current views are: 4

20 Φεβρουαρίου 2017
Δημοσίευση19:46

Τα αντισταθμιστικά μέτρα που σκέφτεται η κυβέρνηση

Τα ισοδύναμα που σκέφτεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση σε περίπτωση που ενεργοποιηθούν τα μέτρα που θα προνομοθετήσει για να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια, παρουσιάζει το Newpost.gr.

Δημοσίευση 19:46’

Τα ισοδύναμα που σκέφτεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση σε περίπτωση που ενεργοποιηθούν τα μέτρα που θα προνομοθετήσει για να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια, παρουσιάζει το Newpost.gr.

Τα ισοδύναμα που σκέφτεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση σε περίπτωση που ενεργοποιηθούν τα μέτρα που θα προνομοθετήσει για να επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια, παρουσιάζει το Newpost.gr.

Στο Eurogroup συμφωνήθηκε ότι στο βαθμό που το ΔΝΤ επιμείνει στο αφορολόγητο, τότε για κάθε 1 ευρώ που μειώνεται το αφορολόγητο, η ελληνική πλευρά θα έχει δικαίωμα να νομοθετήσει αντίστοιχα 1 ευρώ πχ μείωσης του ΕΝΦΙΑ ή του ΦΠΑ. Έτσι λοιπόν, ήδη, η ελληνική πλευρά έχει μελετήσει και σκοπεύει να νομοθετήσει τις εξής παρεμβάσεις με εφαρμογή 01/01/2019.

  • Πιο αναλυτικά, προγραμματίζεται μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35 – 40 % και συνολικός επανασχεδιασμός του φόρου με επαναφορά του Φ.Μ.Α.Π. ώστε η μείωση να στοχεύει στα χαμηλά εισοδήματα.
  • Επίσης: Μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια κατά 7 μονάδες και μεταφορά του συντελεστή από το 13% στο 6%.
  • Μείωση του ΦΠΑ σε μεταφορές δημόσιες και ιδιωτικές ( Τρένα, λεωφορεία, αεροπλάνα, βαπόρια) κατά 11 μονάδες και μεταφορά από το 24% στο 13%.
  • Μείωση βασικών ειδών διατροφής κατά 11 μονάδες από το 24% στο 13%.
  • Επανεξέταση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών.

Στην περίπτωση που εξεταστεί μείωση δαπανών για κοινωνική ασφάλιση συμφωνήθηκε να νομοθετηθεί αντίστοιχα αύξηση δαπανών στοχευμένων για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής προστασίας. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, παρόμοιες παρεμβάσεις θα είναι μεσομακροπρόθεσμες. Θα έχουν σημείο έναρξης εφαρμογής την 01/01/2020 και πέρας 01/01/2025.

Κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν εξάλλου ότι η νομοθέτηση θα περιλαμβάνει ταυτόχρονα όλες τις μεταρρυθμίσεις (τόσο αυτές με αρνητικό δημοσιονομικό πρόσημο, όσο και αυτές με θετικό δημοσιονομικό πρόσημο)

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με το κλείσιμο του SLA στην Αθήνα ο Γ. Νταϊσεμπλουμ θα ζητήσει έκτακτο Eurogroup για το κλείσιμο της αξιολόγησης, όπου και θα αποφασιστεί τόσο το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων όσο και το θέμα της εφαρμογής των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την απομείωση του χρέους.


σχετικα αρθρα