Στην κυβερνητική ομάδα  του Χίλτον με προβληματισμό παρατηρούν την Ντέλια Βελκουλέσκου να ζητά μέτρα ίσα με το 2% του ΑΕΠ και… πόντο παρακάτω, προσδοκούν όμως ότι οι Ευρωπαίοι επιτέλους θα μιλήσουν (!) εκφράζοντας τη διαφωνία τους με την υπερβολική αυτή απαίτηση, όπως προκύπτει, άλλωστε, από την πορεία των οικονομικών δεικτών.

Επιπλέον, στη διαπραγματευτική ομάδα διαπιστώνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, το διχασμό των Θεσμών και σε ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα: οι Ευρωπαίοι έχουν κάθε λόγο να βιάζονται (όπως και ο πρωθυπουργός είναι επισπεύδων, όπως φάνηκε και από τις χθεσινές δηλώσεις του), το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φαίνεται, από την άλλη, να παίζει το… μαρτύριο της σταγόνας.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προσπαθεί να… λειάνει τα μέτρα, μέσα και έξω από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Για παράδειγμα, έχει πέσει η ιδέα, ταυτόχρονα με τη μείωση του αφορολογήτου, να μειωθεί ο χαμηλότερος φορολογικός συντελεστής, αίροντας εν μέρει, έτσι, τις συνέπειες για τους συμπολίτες εκείνους που θα πληγούν από τη μείωση του αφορολογήτου.

Ενώ, όπως και από τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών προέκυψε, επιχειρείται η άμβλυνση από το… παράθυρο των συνεπειών που προκαλούν τα μέτρα. Δεν είναι τυχαίο, με άλλα λόγια, το διπλό αίτημα του πρωθυπουργού προς τους τραπεζίτες για κόκκινα δάνεια και ομαδικές απολύσεις, δεδομένου μάλιστα ότι ο τραπεζικός κλάδος θα είναι κατά βάση εκείνος που θα πληγεί από τη μείωση του ορίου ομαδικών απολύσεων.

Κατά συνέπεια, το κυβερνητικό δόγμα συνίσταται στο «ψηφίζω μεν τα μέτρα, προσπαθώ δε για τη μη εφαρμογή τους»…

Εν τω μεταξύ κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πέσει σε… παγίδα μετά τη χθεσινοβραδινή του ομολογία ότι δεν θα ψηφίσει τα μέτρα, αλλά ούτε καν και τα αντίμετρα. "Μια θέση συνεπής προς την προηγούμενη στάση του να μην ψηφίσει ούτε το έκτακτο βοήθημα προς τους χαμηλοσυνταξιούχους", έλεγε στο newpost.gr. υπουργός με αρκετή δόση ειρωνείας, όπως φαίνεται… Μάλιστα, σύμφωνα με το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος, "ο πρόεδρος της ΝΔ αποκαλύπτεται ακόμη περισσότερο όταν αφήνει να εννοηθεί ότι δεν ψηφίζει μεν, αλλά δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι από τα ψηφισμένα μέτρα, εάν εκλεγεί πρωθυπουργός. Θέση ανεύθυνη (έναντι της χώρας), θέση αντικοινωνική που θα τον απομακρύνει ακόμη περισσότερο από τα λαϊκά στρώματα", ήταν η εκτίμηση του συνομιλητή μας.

Το στρατηγικό αδιέξοδο της ηγεσίας της ΝΔ θα ενταθεί ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα, εκτιμούν στην κυβέρνηση, γι’ αυτό και ήδη χαμηλώνει… ταχύτητες στο αίτημά της για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Ενώ είναι πεπεισμένοι εξάλλου στο Μέγαρο Μαξίμου ότι το Βερολίνο έβαλε …πάγο στα όποια εκλογικά όνειρα του Κυρ. Μητσοτάκη.