current views are: 8

17 Φεβρουαρίου 2017
Δημοσίευση07:58

Σφοδρή κόντρα στη Βουλή – Τσίπρας: Καταθέστε πρόταση μομφής – Μητσοτάκης: Δεν σας εμπιστεύεται κανείς

Σε μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή την διαπραγμάτευση και τις συναντήσεις στο Παρίσι και με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξελίχθηκε η ”Ώρα του πρωθυπουργού”.

Δημοσίευση 07:58’

Σε μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή την διαπραγμάτευση και τις συναντήσεις στο Παρίσι και με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξελίχθηκε η ”Ώρα του πρωθυπουργού”.

Σε μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή την διαπραγμάτευση και τις συναντήσεις στο Παρίσι και με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξελίχθηκε η ”Ώρα του πρωθυπουργού”.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η διαδικασία ξεκίνησε με αφορμή την ερώτηση του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας για την εγκληματικότητα και το ”άβατο” των Εξαρχείων”, στην συνέχεια με αφορμή ζητήματα της επικαιρότητας όπως το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης, αλλά και οι συναντήσεις των δύο πολιτικών αρχηγών με Σόιμπλε και Ρόθσιλντ αντίστοιχα, Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης αποδύθηκαν σε έναν ”πόλεμο” δηλώσεων, με αποκορύφωμα την πρόταση του Πρωθυπουργού προς τον κ. Μητσοτάκη να ”καταθέσει πρόταση μομφής”. 

Μητσοτάκης: Η κατάσταση στα Εξάρχεια έχει ξεφύγει με δική σας ευθύνη

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη: ”Για την παράταξή μας και για την πλειοψηφία των Ελλήνων η ασφάλεια του πολίτη είναι μια σημαντική αξία. Θυμίζω δύο βασικές αρχές: Η ελευθερία του ενός σταματά εκεί που ξεκινά η ελευθερία του άλλου. Η Ασφάλεια των πολιτών είναι υποχρέωση του κράτους, προϋπόθεση προόδου για τη χώρα. Λέμε όχι στο φόβο και είμαστε εδώ για να θυμίσουμε ότι η οργανωμένη πολιτεία έχει υποχρεώση να διαφυλάττει την ασφάλεια. Από τότε που ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ ήρθαν στην εξουσία η κατάσταση χειροτερεύει επικίνδυνα. Υπήρξε αύξηση 11% στις ληστείες το 2016 από το 2015. Στο ίδιο διάστημα οι κλοπές αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 9,5%”. 

Στην ίδια ερώτηση ο αρχηγός της ΝΔ τόνισε: ”Να μιλήσω για τα Εξάρχεια; Η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Ομάδες αναρχικών παρελαύνουν ένοπλοι. Πολίτες προπηλακίζονται και ξυλοκοπούνται. Κάτοικοι σήμερα στερούνται τις υπηρεσίες των ΕΛΤΑ, καθώς ανεστάλη η λειτουργία του λόγω επιθέσεων. Το σούπερ μάρκετ της περιοχής έχει υποστεί 6 φορές επίθεση. Τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ έχουν υποστεί τόσες επιθέσεις, με πέτρες, μολότοφ, καλάσνικοφ. Η εποχή έχει εξελιχθεί σε κάτι σαν ”άβατο” και όλα αυτά γίνονται με την ενοχή, με την συνευθύνη της κυβέρνησης. Να σταματήσει η γνωστή σπέκουλα ότι μας ενοχλεί η ελευθεριότητα των Εξαρχείων. Εμείς δεν ασχολούμαστε με τις επιλογές του καθενός. Προστατεύουμε τη διαφορετικότητα. Να προστατεύεται όμως η πόλη από τα ναρκωτικά και το ξεκαθάρισμα λογαριασμών. To φαινόμενο δεν περιορίζεται μόνο στα Εξάρχεια, αλλά στο Ζεφύρι, στον Ασπρόπυργο, περιοχές που ανθεί το εμπόριο ναρκωτικών και οι κλοπές”. 

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη ”Μπορούν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών να ζουν σαν άνθρωποι. Ρωτάμε λοιπόν ευθέως : Μπορείτε να προστατεύσετε τους πολίτες και την περιουσία του λαού; Δυστυχώς όπως και σε όλα τα άλλα θέματα, η Ελλάδα είναι μια ακυβέρνητη χώρα. Η κατάσταση έχει ξεφύγει με δική σας ευθύνη.Η απόσταση που χωρίζει μια βαριοπούλα από ένα μολότοφ είναι μικρή. Έχουμε να κάνουμε με μνημειώδη ανικανότητα. Σταματείστε να βεβηλώνετε το παρόν.Δεν υπάρχει λόγος να συντηρείτε μίσος κατά της αστυνομίας και της δημόσιας τάξης”.

”Θέλω να ακούσω συγκεκριμένες απαντήσεις: Πόσον καιρό ακόμα θα συνεχίσετε να αδιαφορείτε για τα γκέτο που δημιουργούνται στην Αθήνα. Πότε θα δείξετε βούληση για συγκεκριμένο σχέδιο κατά της εγκληματικότητας ; Είστε πρωθυπουργός ή είστε προβοκάτορας;”

Την ίδια στιγμή υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης ότι ”στη ΝΔ πιστεύουμε σε μια ανοιχτή κοινωνία. Λέμε ναι στο νόμο, όχι στο φόβο. 
Η κυβέρνηση της ΝΔ θα αποκαταστήσει το αίσθημα της ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών. Συμβολίζετε μια εποχή κατάθλιψης και παραίτησης”.

Τσίπρας: Λέτε ψέματα – Κάνετε πόλεμο εντυπώσεων

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ”ανεπίκαιρο ερώτημα, την ώρα που όλη η κοινωνία ασχολείται με την διαπραγμάτευση”.

Παράλληλα έκανε λόγο για τακτική της ΝΔ που αναδεικνύει ”τον φόβο για την ασφάλεια και τα εθνικά θέματα. Την υιοθέτησε και ο κ. Σαμαράς χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Πολύ μικρή η απόσταση που χωρίζει την βαριοπούλα με τα βουλευτικά έδρανα στην περίπτωση του κ. Βορίδη. Τα στοιχεία αυτά δεν έχουν βάση αλήθειας, δεν επιβεβαιώνονται. Στις ληστείες συγκαταλέγετε και στις μικροληστείες. Ηρθατε για να κάνετε πόλεμο εντυπώσεων. Λέτε ψέματα κ. Μητσοτάκη. Τα στοιχεία σας διαψεύδουν.

Θέμα με την εγκληματικότητα υπάρχει, όσο υπήρχε και όταν εσείς κυβερνούσατε. Αλλά δεν υπάρχει αδιαφορία από την πλευρά της κυβέρνησης”.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι αυτό γίνεται ”Με εξάρθρωση εγκληματικότητας, με οργανωμένα σχέδια και επιχειρήσεις. Αλλά εσάς δεν σας ενδιαφέρει και πολύ αυτό. Θέλετε να διατυπώσετε το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση δεν ιεραρχεί ψηλά το ζήτημα της ασφάλειας των πολιτών. Οτι δεν είχαν υπάρξει ποτέ επεισόδια στην Πατησίων, ούτε στην Χαριλάου Τρικούπη, ούτε στον Ασπρόπυργο και το Μενίδι. Τι κάνατε εσείς που η κυβέρνηση σταμάτησε να κάνει όταν εξελέγη; Και γιατί ενώ υπήρχε ειρήνη, τελικά ξέσπασε έντονη παραβατικότητα;”

Σύμφωνα με τον ίδιο ”Τα Εξάρχεια ήταν πάντα μια περιοχή που δεινοπαθούσε κυρίως από τη δράση κυκλωμάτων ναρκωτικών.Το περασμένο καλοκαίρι, τον Ιούλιο του 2016 μπήκε η αστυνομία να κάνει συλλήψεις για τα ναρκωτικά στα Εξάρχεια. Γιατί ανάλογη επιχείρηση δεν έγινε επί των ημερών σας ; Από ποιόν έρχεστε και ζητάτε τα ρέστα”;

Ο πρωθυπουργός έθιξε από τη Βήμα της Βουλής την συνάντηση Μητσοτάκη – Σόιμπλε στο Βερολίνο πριν από λίγες ημέρες:

Ένα ερώτημα που απασχολεί την επικαιρότητα. Τι ακριβώς πήγατε να κάνετε στη Γερμανία πίσω από κλειστές πόρτες που ούτε μια φωτογραφία δεν θέλατε να δώσετε στη δημοσιότητα; Στον κ. Σόιμπλε είχατε 75 λεπτά για να παρουσιάσετε σχέδιο εξόδου από την κρίση, σε εμάς δεν έχετε ούτε 5 λεπτά να την παρουσιάσετε αυτή την πρόταση για έξοδο από την κρίση;  Μη νομίζετε ότι θα σας βγει σε καλό, σε μια τόσο κρίσιμη ευκαιρία να μην πάρετε θέση. Συμφωνείτε με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για μέτρα 4 δισ. ευρώ μετά το τέλος του προγράμματος; Αναγνωρίζετε ή όχι την θετική πορεία της οικονομίας και τα στοιχεία της Κομισιόν και άρα δεν χρειάζεται άλλη προσαρμογή”;

Μητσοτάκης: Δεν με πείσατε – Υπονομεύετε την πορεία των μεταρρυθμίσεων

Στην αντεπίθεση πέρασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη δευτερολογία του τονίζοντας ότι ”Δεν με πείσατε με τις απαντήσεις. Ότι έχετε κάποιο συγκροτημένο σχέδιο.Πρέπει να αντιληφθείτε σήμερα ότι οι πολίτες αισθάνονται ανασφαλείς σήμερα κ. Τσίπρα. Ναι η παρουσία της αστυνομίας, μέσα από τις ομάδες Δέλτα και Δίας δρα αποτρεπτικά. Οι πολίτες αισθάνονται απροστάτευτοι, περισσότερο απ΄ό,τι παλιότερα”.

Όπως επισήμανε: Εχετε βάλει τη χώρα πάλι σε επικίνδυνο και κατηφορικό μονοπάτι. Το που θέλετε να την πάτε το γνωρίζετε εσείς. Οι συνέπειες αυτές φέρνουν μαύρες σκέψεις. Προκαλούν όμως εντυπώσεις στην ελληνική κοινωνία. Πως εξηγείτε την διαρροή πάνω από 2 δισ. ευρώ από τις τράπεζες ενώ έχουμε ακόμα capital controls ; Τα στοιχεία της Εργάνη το 2017 είναι απογοητευτικά. Βγαίνουν σήμερα υπουργοί σας για την ποσοτική χαλάρωση και λένε ”Δεν πειράζει, δεν χάθηκε ο κόσμος”. Θα μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση τον Μάρτιο του 2017 ή και αυτός ο στόχος πήγε περίπατο; 

Την ίδια στιγμή ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ”Δεν σας εμπιστεύεται κανείς και οι πολίτες φροντίζουν να αντιδρούν απότομα σε κάθε συνθήκη αβεβαιότητας Το ΑΕΠ στο τελευταίο τρίμηνο του 16’ μειώθηκε. Πειράζει ή δεν πειράζει η ποσοτική χαλάρωση; Θα μπούμε στη ποσοτική χαλάρωση το Μάρτιο του 17’ ή και αυτός ο στόχος πήγε περίπατο; Μακάρι να επαληθευτούν οι εκτιμήσεις της Κομισιόν. Κάποια στιγμή η δική σας αποτυχία πρέπει να σταματήσει να είναι αποτυχία της χώρας Τι λέτε εσείς για την υπογραφή των βουλευτών σας στο Ελληνικό; Συμφωνείτε; Είναι αναγκαίο κακό που επιβλήθηκε από τη τρόικα, ή επένδυση; Θέλω να μάθω τι πιστεύετε! Συμφωνείτε και με τις εκτιμήσεις του 14’ για τη πορεία του 15-16’; Το κόστος ήταν 20 δις. Στο σπίτι του κρεμασμένου τόσο ήταν το κόστος 20 δις”. 

Ο αρχηγός της ΝΔ απάντησε και για τις αιχμές Τσίπρα για την επίσκεψη στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών: ”Μου κάνει εντύπωση! Δεν ήταν μυστική, μυστική ήταν η δική σας στη Ρόστιλντ! Πήγατε Παρίσι χωρίς να ανακοινωθεί, ανακοινώνει τη συνάντηση μόνο αφότου έχει μάθει όλος ο λαός! Ποιους είδατε; Τι διαπραγματευτήκατε; Αυτό το μυστικό ταξίδι πρέπει να απαντήσετε. Θα χρειαστεί πολλή προσπάθεια να διορθώσουμε την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Τι λέω λοιπόν στο εξωτερικό και τι είπα σε Μέρκελ και Σόιμπλε και στον ελληνικό λαό! Ναι η χώρα χρειάζεται μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά πρέεπι να είμαστε αξιόπιστοι στις μεταρρυθμίσεις γιατί θα μας ζητάνε μονίμως περισσότερα. Χρειάζεται η Ελλάδα παραπάνω δημοσιονομικό αέρα. Είπα και κάτι άλλο: οποιαδήποτε αναφορά στη δραχμή πρέπει να τελειώνει!  Εκείνη την ώρα ανέχεστε εσείς τοΚοινοβουλευτικό εκπρόσωπο να ανοίγει θέμα δραχμής.

Τσίπρας: Να καταθέσετε πρόταση μομφής!

Στην αντεπίθεση πέρασε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι ”Η παρουσία σας ήταν το λιγότερο θλιβερή σήμερα: Οχι μόνο γιατί υπεκφύγατε στο κρίσιμο ερώτημα, αλλά να παρουσιάζετε την εικόνα ενός μεμψίμοιρου. Εκτός του ασφαλούς πολιτική και ανευθυνότητα για τον τόπο. Έρχεστε εδώ και μας κατηγορείτε ότι εμείς φορτωνουμε πλεονάσματα. Δεν θυμάστε τι είχατε υπογράψει ; Έρχεστε εδώ και λέτε ότι η δεύτερη αξιολόγηση έπρεπε να κλείσει τον Φεβρουάριο του 2016. Και πάλι τότε εσείς δεν παίρνατε θέση. Και πάλι η ίδια θέση: Κλείστε, κλείστε, κλείστε. Έρχεστε να μας βρείτε με αγωνία στοιχεία ότι δεν πάει καλά η οικονομία. Την γραμμή σας την εκλαϊκεύει ο λαλίστατος αντιπρόεδρος σας ι είπε ο κ. Γεωργιάδης ; Οτι αυτά που μας ζητούσαν οι δανειστές και ο Σόιμπλε θα τα κάναμε”.

Απάντηση για την αιχμή του κ. Μητσοτάκη για την παρουσία Τσακαλώτου στον χθεσινό αγώνα του ΠΑΟΚ έδωσε, επίσης, από το Βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός: ”Η αντιπολιτευτική σας εγκυρότητα εξαντλείται στη παρουσία του ΥΠΟΙΚ σε ποδοσφαιρικό αγώνα. Λες και απαγορεύεται! Αφήσατε και άθλια υπονοούμενα επειδή παρακολούθησε με τον πρόεδρο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Εκτός αν λέτε ότι είναι γκαντέμης και έχασε ο ΠΑΟΚ”.

Στην συνέχεια ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις αιχμές του κ. Μητσοτάκη για το ταξίδι στο Παρίσι. ”Γνωστές αθλιότητες για το ταξίδι στο Παρίσι. Ο στόχος ήταν να συναντήσω επενδυτές. Αν αυτό το έκανε ο Σαμαράς θα ήταν ο άνθρωπος που ακάματα εργάζετε για να φέρει επενδύσεις στη χώρα, όταν το κάνω εγώ είναι αθλιότητα γιατί πάω τα παιδιά μου στην Ντίσνειλαντ. Και έλεγε ο αντιπρόεδρός σας ότι δεν υπήρχε συνάντηση. Όταν έδωσα στη δημοσιότητα τις επαφές αλλάξατε το τροπάρι ότι ήταν ύποπτες συναντήσεις. Ήταν για απόφαση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Ό,τι θέλετε να καταθέσω θα το κάνω αλλά μη ψήνεστε στη γκλιτσα του Τσοπάνη δεν θα σας βγει σε καλό! Υπήρχε πρόθεση να συνεργαστούμε γιατί όταν είναι να βγει μια χώρα στις αγορές πρέπει να υπάρχει συνεργασία…οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν πάρει σύμβουλο Λαζάρντ μόνο που η σύμβασαη ήταν 10 φορές πιο ακριβή με το δημόσιο από τη δική μας με Ρότσιλντ. Ο λόγος συνάντησης ήταν να διαμορφώσουμε όρους που η χώρα θα βγει έγκαιρα και με καλό επιτόκιο αγορέςΈρχεστε και για μια άλλη φορά για να επαναλάβετε τις ίδιες αθλιότητες! Εγώ στο Παρίσι έμεινα σε ξενοδοχείο όχι στο σπίτι του Βολτέρου. Αν έχετε την εντιμότητα να μου ζητάτε να καταθέτω πράγματα, καταθέστε δημόσια το πόθεν έσχες σας σημαίνει ότι κάτι έχετε να κρύψετε! Αν είστε καθαρός ουρανός αύριο το πρωί δημόσιο το πόθεν έσχες και όχι σε μένα κόλπα”. 

Ο πρωθυπουργός συνέχισε στον ίδιο δυναμικό τόνο: ”Δεν σας κάνει η φανέλα της εθνικής Ελλάδας και φορέσατε φανέλα δανειστών και είπατε από Βερολίνο ότι την ευθύνη έχει η Ελλάδα κάτι που δεν τολμά να πει κανείς μόνο οι ακραίοι και το ΔΝΤ. Προφανώς δεν  ακούσατε απάντηση Τσκαλώτου (για πόσα υλοποιήσαμε). Το 70% έχει συμφωνηθεί έχει νομοθετηθεί το 35% το υπόλοιπο θα υλοποιηθεί στη πορεία. Και μας εγκαλείτε γιατί δεν κλείνουμε το 25% που έχει να κάνει με υπερβολικές απαιτήσεις που δεν δικαιολογούνται Ξέρετε ότι βρίσκετε σε στρατηγικό αδιέξοδο πηγαίνετε στο Βερολίνο να δημιουργήσετε κλιλμα επιβαρυντικό! Πιστεύετε ότι θα σας το πιστώσει ο ελληνικός λαός;”

Ο κ. Τσίπρας κατέληξε, προκαλώντας τον κ. Μητσοτάκη να καταθέσει πρόταση μομφής στην κυβέρνηση: ”Δεν θα μίλαγα περί αθλιότητας αν δεν άκουγα χθες τον εκπρόσωπο ΝΔ να δηλώνει ότι αν δεν κλείσει στις 20 του μήνα θα καταθέσουμε πρόταση μομφής στη κυβέρνηση. Καταθέστε πρόταση μομφής τώρα! Αν έχετε την εντιμότητα θα διαπιστώστε πόσο ενωμένοι και αρραγείς είμαστε”. 

 


σχετικα αρθρα