current views are: 5

19 Φεβρουαρίου 2017
Δημοσίευση15:07

Guardian: Ο Τσίπρας θα υποχωρήσει, όπως έκανε το 2015 – Δύσκολο να «πουλήσει» τα νέα μέτρα στους εξαντλημένους Έλληνες

«Από το κακό στο χειρότερο η κατάσταση στην Ελλάδα»

 

Δημοσίευση 15:07’

«Από το κακό στο χειρότερο η κατάσταση στην Ελλάδα»

 

Στις κρίσιμες διαπραγματεύεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές αναφέρεται άρθρο του Guardian με τίτλο «Από το κακό στο χειρότερο: η Ελλάδα οδεύει προς την τελική αναμέτρηση». 

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας, με ένα ακόμη πακέτο διάσωσης έτοιμο να φέρει νέες περικοπές, η έξοδος από το ευρώ έρχεται και πάλι στην ατζέντα, καθώς η Αθήνα οδεύει σε μια ακόμη σύγκρουση με τους δανειστές.

Όπως επισημαίνει ο Guardian, η μάχη της χώρας για να αποφύγει τη χρεοκοπία θα έπρεπε να είχε λυθεί τον Μάιο του 2010, όταν η χώρα έλαβε 110 δισ. οικονομικής βοήθειας. Τρία πακέτα διάσωσης μετά, η Αθήνα παλεύει για τους όρους του τελευταίου πακέτου ύψους 86 δισ.  

«Η αβεβαιότητα έχει επιστρέψει στις αγορές, όπως και ο φόβος, καθώς εκτιμάται ότι 2,2 δισ. ευρώ έχουν αποσυρθεί από τις τράπεζες από πανικόβλητους καταθέτες, από την αρχή του χρόνου. Με τη συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ να έχει ξεκινήσει πάλι, αγρότες, εργατικά σωματεία και άλλοι τομείς, εξοργισμένοι από τις επιπτώσεις της λιτότητας βγήκαν πάλι σε διαδηλώσεις», τονίζει η αρθρογράφος του Guardian.

Παράλληλα, κάνει και ένα ειρωνικό σχόλιο για τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως «ανέβηκε στην εξουσία με την υπόσχεση να σκίσει το μνημόνιο και αντί για αυτό στα δύο χρόνια διακυβέρνησης έχει επιβλέψει τα πιο τιμωρητικά μέτρα λιτότητας έως τώρα». 

«Η οικονομία έχει βελτιωθεί, με την Αθήνα να πετυχαίνει αξιοπρόσεκτο πρωτογενές πλεόνασμα πέρυσι, αλλά η κοινωνική κρίση εντάθηκε» αναφέρει σε άλλο σημείο και τονίζει πως «ο φόβος να πολιτικοποιηθεί έντονα η διαμάχη, ανάμεσα σε Αθήνα και δανειστές, εξαιτίας των εκλογών σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία, έχει κάνει πιο περίπλοκη την κατάσταση».

«Η εκτίμηση είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα υποχωρήσει, όπως έκανε και όταν η Ελλάδα έφτασε πιο κοντά από ποτέ στο Grexit, στην κορύφωση της κρίσης το καλοκαίρι του 2015. Θα είναι όμως εξαιρετικά δύσκολο να πείσει του δυσαρεστημένους βουλευτές να υποστηρίξουν περισσότερα μέτρα και να τα ”πουλήσουν” μετά στον εξαντλημένο από την επαναλαμβανόμενη λιτότητα λαό», σημειώνει η αρθρογράφος. 


σχετικα αρθρα