current views are: 9

20 Φεβρουαρίου 2017
Δημοσίευση18:00

Bloomberg: Χάθηκε ξανά η προθεσμία – Οι Ευρωπαίοι συντάχθηκαν με το αδιάλλακτο ΔΝΤ

Η τελευταία αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και των δανειστών της θα συνεχιστεί τον επόμενο μήνα, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης απέρριψαν μια γρήγορη συμφωνία που θα απαιτούσε περαιτέρω βοήθεια.

Δημοσίευση 18:00’

Η τελευταία αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και των δανειστών της θα συνεχιστεί τον επόμενο μήνα, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης απέρριψαν μια γρήγορη συμφωνία που θα απαιτούσε περαιτέρω βοήθεια.

Η τελευταία αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και των δανειστών της θα συνεχιστεί τον επόμενο μήνα, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης απέρριψαν μια γρήγορη συμφωνία που θα απαιτούσε περαιτέρω βοήθεια, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg σε δημοσίευμά του με αφορμή τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Αν και οι αξιωματούχοι είχαν χαρακτηρίσει τη συνάντηση της Δευτέρας ως την τελευταία ευκαιρία προτού οι Ευρωπαίοι πολιτικοί στρέψουν το ενδιαφέρον τους στις εθνικές εκλογές, αποφάσισαν τώρα οι ελεγκτές του προγράμματος διάσωσης να επιστρέψουν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει υπάρξει αδιάλλακτο με την ελληνική κυβέρνηση στις απαιτήσεις του για φόρους και μεταρρυθμίσεις σε συντάξεις και εργασιακά. Οι Ευρωπαίοι πιστωτές συμπαρατάχθηκαν με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ ύστερα από μήνες διαφωνιών.

Ο Έλληνας Υπουργός των Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος συνάντησε αντιπροσώπους των θεσμών πριν από τις επίσημες συνομιλίες και σημειώθηκε επαρκής πρόοδος ώστε οι ελεγκτές του προγράμματος διάσωσης να επιστρέψουν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα για να συνεχιστούν οι συνομιλίες. Οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα «βραχυπρόθεσμα» είπε μετά τη συνάντηση ο Ολλανδός υπουργός των Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η κυβέρνηση συμφώνησε να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα που είναι δημοσιονομικώς ουδέτερα και δεν πρόκειται να προστεθεί ούτε ένα επιπλέον ευρώ λιτότητας, είπε Έλληνας αξιωματούχος σε ανταποκριτές στις Βρυξέλλες. Οι μεταρρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ από το 2019, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, ζητώντας να μην δοθεί το όνομά του στη δημοσιότητα.

Το πρόσφατο αδιέξοδο – πλησιάζουμε πια στα επτά χρόνια μετά το πρώτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας – πηγάζει από μια άρνηση των Ευρωπαίων δανειστών να συνεχίσουν να δανείζουν την Ελλάδα χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Από την μεριά της, η ελληνική κυβέρνηση αρνείται να συμμορφωθεί με τις επιταγές επιπλέον λιτότητας  του ΔΝΤ, ως όρο για τη συμμετοχή του.

Απαραίτητες μεταρρυθμίσεις

Ακόμα και αν οι ελεγκτές επιστρέψουν στην Αθήνα, τα κονδύλια δεν θα απελευθερωθούν προτού η κυβέρνηση ολοκληρώσει τη λίστα των λεγόμενων προαπαιτούμενων ενεργειών που προβλέπονται στην τελευταία αναθεώρηση του προγράμματος οικονομικής της υποστήριξης. Τα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά κυμαίνονται από την αναμόρφωση της αγοράς εργασίας ως ένα πλαίσιο εξωδικαστικών διακανονισμών των χρεών, σύμφωνα με ένα σημείωμα που είχε στείλει ο Τσακαλώτος στους συναδέλφους του τον περασμένο μήνα.

Οποιαδήποτε συμφωνία είναι «εντελώς ανεξάρτητη από τις εκλογές. Έχουμε συνέχεια εκλογές κάπου στην Ευρώπη,» είπε στους δημοσιογράφους ο Ντάισενμπλουμ πριν τη συνάντηση. Η χώρα του έχει εκλογές στις 15 Μαρτίου.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για κάποια συμφωνία, είπε ο Ντάισελμπλουμ, που προέδρευσε της συνάντησης, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει «οξεία ανάγκη ρευστότητας» από μεριάς της Ελλάδας πριν το καλοκαίρι. Η Αθήνα έχει να αποπληρώσει περίπου 6 δισ. ευρώ σε ομόλογα τον Ιούλιο.


σχετικα αρθρα