current views are: 8

22 Φεβρουαρίου 2017
Δημοσίευση20:00

Κυβερνητικός αξιωματούχος: «Είμαστε πολύ κοντά στην τεχνική συμφωνία για την Αξιολόγηση» -Τι λέει το Μαξίμου για τον Τσακαλώτο

Μέρκελ και Λαγκάρντ καθόρισαν την τύχη του ελληνικού ζητήματος

Δημοσίευση 20:00’

Μέρκελ και Λαγκάρντ καθόρισαν την τύχη του ελληνικού ζητήματος

«Είμαστε πολύ κοντά στο να καταλήξουμε στο SLA (τεχνική συμφωνία – Stuff Level Agreement)» είπε σήμερα στο newpost κυβερνητικός αξιωματούχος. Η εκτίμηση της κυβέρνησης για επικείμενη τεχνική συμφωνία έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχους ότι είναι πολλές ακόμα οι εκκρεμότητες που πρέπει να γεφυρωθούν. Την ίδια στιγμή, το Μαξίμου διαψεύδει ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ πρωθυπουργού κι Ευκλείδη Τσακαλώτου. Πάντως, η τύχη του ελληνικού προγράμματος φαίνεται ότι καθορίστηκε στη συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με την Κριστίν Λαγκάρντ  στο Βερολίνο.

Κοντά στο SLA

Ο κυβερνητικός αξιωματούχος με τον οποίο συνομίλησε το newpost, ήταν κατηγορηματικός: «Είμαστε πολύ κοντά στον να καταλήξουμε στο SLA (τεχνική συμφωνία).» Ο αξιωματούχος επέμεινε στην εκτίμησή του ακόμα και όταν του επισημάναμε δηλώσεις όπως αυτή του Πιερ Μοσκοβισί: «Έχουμε πολλή δουλειά ακόμα, να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας, να δούμε τις λεπτομέρειες που συνθέτουν το πακέτο πολιτικής» Υπενθυμίζεται ότι το SLA είναι το αποφασιστικό βήμα για να κλείσει η Αξιολόγηση.

Ο κυβερνητικός αξιωματούχος επανέλαβε την κυβερνητική τοποθέτηση ότι για κάθε ένα ευρώ περικοπών θα νομοθετείται παράλληλα κι ένα ευρώ ελαφρύνσεων. Ωστόσο, δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο για το χρόνο ενεργοποίησης των αντισταθμιστικών, δηλαδή για το αν θα ενεργοποιούνται ταυτόχρονα με τις περικοπές. Ο αξιωματούχος είπε επίσης ότι ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί το ποια ακριβώς θα είναι τα αντισταθμιστικά. Η δήλωση αυτή διαψεύδει τον κατάλογο συγκεκριμένων αντισταθμιστικών μέτρων που είχαν διαρρεύσει προχτές κυβερνητικοί κύκλοι.

Η κυβέρνηση πιστεύει ότι είναι εφικτό να κλείσει η Αξιολόγηση στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου ώστε να μπορέσει το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αποφασίσει στη συνεδρίαση του στις 27 Απριλίου την ένταξη της Ελλάδας στο QE (Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης).

Αν όντως ισχύουν οι εκτιμήσεις του αξιωματούχου, είναι προφανές ότι οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-δανειστών έχουν προχωρήσει πολύ περισσότερο από όσο έχει ανακοινωθεί. Επίσης, αυτές οι εκτιμήσεις αντιφάσκουν με τις χτεσινές δηλώσεις του Γιάννη Δραγασάκη για ενδεχόμενο σύγκρουσης με το ΔΝΤ. Ας σημειωθεί η παλιότερη τοποθέτηση του κ. Τσακαλώτου ότι δεν γίνεται να επιστρέψουν τα κλιμάκια αν δεν έχει διαμορφωθεί πρώτα το πλαίσιο της συμφωνίας σε πολιτικό επίπεδο.

Μαξίμου: Κανένα θέμα με Τσακαλώτο

Εντωμεταξύ, το Μαξίμου διαψεύδει τις πληροφορίες για διαφωνία του Ευκλείδη Τσακαλώτου με το non paper που κυκλοφόρησε το Μαξίμου το βράδυ του Eurogroup. Αξιωματούχος του Μαξίμου από τον οποίο το newopst ζήτησε να σχολιάσει την πληροφορία, είπε: «Σε καμιά περίπτωση δεν υπάρχει διαφωνία μεταξύ της διαπραγματευτικής ομάδας και του πρωθυπουργού. Ήταν σε συνεχή επαφή καθ’ όλη τη διάρκεια του Eurogroup και όλοι οι χειρισμοί αποφασίστηκαν από κοινού.» Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών όχι μόνο δεν υιοθέτησε τον πανηγυρικό τόνο του Μαξίμου, αλλά απέφυγε τις δηλώσεις μετά το Eurogroup.

Πάντως, η τύχη του ελληνικού προγράμματος φαίνεται ότι καθορίστηκε σε μεγάλο βαθμό στο Βερολίνο στη συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ….


σχετικα αρθρα