current views are: 13

26 Ιανουαρίου 2017
Δημοσίευση18:08

Eurogroup: Ασφυκτικές πιέσεις για νέα μέτρα ακόμη και μετά το 2018

Κυβερνητικές πήγες: Δεν υπάρχει περίπτωση να συμφωνήσουμε στις παράλογες απαιτήσεις  

Δημοσίευση 18:08’

Κυβερνητικές πήγες: Δεν υπάρχει περίπτωση να συμφωνήσουμε στις παράλογες απαιτήσεις  

Και κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup επιβεβαιώθηκαν πλήρως οι πιέσεις των δανειστών για την εκ των προτέρων νομοθέτηση νέων μέτρων, όπως επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφέστατα ο πρόεδρος Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος διαμήνυσε πως το ΔΝΤ δεν θα φύγει από το πρόγραμμα, ενώ αρνήθηκε να απαντήσει πότε θα επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα. 

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αφού αναφέρθηκε στην εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων και τις προβλέψεις για την ανάπτυξη, επεσήμανε πως «ενθαρρύναμε την Ελλάδα να επιταχύνει την εργασία της ώστε να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα». Είπε επίσης πως είναι προς το συμφέρον όλων να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό.

Ο Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε εμμέσως τα σενάρια περί απαίτησης των δανειστών για εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων που ζητεί το ΔΝΤ. «Αυτό βρίσκεται στο κέντρο της συζήτησης. θέλουμε να δούμε αν η Ελλάδα θα έχει αποτελέσματα το 2018 και τα επόμενα χρόνια. Θέλουμε να δούμε πως θα πάει η αγορά εργασίας, το φορολογικό αλλά και το συνταξιοδοτικό. Πρέπει να δούμε πως θα ανταπεξέλθει η Ελλάδα σε βάθος χρόνου.Το Ταμείο είναι πολύ σαφές σε σχέση με τις δικές του θέσεις. Θέλουμε μία οικονομικά βιώσιμη πορεία, είπε το Ταμείο. Σε σχέση με το χρέος έχουμε θέσει ένα πακέτο μέτρων το οποίο τώρα εφαρμόζεται. Το δεύτερο κομμάτι θα είναι διαθέσιμο στο τέλος του προγράμματος και εάν χρειάζεται. Το ΔΝΤ είχε ανέκαθεν συμπαγή θέση και ήταν δίκαιο. Μπορούμε να συζητούμε για το εάν τα δημοσιονομικά μέτρα είναι επαρκή συν τω χρώνω, αλλά μπορώ να πω πως το Ταμείο είναι δίκαιο» είπε χαρακτηριστικά, διαμηνύοντας προς το παρόν ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα, αν και άφησε ανοιχτό για το απώτερο μέλλον να δημιουργηθεί ένας αμιγώς ευρωπαϊκός μηχανισμός επιτήρησης

Ο επίτροπος της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί από την πλευρά του τόνισε πως βασική προτεραιότητα είναι να κλείσουν τα «ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά. Συζητήσαμε τον μηχανισμό ο οποίος θα διασφαλίζει όλες τις πλευρές ώστε η Ελλάδα να παραμείνει βιώσιμη δημοσιονομικά μεσοπρόθεσμα». Είπε επίσης πως οι επαφές θα συνεχιστούν και τις επόμενες εβδομάδες

Ο πρόεδρος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε πως η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος εξαρτάται από τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε επίσημα ότι αυτή την εβδομάδα το ESM υιοθέτησε τις νομικές διαδικασίες ώστε να ξεκινήσει η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος. Κάτι που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία. 

Ασφυκτική πίεση

Σύμφωνα οι Θεσμοί παρουσιάστηκαν στο Eurogroup με ενιαίο μέτωπο, πιέζοντας ασφυκτικά την κυβέρνηση να κάνει απόλυτα σαφή και συγκεκριμένη τη λίστα με τα μέτρα τα οποία μάλιστα ζητούν να ψηφιστούν εκ των προτέρων.  Αυτό προκύπτει από τη συνάντηση που είχε ο κ. Τσακαλώτος με τους εκπροσώπους των Θεσμών πριν το Eurogroup. Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο ζήτησαν νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων (περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και μείωση του αφορολόγητου ορίου) που θα έχουν ισχύ το 2019, κάτι το οποίο δεν δέχεται η ελληνική πλευρά.

Εάν επιβεβαιωθεί η πληροφορία για ενιαία στάση των δανειστών, αυτό σημαίνει αλλαγή στάσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία ως γνωστόν μέχρι πρότινος συμφωνούσε με την κυβέρνηση στο ζήτημα της εκ των προτέρων νομοθέτησης. 

Αλλά και από τη δήλωση του Eurogroup για την Ελλάδα φαίνονται οι πιέσεις που ασκήθηκαν και εντός της συνεδρίασης, καθώς επίσης και το ότι τέθηκε ως όρος για το κλείσιμο της αξιολόγησης να συμφωνήσει και το ΔΝΤ στα μέτρα που θα ληφθούν. «Το όργανο κάλεσε τις ελληνικές αρχές και τους Θεσμούς να ξεκινήσουν άμεσα τις διαπραγματεύσεις ώστε να συμφωνηθεί ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων στο οποίο θα συμφωνούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Μία τέτοια συμφωνία είναι όρος για την πετυχημένη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Οι μεταρ​ρυθμίσεις αφορούν την αγορά εργασίας και προϊόντων, τον τομέα της ενέργειας, και άλλους τομείς. Μία συμφωνία στη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική, από το 2018 και έπειτα, αναμένεται επίσης»..

Τσακαλώτος: Δεν είναι δυνατόν να ζητάς να νομοθετήσει μια χώρα για το τι θα κάνει το 2019 

Την έντονη αντίδραση του εξέφρασε μετά τη λήξη του Eurogroup ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενδεικτικό των ασφυκτικών πιέσεων που δέχτηκε από του ομολόγους του στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, ο Έλληνας υπουργός εξερχόμενος του κτιρίου, αναφέρθηκε πρώτα στο «κοινό έδαφος» που διαπιστώθηκε στο Eurogroup και στις συναντήσεις που προηγήθηκαν. Πρώτα-πρώτα ανέφερε πως «υπήρξε συμφωνία στο γεγονός ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα πηγαίνει καλύτερα από το αναμενόμενο και ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2016 αναμένεται να είναι ακόμα καλύτερο από τα προηγούμενα, κάτι που θα μπορέσει να μας φέρει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης συνολικά για το 2016, ενώ οι προβλέψεις ήταν για αρνητικά ποσοστά».

Επιπλέον, πρόσθεσε πως όλοι συμφώνησαν ότι η υπεραπόδοση στα δημοσιονομικά ήταν εντυπωσιακή, καθώς ο στόχος ήταν για 0,5% ενώ τώρα αναμένεται ότι θα φτάσει στο 2%.

«Αυτή είναι μια σημαντική υπεραπόδοση» τόνισε, συμπληρώνοντας πως, επίσης, όλοι πιστεύουν ότι «δεδομένης της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, είναι πολύ σημαντικό να επιτευχθεί η ολοκλήρωση, «όσο το δυνατόν γρηγορότερα, σε όλες τις πτυχές της δεύτερης αξιολόγησης και του χρέους αλλά και για τη δημοσιονομική πορεία μετά το τέλος του προγράμματος». «Νομίζω πως όλοι όσοι έλαβαν το λόγο στο Eurogroup ή στις ανεπίσημες συναντήσεις υπογράμμισαν ότι ο χρόνος είναι σημαντικός και ότι πρέπει να επιτύχουμε μια λύση γρήγορα» επισήμανε.

Σε ό,τι αφορά τα ανοιχτά ζητήματα, σημείωσε πως «υπάρχει ακόμα ένα σημαντικό ανοιχτό ζήτημα με το ΔΝΤ» καθώς το Ταμείο ζητάει την προκαταβολική νομοθέτηση μέτρων για μετά το 2018. «Αυτό χρειάζεται να το σκεφτούμε ξανά, πρώτον γιατί η δημοσιονομική μας απόδοση είναι τόσο καλή και κάθε φορά που ξεπερνούμε τους στόχους γίνεται όλο και πιο μη αναγκαία η λήψη μέτρων. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι αυτή η απαίτηση ξεπερνάει τη δημοκρατική κουλτούρα της Ευρώπης» είπε και πρόσθεσε: «Δεν είναι σωστό να ζητάς από μια χώρα σε πρόγραμμα να νομοθετήσει δύο και τρία χρόνια πριν, τι θα κάνει το 2019. Είναι μια δέσμευση που ξεπερνάει κατά πολύ το ευρωπαϊκό δημοκρατικό πλαίσιο και τις ηθικές αξίες της Ευρώπης».

Καταλήγοντας, ο Ευ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι θα υπάρξουν «πρωτοβουλίες από σήμερα και μετά προκειμένου να κλείσει το κενό» και εξέφρασε την άποψη ότι επειδή «όλες οι πλευρές είναι δεσμευμένες σε μια γρήγορη λύση, θα μπορούσαμε να έχουμε ένα βαθμό εμπιστοσύνης» ότι κάτι τέτοιο θα επιτευχθεί.

Κυβερνητικές πήγες: Δεν υπάρχει περίπτωση να συμφωνήσουμε στις παράλογες απαιτήσεις  

Κυβερνητικές πήγες αναφέρουν (πέραν της δήλωσης Τσακαλώτου) ότι δεν υπάρχει περίπτωση η Αθήνα να συμφωνήσει στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών, για εκ των προτέρων νομοθέτηση των μέτρων.