current views are: 6

24 Φεβρουαρίου 2017
Δημοσίευση06:28

«Καρφί» Τσίπρα σε Τσακαλώτο ότι είναι διαπραγματευτική τακτική το «ούτε ένα ευρώ λιτότητα»

Πώς είχε σχολιάσει ο υπουργός Οικονομικών τη δήλωση του πρωθυπουργού

Δημοσίευση 06:28’

Πώς είχε σχολιάσει ο υπουργός Οικονομικών τη δήλωση του πρωθυπουργού

Αιχμή κατά του Ευκλείδη Τσακαλώτου, για το σχόλιό του σε συνέντευξη σχετικά με τη διαπραγμάτευση και το «ούτε ένα ευρώ λιτότητα», άφησε κατά την απάντησή του σε επίκαιρη ερώτηση του Βασίλη Λεβέντη, ο Αλέξης Τσίπρας. “Αυτή τη θέση ότι δεν θα δεχθούμε ούτε ένα ευρώ λιτότητα, όταν το είπα με λοιδορήσατε. Με είπατε ψεύτη και οι ηπιότεροι και ότι αποτελούσε μια διαπραγματευτική τακτική. Αυτή η θέση για ούτε ένα ευρώ λιτότητας έγινε σεβαστή από όλους. Σεβάστηκαν τις θυσίες του ελληνικού λαού. Υπήρξε την προηγούμενη Δευτέρα μια σημαντική μεταστροφή των δανειστών», είπε ο κ. Τσίπρας. 

Υπενθυμίζεται πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 είχε χαρακτηρίσει ως διαπραγματευτικό ελιγμό τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στην Εφημερίδα των Συντακτών, “για ούτε ένα ευρώ λιτότητα. «Τι θέλατε να πει ο πρωθυπουργός; Να πει ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε 1 δισ. και μετά αυτοί να το πάνε στα 2 δισ; Τι θέλατε να πει; Ο πρωθυπουργός πρέπει να κρατήσει μια γραμμή όσο σκληρή γίνεται για να κάνει όσο μικρότερη υποχώρηση…» είχε πει ο υπουργός Οικονομικών.

«Δεν πας σε μια διαπραγμάτευση λέγοντας το μίνιμουμ, πας σε μια διαπραγμάτευση λέγοντας το μάξιμουμ» συνέχισε ο κ. Τσακαλώτος. 

Ενημέρωση από τον πρωθυπουργό για το Eurogroup

Για τρίτη συνεχόμενη Παρασκευή προσέρχεται στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, ώστε να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση στην «Ώρα του Πρωθυπουργού». Ο κ. Τσίπρας ενημερώνει για τα αποτελέσματα του πρόσφατου Eurogroup και την πορεία της διαπραγμάτευσης. «Έγινε ένα καθοριστικό βήμα μιας καταρχήν συμφωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους δανειστές», στο Eurogroup, είπε ο Αλέξης Τσίπρας. 

«Η ελληνική κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια σε δυο μέτωπα. Να πετύχει τους στόχους του τρέχοντος προγράμματος και να ολοκληρώσει την διαπραγμάτευση για την Β’ αξιολόγηση. Όσον αφορά στην προσπάθεια να πετύχουμε τους στόχους είναι πλέον παραδεκτό από όλους ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι υπερκαλύπτονται και η οικονομία ανακάμπτει», είπε ο πρωθυπουργός.

Συμφωνήθηκαν οι βασικές αρχές για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. ‘Εχουμε στα χέρια μας τα εξής:

  • Επιστρέφουν οι θεσμοί
  • Από την αρχή των διαπραγματεύσεων η κυβέρνηση επέμεινε ότι η πορεία της οικονομίας όχι μόνο δεν δικαιολογεί την λήψη μέτρων αλλά θα ήταν φραγμός στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

«Αν με ρωτάτε αν συμφωνώ στην αναγκαιότητα της αλλαγής δείγματος πολιτικής θα σας πω όχι. Οταν πας στην διαπραγματευση θα κερδίσεις αλλά θα αναγκαστείς να κάνεις και υποχωρήσεις. Πάντα χάναμε και ποτέ δεν κερδίσαμε. Πετύχαμε έναν έντιμο συμβιβασμό. Αφήσαμε πίσω την αρχή της διαρκούς λιτότητας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ως τρίτο σημείο είπε ότι δεν υπάρχει πλέον η παράλογη απαίτηση για επιπλέον μέτρα λιτότητας 2% του ΑΕΠ. Αντιθέτως το πλαίσιο είναι ότι οι όποιες μεταρρυθμίσεις συμφωνηθούν θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 υπο την προυπόθεση ότι θα έχουν μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο. Για κάθε ευρώ δηλαδή επιβάρυνσης που θα επιμένει το ΔΝΤ και οι δανειστές μας, θα υπάρχει και ένα ευρώ αντίστοιχης ελάφρυνσης που θα προτείνουμε εμείς».

«Κάποιοι κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν», είπε ο κ. Τσίπρας. «Ακούσαμε ότι όλες αυτές οι ελαφρύνσεις θα είναι υπο την αίρεση επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων».

Εξηγώντας αναλυτικά τη συμφωνία του Eurogroup, ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε πως το κλειδί βρίσκεται στη φράση του κ. Μοσκοβισί ότι τα μέτρα θα έχουν καθαρό, μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, θα είναι μέτρα μηδενικής επιβάρυνσης. Επανέλαβε ότι «για κάθε ευρώ από τα μέτρα που θα ζητήσουν οι δανειστές, θα υπάρξει όφελος ενός ευρώ από τις μεταρρυθμίσεις που θα προτείνουμε εμείς», σημειώνοντας μάλιστα ότι στα συγκεκριμένα μέτρα δεν θα υπάρχει καμία αίρεση, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το ελληνικό Σύνταγμα.

«Τα μέτρα θα ψηφιστούν ταυτόχρονα από το ελληνικό κοινοβούλιο και θα έχουν έναρξη εφαρμογής την 1η Ιανουαρίου του 2019» έσπευσε να προσθέσει και ξεκαθάρισε ότι μοναδική προϋπόθεση για την εφαρμογή των αντισταθμιστικών μέτρων συνιστά «η συνέχιση της απρόσμενα ανοδικής πορεία της ελληνικής οικονομίας», τόνισε.

Ανέφερε ακόμη ότι “δεν υπάρχει πλέον στο τραπέζι η παράλογη απαίτηση για επιπλέον μέτρα 2% του ΑΕΠ για μετά τη λήξη του προγράμματος“.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι εξίσου σημαντικό με το πότε θα κλείσει η αξιολόγηση είναι και το πώς. «Οι βάσεις που ετέθησαν την περασμένη Δευτέρα, επιτρέπουν να προχωρήσουμε γρήγορα. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε επί των πραγματικών οικονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας τόσο για τα πρωτογενή πλεονάσματα όσο και για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα γαι το χρέος», τόνισε, προσθέτοντας ότι «προτάσεις όπως αυτές του γερμανικού ΥΠΟΙΚ για στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% επί μια δεκαετία ήρθε η ώρα να φύγουν από το τραπέζι».

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για κινδυνολογία και καταστροφολογία της προηγούμενης περιόδου, λέγοντας ότι στην αντιπολίτευση είχαν προεξοφλήσει όλοι ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτύγχανε τους στόχους της και ότι θα ενεργοποιείτο ο κόφτης. Τελικά, όπως σημείωσε, όχι μόνο δεν ενεργοποιήθηκε ο κόφτης, αλλά ενεργοποιήθηκε ο δότης, με το επίδομα προς τους συνταξιούχους.

Βασίλης Λεβέντης:Παγκόσμια πρωτοτυπία τα μέτρα – αντίμετρα

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης επισήμανε πως η μείωση του αφορολόγητου ισοδυναμεί με περικοπή ενός ακόμα μισθού.

Χαρακτήρισε δε με ειρωνική διάθεση ως «παγκόσμιο εφεύρημα» την λογική των μέτρων και αντιμέτρων για να προσθέσει ότι «μάλλον τα λέτε για να πεισθούν οι βουλευτές σας και να ψηφίσουν».

«Στις συντάξεις το ΔΝΤ ζητά 1.200  ευρώ μικτά η μεγίστη σύνταξη και η κυβέρνηση αποκρύπτει τις απαιτήσεις του ΔΝΤ. Η κυβέρνηση μιλά για ενδεχόμενο κόψιμο της προσωπικής διαφοράς, όμως, στο νομοσχέδιο υποσχεθήκατε προσωπική διαφορά. Γιατί τώρα το παίρνετε πίσω; Το συνταξιοδοτικό είναι στον αέρα καθώς εξαναγκάζεστε να το πάρετε πίσω. Το θέμα του αφορολόγητου που συζητείται – δεν έχουμε επίσημη ατζέντα για το τι ζητούν από την κυβέρνηση και εμείς συζητούμε επι δημοσιογραφικών πληροφοριών- το θέμα του αφορολόγητου είναι τσεκούρι στα μικρά εισοδήματα καθώς κατεβάζοντάς το βάζεις χιλιάδες φορολογούμενους σε κλίμακες με περισσότερο φόρο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λεβέντης. 
 
«Η πτώση του αφορολόγητου είναι χαστούκι στα πάρα πολύ χαμηλά εισοδήματα. Η άποψη των αντιμέτρων που θα ισοφαρίσουν τα βάρη δεν αποτελεί ισοδύναμα. Αν ο άλλος δεν έχει σπίτι θα του μειώσετε το αφορολόγητο αλλά δεν θα έχει αντίκρισμα στην μείωση του ΕΝΦΙΑ. Του κόψατε τους 2 μισθούς δώρων και τώρα τους κόβετε άλλον έναν μισθό με μείωση αφορολόγητου», συνέχισε.

«Αν πρόθεσή μας είναι να εξασφαλίσουμε πλεόνασμα 3,5% με λεφτά που παίρνουμε και τα ξαναδίνουμε τι νόημα έχει; Είναι παγκόσμιο φαινόμενο. «Σου παίρνω κάποια λεφτά και μετά στα δίνω πίσω» τι νόημα έχει αυτό. Ο Τσακαλώτος είπε πως άλλοι θα χάνουν και άλλοι κερδίζουν. Αυτοί που χάνουν είναι των κατωτέρων εισοδημάτων. Αν του τα πάρεις πως θα του τα δώσεις αν δεν έχει σπίτι. Αυτός δεν θα πάρει τίποτα πίσω» τόνισε ο κ. Λεβέντης. 

«Οι υπουργοί σας έλεγαν ότι είναι παράνομο να δεσμεύσεις επόμενες γενιές και επόμενες κυβερνήσεις. Θα μου πείτε βέβαια πως μετά το 2009 τίποτα δεν είναι συνταγματικό. Ούτε οι κόφτες, ούτε τα υπερταμεία είναι συνταγματικά. Μάλλον δεν μας ενοχλεί να υπάρξει και κάτι ακόμα αντισυνταγματικό. Τι είδους φιλοσοφία είναι αυτή όμως; Τους παίρνουμε τα λεφτά και τους λέμε  να μην στεναχωριούνται γιατί θα επιστραφούν. Μάλλον είναι λόγια για να πείσουν τους βουλευτές να ψηφίσουν», δήλωσε.


σχετικα αρθρα