current views are: 3

28 Φεβρουαρίου 2017
Δημοσίευση05:32

Με αντι – ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο η Νέα Δημοκρατία απαντά στα… αριστερά ανοίγματα της Φώφης

Η επιλογή του ΠΑΣΟΚ και της Φώφης Γεννηματά να χαράξουν μία σαφή διαχωριστική γραμμή από τη Νέα Δημοκρατία δεν θα μπορούσε να μείνει αναπάντητη από την Πειραιώς.

Δημοσίευση 05:32’

Η επιλογή του ΠΑΣΟΚ και της Φώφης Γεννηματά να χαράξουν μία σαφή διαχωριστική γραμμή από τη Νέα Δημοκρατία δεν θα μπορούσε να μείνει αναπάντητη από την Πειραιώς.

Η επιλογή του ΠΑΣΟΚ και της Φώφης Γεννηματά να χαράξουν μία σαφή διαχωριστική γραμμή από τη Νέα Δημοκρατία δεν θα μπορούσε να μείνει αναπάντητη από την Πειραιώς. Άλλωστε, επί μακρόν το ΠΑΣΟΚ θεωρείτο ως ένας δυνάμει «φυσικός» σύμμαχος, σε περίπτωση εκλογικής νίκης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ωστόσο, η αλλαγή πλεύσης και, κυρίως, η άρρητη γραμμή ότι το ΠΑΣΟΚ δεν αποκλείεται να μην συναινέσει στο σχηματισμό κυβέρνησης, προκειμένου να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές με την απλή αναλογική προκάλεσαν ένταση (είναι ήδη γνωστή η σκληρή αντίδραση Βενιζέλου) αλλά και κινητοποίηση στο γαλάζιο στρατόπεδο.

Στο επιτελείο Μητσοτάκη ερμηνεύουν τις κινήσεις του ΠΑΣΟΚ ως προσπάθεια απάντησης στη μετακίνηση ψηφοφόρων από την κεντροαριστερά προς τη Νέα Δημοκρατία, αν και είναι σαφές ότι η ρητορική της Χαριλάου Τρικούπη έχει, μάλλον, ως στόχο να ενεργοποιήσει κάποια αντιδεξιά σύνδρομα και να δημιουργήσει έναν υποδοχέα για απογοητευμένους, μετριοπαθείς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αντίθετη κατεύθυνση μοιάζει να κινείται το Ποτάμι, ενόψει και του ενδεχομένου συμπόρευσης με την τριάδα των Διαμαντοπούλου, Ραγκούση, Φλωρίδη. Οι τρεις, αλλά και ο Στ. Θεοδωράκης, δεν θέλουν μία προεκλογική συνεργασία με τη Ν.Δ., ωστόσο είναι σαφές ότι δεν την αποκλείουν μετεκλογικά.

Σε αυτό το δίπολο της κεντροαριστεράς, η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να ορθώσει τις δικές της διαχωριστικές γραμμές.

Κατ΄αρχήν οι γαλάζιοι υπολογίζουν σημαντικά στην πόλωση που θα επικρατήσει, όταν προκηρυχθούν οι εκλογές.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνει, στις δημόσιες τοποθετήσεις του, την ανάγκη ενός μετώπου απέναντι στους Αλ. Τσίπρα και Π. Καμμένο, περιλαμβάνοντας σε αυτό τους πάντες.

Δευτερευόντως, η Ν.Δ. επενδύει στο ηγετικό προφίλ του Προέδρου της, που εκ των πραγμάτων θα είναι ένας εκ των δύο που οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν ως Πρωθυπουργό. Η διαμάχη Τσίπρα – Μητσοτάκη θα αποτελέσει το άλλο γρανάζι πόλωσης του κλίματος με τελικό στόχο τη χάραξη μίας ισχυρής διαχωριστικής γραμμής ανάμεσα στους ΣΥΡΙΖΑ και τους αντί-ΣΥΡΙΖΑ.

Τρίτον, η αξιωματική αντιπολίτευση αναδεικνύει τους κινδύνους πολιτικής αστάθειας, που θα μπορούσε να έχει μία παράταση της πολιτικής εκκρεμότητας.

Καθώς ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά ότι η απώλεια εκλογικών δυνάμεων του κ. Τσίπρα θα είναι δραματική και, παράλληλα, η νίκη της Νέας Δημοκρατίας αδιαμφισβήτητη, η πίεση προς τα μικρότερα κόμματα για να δώσουν στήριξη – εφόσον βέβαια απαιτείται – προς τη νέα γαλάζια κυβέρνηση θα είναι ισχυρή. Τόση που, όπως λένε, στην Πειραιώς «ουδείς θα σκεφτεί καν να βάλει από το παράθυρο τον ΣΥΡΙΖΑ στο παιχνίδι, όταν ο ελληνικός λαός θα τον έχει διώξει από την πόρτα».


σχετικα αρθρα