Σε ένα ιδιότυπο λεκτικό ''πινγκ πονγκ'' αποδύθηκαν σήμερα στη Βουλή με αφορμή την ''Ώρα του πρωθυπουργού'' και την συζήτηση για την εγκληματικότητα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη: ''Για την παράταξή μας και για την πλειοψηφία των Ελλήνων η ασφάλεια του πολίτη είναι μια σημαντική αξία. Θυμίζω δύο βασικές αρχές: Η ελευθερία του ενός σταματά εκεί που ξεκινά η ελευθερία του άλλου. Η Ασφάλεια των πολιτών είναι υποχρέωση του κράτους, προϋπόθεση προόδου για τη χώρα. Λέμε όχι στο φόβο και είμαστε εδώ για να θυμίσουμε ότι η οργανωμένη πολιτεία έχει υποχρεώση να διαφυλάττει την ασφάλεια. Από τότε που ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ ήρθαν στην εξουσία η κατάσταση χειροτερεύει επικίνδυνα. Υπήρξε αύξηση 11% στις ληστείες το 2016 από το 2015. Στο ίδιο διάστημα οι κλοπές αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 9,5%''. 

Στην ίδια ερώτηση ο αρχηγός της ΝΔ τόνισε: ''Να μιλήσω για τα Εξάρχεια; Η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Ομάδες αναρχικών παρελαύνουν ένοπλοι. Πολίτες προπηλακίζονται και ξυλοκοπούνται. Κάτοικοι σήμερα στερούνται τις υπηρεσίες των ΕΛΤΑ, καθώς ανεστάλη η λειτουργία του λόγω επιθέσεων. Το σούπερ μάρκετ της περιοχής έχει υποστεί 6 φορές επίθεση. Τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ έχουν υποστεί τόσες επιθέσεις, με πέτρες, μολότοφ, καλάσνικοφ. Η εποχή έχει εξελιχθεί σε κάτι σαν ''άβατο'' και όλα αυτά γίνονται με την ενοχή, με την συνευθύνη της κυβέρνησης. Να σταματήσει η γνωστή σπέκουλα ότι μας ενοχλεί η ελευθεριότητα των Εξαρχείων. Εμείς δεν ασχολούμαστε με τις επιλογές του καθενός. Προστατεύουμε τη διαφορετικότητα. Να προστατεύεται όμως η πόλη από τα ναρκωτικά και το ξεκαθάρισμα λογαριασμών. To φαινόμενο δεν περιορίζεται μόνο στα Εξάρχεια, αλλά στο Ζεφύρι, στον Ασπρόπυργο, περιοχές που ανθεί το εμπόριο ναρκωτικών και οι κλοπές''. 

''Θέλω να ακούσω συγκεκριμένες απαντήσεις: Πόσον καιρό ακόμα θα συνεχίσετε να αδιαφορείτε για τα γκέτο που δημιουργούνται στην Αθήνα. Πότε θα δείξετε βούληση για συγκεκριμένο σχέδιο κατά της εγκληματικότητας ; Είστε πρωθυπουργός ή είστε προβοκάτορας;'' υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ''ανεπίκαιρο ερώτημα, την ώρα που όλη η κοινωνία ασχολείται με την διαπραγμάτευση''.

Παράλληλα έκανε λόγο για τακτική της ΝΔ που αναδεικνύει ''τον φόβο για την ασφάλεια και τα εθνικά θέματα. Την υιοθέτησε και ο κ. Σαμαράς χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Πολύ μικρή η απόσταση που χωρίζει την βαριοπούλα με τα βουλευτικά έδρανα στην περίπτωση του κ. Βορίδη. Τα στοιχεία αυτά δεν έχουν βάση αλήθειας, δεν επιβεβαιώνονται. Στις ληστείες συγκαταλέγετε και στις μικροληστείες. Ηρθατε για να κάνετε πόλεμο εντυπώσεων. Λέτε ψέματα κ. Μητσοτάκη. Τα στοιχεία σας διαψεύδουν.

Θέμα με την εγκληματικότητα υπάρχει, όσο υπήρχε και όταν εσείς κυβερνούσατε. Αλλά δεν υπάρχει αδιαφορία από την πλευρά της κυβέρνησης''.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι αυτό γίνεται ''Με εξάρθρωση εγκληματικότητας, με οργανωμένα σχέδια και επιχειρήσεις. Αλλά εσάς δεν σας ενδιαφέρει και πολύ αυτό. Θέλετε να διατυπώσετε το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση δεν ιεραρχεί ψηλά το ζήτημα της ασφάλειας των πολιτών. Οτι δεν είχαν υπάρξει ποτέ επεισόδια στην Πατησίων, ούτε στην Χαριλάου Τρικούπη, ούτε στον Ασπρόπυργο και το Μενίδι. Τι κάνατε εσείς που η κυβέρνηση σταμάτησε να κάνει όταν εξελέγη; Και γιατί ενώ υπήρχε ειρήνη, τελικά ξέσπασε έντονη παραβατικότητα;''

Σύμφωνα με τον ίδιο ''Τα Εξάρχεια ήταν πάντα μια περιοχή που δεινοπαθούσε κυρίως από τη δράση κυκλωμάτων ναρκωτικών.Το περασμένο καλοκαίρι, τον Ιούλιο του 2016 μπήκε η αστυνομία να κάνει συλλήψεις για τα ναρκωτικά στα Εξάρχεια. Γιατί ανάλογη επιχείρηση δεν έγινε επί των ημερών σας ; Από ποιόν έρχεστε και ζητάτε τα ρέστα'';