Δεν είναι αυθόρμητες ενέργειες  οι επιθέσεις κατά βουλευτών, υποστήριξε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε το απόγευμα της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με την κ. Μπακογιάννη, πρόκειται για μερικώς οργανωμένες επιθέσεις, διότι, όπως είπε, δεν εξηγείται διαφορετικά να γίνονται ταυτόχρονα, σε 80 διαφορετικά σημεία επιθέσεις σε βάρος βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και σε πολλές από αυτές να έχουν τυπώσει κάποιοι και αφίσες με τα πρόσωπα που δέχονται επίθεση.

Για το λόγο αυτό κάλεσε όλα τα κόμματα, όταν διαπιστώνεται συμμετοχή στελεχών τους σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις βίας, είτε να τα αποκηρύσσουν, είτε να αποδέχονται τις ευθύνες τους.

«Καλώ όλα τα κόμματα αντί να λένε ότι θα καταθέσουν μηνύσεις, ή ό,τιδήποτε άλλο, όταν υπάρχουν συγκεκριμένα στελέχη δικά τους, ή να τα αποκηρύξουν ή να αποδεχθούν την πολιτική ευθύνη των δράσεών τους», είπε η κ. Μπακογιάννη, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε με την ευκαιρία επίσκεψής της στη Θεσσαλονίκη.

 Σε ερώτηση αν πίσω από τους προπηλακισμούς κρύβεται ο ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Μπακογιάννη απάντησε πως εάν κάποιο στέλεχος της Δημοκρατικής Συμμαχίας πρωτοστατεί σε προπηλακισμούς, τότε το κόμμα θα διαχωρίσει αμέσως τη θέση του. «Καλώ όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν ανάλογα», σχολίασε.

Η κ. Μπακογάννη πρόσθεσε ότι τα άτομα που επιτίθενται σε υπουργούς και βουλευτές δεν είναι «αυθόρμητοι πολίτες» και αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν να αποδοκιμάζονται βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε 80 διαφορετικά μέρη και κάποιοι να μπαίνουν στον κόπο να τυπώνουν και αφίσες με τα πρόσωπά τους και να γράφουν από κάτω «wanted» ή «dead or alive».

«Αυτό που παρατηρείται σήμερα είναι ένα κάλεσμα από κάποιους οργανωμένους, κάποια συγκεκριμένα στελέχη, τα οποία βγαίνουν μπροστά και από εκεί και πέρα μια μάζωξη από ακροδεξιούς μέχρι γκρουπούσκουλα. Κάθε καρυδιάς καρύδι», είπε.

Εξάλλου, η κ. Μπακογιάννη αναφερόμενη στην ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Κώστα Κιλτίδη, είπε ότι την περασμένη Τετάρτη επικοινώνησε μαζί του και συμφώνησαν ότι το κόμμα της Δημοκρατικής Συμμαχίας δεν τον εκφράζει πολιτικά. «Η Δημοκρατική Συμμαχία δεν είναι η παράταξη των φίλων της Ντόρας ή οι εχθροί του Σαμαρά, αλλά είναι κόμμα με πολιτικές σταθερές. Υπάρχουν στελέχη που στη διαδρομή αντιλαμβάνονται ότι ένας άλλος χώρος μπορεί να τα εκφράζει καλύτερα», σχολίασε.

Ταυτόχρονα, κάλεσε την κυβέρνηση να επισπεύσει την ενεργοποίηση του αναπτυξιακού προγράμματος ΕΣΠΑ, διότι όπως είπε υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στο θέμα αυτό και η χώρα κινδυνεύει να χάσει κονδύλια 18 δισεκατομμυρίων ευρώ.