληρούμενης προφητείας".

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε επίσης την ανάγκη "να πάψει η ρητορική της τιμωρίας", η οποία δηλητηριάζει το κλίμα τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις χώρες που παρέχουν βοήθεια, ενώ ενισχύει τον ευρωσκεπτικισμό. Ο κ. Λαμπρινίδης επιχειρηματολόγησε υπέρ της ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης και του φόρου χρηματοοικονομικών συναλλαγών, ο οποίος "εξασφαλίζει τη συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα, ενώ τα έσοδά του θα μπορούσαν να στηρίξουν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και να διατεθούν για την πραγματοποίηση επενδύσεων βιώσιμης ανάπτυξης.

Αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη επιστολή του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου προς τον πρόεδρο της Επιτροπής κ. Μπαρόζο με την οποία ζητούσε την παροχή τεχνικής υποστήριξης εκ μέρους της ΕΕ, τονίζοντας και τη σημασία της παροχής τεχνογνωσίας προς την Ελλάδα.

Καταδίκασε τα αρνητικά στερεότυπα εις βάρος της Ελλάδας και της Γερμανίας, λέγοντας "θίγομαι βαθιά όταν ακούω προσβλητικά η απαξιωτικά σχόλια από Έλληνες για τη Γερμανία και το αντίστροφο", είπε.

Στη γερμανική πρωτεύουσα, ο κ. Λαμπρινίδης θα έχει την πρώτη του συνάντηση με το Γερμανό ομόλογό του Γκίντο Βεστερβέλε, ενώ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Φρανκ Βάλτερ Σταινμάιερ SPD, καθώς και τον πρόεδρο του κόμματος των Πρασίνων Τζεμ Έτζντεμιρ.