Άρχισε στο Βελιγράδι η 20η ετήσια Σύνοδος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ που θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Ιουλίου. Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Πέτρος Ευθυμίου και η πρόεδρος της σερβικού κοινοβουλίου Σλάβιτσα Τζούκιτς - Ντεγιάνοβιτς.
Ο ΟΑΣΕ διανύει περίοδο κρίσης διαπίστωσε στην ομιλία του ο κ. Ευθυμίου επισημαίνοντας την ανάγκη να αναβαθμιστεί ο ρόλος του οργανισμού. "Απαιτείται συνοχή όλων των μελών του ΟΑΣΕ, να λειτουργήσουμε σαν μια γροθιά, για να αντιμετωπιστούν με αποτελεσματικότητα όλες οι σύγχρονες απειλές για την ασφάλεια, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα" επισήμανε ο Πέτρος Ευθυμίου.

Τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, προσδιόρισε ο κ. Ευθυμίου ως "τη μεγαλύτερη, σύγχρονη, αόρατη απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια'' που μπορεί να αντιμετωπιστεί, όπως είπε, μόνο με την αλληλεγγύη των λαών. Αναφερόμενος ειδικότερα στην ελληνική κρίση τόνισε ότι "η απειλή της ολοσχερούς καταστροφής αποφεύχθηκε χάρη στην αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού και την αλληλεγγύη που επέδειξαν οι εταίροι μας".

Την Ελλάδα στην 20η Σύνοδο της Κ.Σ. του ΟΑΣΕ εκτός από τον κ. Πέτρο Ευθυμίου εκπροσωπούν και οι βουλευτές: Ιωσήφ Βαλυράκης (ΠΑΣΟΚ, Ν. Χανίων), Κατερίνα Μπατζελή (ΠΑΣΟΚ, Ν. Φθιώτιδας), Χρήστος Ζώης (ΝΔ, Ν. Λαρίσης), και Μαυρουδής Βορίδης (ΛΑΟΣ, Υπ. Αττικής).

Στη σύνοδο του Βελιγραδίου θα ψηφιστούν περισσότερες από 28 αποφάσεις που αφορούν την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, την αντιμετώπιση του διεθνικού οργανωμένου εγκλήματος, την παράνομη εμπορία ανθρώπων (trafficking), την εμπορία ανθρωπίνων οργάνων, τη διαχείριση κρίσεων από καταστροφές, την πυρηνική ενέργεια και άλλα ζητήματα.

Η Σύνοδος θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με την εκλογή αξιωματούχων και την υιοθέτηση της Διακήρυξης του Βελιγραδίου. Η επανεκλογή του Πέτρου Ευθυμίου στην θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης θεωρείται βέβαιη αφού μέχρι στιγμής δεν έχει κατατεθεί άλλη υποψηφιότητα.
TAGS