Με τη δεύτερη μέρα της παρουσίας των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα να έχει ολοκληρωθεί, φαίνεται ότι η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών έχει έρθει πιο κοντά. Ωστόσο, παραμένουν ακόμα διαφορές σε μια σειρά ζητήματα, εκ των οποίων το κυριότερο είναι τα αντισταθμιστικά μέτρα.  

Αναλυτικά η κατάσταση όπως διαμορφώνεται σε κάθε ένα ζήτημα της διαπραγμάτευσης:

•    Λογαριασμός. Δεδομένης της αδιαλλαξίας του ΔΝΤ, το τελικό ύψος των νέων μέτρων λιτότητας θα είναι κοντά στο 2% του ΑΕΠ (3,6 δισ.). Πιθανόν να γίνει ένα τελικό σκόντο από τους δανειστές και να πάμε στο 1,7%. Υπάρχει ακόμα διαφωνία για το ποια χρονιά θα ξεκινήσουν οι περικοπές στις συντάξεις και σε πόσα χρόνια θα ολοκληρωθεί η κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς».
•    Αντισταθμιστικά. Σημειώνεται διαφωνίας για τον χαρακτήρα τους. Η κυβέρνηση θέλει να διοχετευτούν κατά κύριο λόγο στα στρώματα που πλήττονται από τις νέες περικοπές, δηλαδή στους φτωχούς εργαζόμενους και συνταξιούχους. Οι δανειστές θέλουν μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις και ενίσχυση των κοινωνικά αποκλεισμένων.
•    Εργασιακά. Κατά πάσα πιθανότητα οι συλλογικές συμβάσεις θα επανέλθουν μετά τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή από τον Αύγουστο του 2018. Η κυβέρνηση συνεχίζει να αρνείται την αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων. Δέχεται όμως την κατάργηση του «υπουργικού βέτο» και θέλει να αναθέσει τον έλεγχο σκοπιμότητας των ομαδικών απολύσεων στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας.
•    Εξωδικαστικός συμβιβασμός. Εκτιμάται ότι πολύ σύντομα θα γεφυρωθούν οι διαφορές που υπάρχουν.
•    ΔΕΗ. Η κυβέρνηση δέχεται την «αποσαφήνιση των διαρθρωτικών μέτρων» που θα ληφθούν αν δεν μειωθούν τα μερίδια αγοράς της ΔΕΗ μέσω του μηχανισμού δημοπρασιών ΝΟΜΕ. Στην ουσία, ερχόμαστε πιο κοντά στην πώληση λιγνιτικών μονάδων.
•    Υπερταμείο. Οι δανειστές ενέκριναν τις κινήσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής. Ζήτησαν όμως επίσπευση των διαδικασιών.
Κυβερνητικοί κύκλοι θεωρούν εφικτό να κλείσει η τεχνική συμφωνία (Stuff Level Agreement) μέχρι τις 20 Μαρτίου οπότε συνεδριάζει το Eurogroup.