current views are: 5

16 Φεβρουαρίου 2017
Δημοσίευση14:54

Ρίχνουν τον πήχη οι Ευρωπαίοι για το Eurogroup – «Η αξιολόγηση δεν είναι σαν το κρασί που ο χρόνος το κάνει καλύτερο»

Δίχως ιδιαίτερη πρόοδο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές, όπως προκύπτει και από τη διαρροή αξιωματούχου του Eurogroup σήμερα, την ώρα που η Αθήνα έχει στα χέρια της τη νέα βελτιωμένη πρόταση των Θεσμών.

Δημοσίευση 14:54’

Δίχως ιδιαίτερη πρόοδο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές, όπως προκύπτει και από τη διαρροή αξιωματούχου του Eurogroup σήμερα, την ώρα που η Αθήνα έχει στα χέρια της τη νέα βελτιωμένη πρόταση των Θεσμών.

Δίχως ιδιαίτερη πρόοδο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές, όπως προκύπτει και από τη διαρροή αξιωματούχου του Eurogroup σήμερα, την ώρα που η Αθήνα έχει στα χέρια της τη νέα βελτιωμένη πρόταση των Θεσμών. Ο ίδιος σε μία προσπάθεια να αυξήσει την πίεση στην Αθήνα ρίχνει το μπαλάκι προς την κυβέρνηση όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις, τονίζοντας πως έχει υλοποιηθεί το 1/3 των προαπαιτούμενων, ενώ διαμηνύει πως παρότι οι Θεσμοί θέλουν να υπάρξει γρήγορη κατάληξη, δεν βιάζονται.

Ο αξιωματούχος αποκάλυψε πως το προσεχές Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου θα είναι σύντομο για την Ελλάδα. Αυτό δείχνει πως ο στόχος για συμφωνία στους άξονες της αξιολόγησης ώστε να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια, ίσως να μην είναι τόσο κοντά όσο λέει η κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα ο ίδιος τόνισε πως η διαπραγμάτευση [σ.σ. επί της πρότασης που αποκάλυψε χτες το Newpost.gr] αφορά τους όρους που θα συμφωνηθούν ώστε να μπορέσουν τα τεχνικά κλιμάκια να επιστρέψουν στην Αθήνα, για να διεξαχθούν οι τελικές συζητήσεις και να επιτευχθεί το πολυπόθητο staff level agreement και να προχωρήσει η διαδικασία εκταμίευσης των δόσεων. Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε πως «είναι καλύτερο να υπάρξει κατάληξη νωρίτερα και όχι αργότερα». Όπως εξήγησε, οι διαπραγματεύσεις είναι το αντίστροφο της… ωρίμανσης του κρασιού. Η αναμονή δεν κάνει καλύτερο, αλλά χειρότερο το αποτέλεσμα.

Ωστόσο, υπενθύμισε ότι μετά την τεχνική ολοκλήρωση της αξιολόγησης χρειάζεται χρόνος μέχρι να αποφασιστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων για την Ελλάδα. Όπως εξήγησε, μετά τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, χρειάζεται νομοθέτηση των προαπαιτουμένων από την ελληνική κυβέρνηση και επικύρωση από κάποια εθνικά Κοινοβούλια, η οποία ενδέχεται να καθυστερήσει λόγω των εκλογών που επίκεινται σε κάποια κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

Ερωτηθείς εάν, σε περίπτωση συμφωνίας, υπάρχουν εγγυήσεις ότι το ΔΝΤ θα ζητήσει πρόγραμμα για την Ελλάδα, απάντησε ότι « δεν υπάρχουν εγγυήσεις για τίποτα», αλλά σημείωσε πως είναι πεπεισμένος ότι εφόσον το πρόγραμμα είναι βιώσιμο, τότε το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου θα συμφωνήσει σε ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Επέμεινε εξάλλου πως η ελληνική κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει μόλις το 1/3 των δράσεων που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης«Αυτό δεν έχει αλλάξει, τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι καλύτερα» είπε. Ο αξιωματούχος πρόσθεσε πάντως ότι είναι πιθανή μια συμφωνία το Μάρτιο.  Οι θεσμοί διαφωνούν στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 σημείωσε, ενώ επεσήμανε πως παρότι οι ζητούν γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης, δεν υπάρχει λόγος να υπάρξει μία αλλαγή στην ατζέντα των προγραμματισμένων Eurogroup. «Έχουμε τον Μάρτιο, μετά τον Απρίλιο, τον Ιούνιο, τον Ιούλιο.Έχουμε ακόμη πολλές συνεδριάσεις μέχρι το καλοκαίρι», είπε χαρακτηριστικά σε μία αποστροφή που ίσως να είναι ενδεικτική του ότι οι δανειστές προετοιμάζονται για μακρές συζητήσεις. Μάλιστα ο εν λόγω αξιωματούχος το ριξε και στο… μαύρο χιούμορ: «Μπορείτε άφοβα να πάτε για σκι».

Οι άξονες της πρότασης των δανειστών

Η παρέμβαση του αξιωματούχου του Eurogroup έρχεται την ώρα που η Αθήνα έχει στα χέρια της τη βελτιωμένη πρόταση των δανειστών, κλειδί της οποίας όπως αποκάλυψε χτες το newpost είναι η εκ των προτέρων νομοθέτηση των μέτρων που ζητά το ΔΝΤ ώστε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

  • Πρόκειται για μια καινούρια, εξωραϊσμένη εκδοχή, δηλαδή έχει ορισμένα σημεία που έχουν λειανθεί, έτσι ώστε ο λογαριασμός των μέτρων που απαιτούν οι Θεσμοί να μικρύνει. Σε κάθε περίπτωση, το κλειδί είναι η εκ των προτέρων ψήφιση των μέτρων από το 2018 και έπειτα για να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
  • Ταυτόχρονα περιλαμβάνει και ορισμένα θετικά μέτρα, που προωθεί η κυβέρνηση, η αλλιώς τον «δότη». Στην ουσία έναν μηχανισμό που θα λειτουργεί αντίστροφα από τον δημοσιονομικό κόφτη και θα επιτρέπει στην κυβέρνηση να προχωρά σε φοροαπαλλαγές ή να δίνει παροχές σε περίπτωση που τα δημοσιονομικά έσοδα ξεπερνούν τους στόχους. Κάτι αντίστοιχο δηλαδή με την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά και τις παροχές προς τους συνταξιούχους που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου.
  • Ιδιαίτερη σημασία έχει για την ελληνική κυβέρνηση και το ζήτημα των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος. Υπενθυμίζεται πως το μεσοπρόθεσμο πακέτο είναι αναγκαία συνθήκη ώστε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πολυπόθητο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο όπως πιστεύει η κυβέρνηση θα δώσει ανάσα ρευστότητας στην οικονομία αλλά και ψυχολογική ώθηση καθώς θα αποτελέσει σήμα προς τους επενδυτές ότι η χώρα αλλάζει σελίδα.

Επί τάπητος οι αριθμοί

Την ίδια ώρα, αυξάνονται και οι πιέσεις προς το ΔΝΤ ώστε να αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις του για την ελληνική οικονομία, με βάση τα στοιχεία της Κομισιόν, γεγονός που επιδιώκει και η Αθήνα στις διαπραγματεύσεις. Παράθυρο για να συμβεί κάτι τέτοιο άφησε σήμερα ο αρχιτεχνοκράτης του Ταμείου και επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος Πόουλ Τόμσεν. Ο Τόμσεν δήλωσε στην εφημερίδα Handelsblatt ότι «εάν έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα στοιχεία για το 2016 θα τα εξετάσουμε και θα αλλάξουμε εν ανάγκη την πρόγνωσή μας για την Ελλάδα εάν αποδειχθεί ότι υπήρξε πολύ απαισιόδοξη».

Ως γνωστό, τα στοιχεία της Κομισιόν και του ΔΝΤ είναι εκ διαμέτρου αντίθετα για την Ελλάδα, με την επιτροπή να πιέζει το Ταμείο να χρησιμοποιήσει τα δικά της στοιχεία ως βάση για τις δημοσιονομικές προβλέψεις. Αυτό θα μείωνε κατά πολύ και τον λογαριασμό των μέτρων που θα απαιτούνταν να λάβει η Ελλάδα ώστε να καταφέρει το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η στην έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα υιοθετεί την εκτίμηση του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών για πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ το 2016, όταν το ΔΝΤ το τοποθετεί στο 0,9% του ΑΕΠ. Ακόμη, η ΕΕ εκτιμά ότι το 2017 θα επιτευχθεί ο στόχος του προγράμματος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ, δίνοντας επιπρόσθετα αυξημένες πιθανότητες για επίτευξη και του στόχου 3,5% για το 2018, χωρίς νέα μέτρα, κάτι που το Ταμείο αμφισβητεί.

Την ύπαρξη πρότασης προς την κυβέρνηση επιβεβαίωσε επί της ουσίας και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος δήλωσε στον ΣΚΑΪ, ότι «τώρα εξαρτάται από τον πρωθυπουργό. Να το σκεφτεί και επίσης να κάνει τις αντιπροτάσεις που ίσως είναι απαραίτητες…».


σχετικα αρθρα