ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κύκλοι υπουργείου Άμυνας: Σε αναμονή επεισοδίου με Τουρκία στην Κύπρο - Δεν επιβεβαιώνει η Λευκωσία

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 2 Μαρτίου 2017, 13:18 / Ανανεώθηκε 3 Μαρτίου 2017, 07:39
Κύκλοι υπουργείου Άμυνας: Σε αναμονή επεισοδίου με Τουρκία στην Κύπρο - Δεν επιβεβαιώνει η Λευκωσία
Facebook Twitter Whatsapp

Αποκαλυπτικά τα report των Νατοϊκών Δυνάμεων

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την εκτίμηση πως είναι πιθανό να υπάρξει επεισόδιο με τη μορφή στρατιωτικής δραστηριότητας των τουρκικών δυνάμεων τον προσεχή Ιούνιο στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, λόγω της έναρξης εξόρυξης φυσικού αερίου από την Γαλλική Total, εκφράζουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κάτι που όμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, διεύψευσε, δήλωνοντας στο ΚΥΠΕ ότι η Λευκωσία βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση και ότι «δεν υπάρχει τέτοια πληροφόρηση, ούτε επιβεβαιώνονται τέτοιοι ισχυρισμοί».

Ωστόσο όπως επισημαίνουν δεν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας καθώς οι ένοπλες δυνάμεις «είναι σε απόλυτη ετοιμότητα». Στο πλαίσιο έχουν αυξηθεί τα επίπεδα στρατιωτικής παρουσίας στα ελληνικά νησιά με το ποσοστό προσωπικού στις μονάδες να έχει αυξηθεί από το 17% στο 48%. «Οι έμπειροι τούρκοι πιλότοι έχουν αποστρατευτεί ή εκδιωχθεί και τώρα τα αεροσκάφη πιλοτάρουν πιτσιρικάδες που είναι φοβισμένοι και με ελάχιστη εμπειρία», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

Ακόμα, υπογραμμίζουν πως κάποια από τα «δήθεν»-όπως τα χαρακτήρισαν- επεισόδια με παραβιάσεις εναέριου ή θαλάσσιου χώρου είναι σκηνοθετημένα και δεν έχουν συμβεί ποτέ, ενώ σημειώνουν ότι η ελληνική πλευρά προχωρά σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και τα διαβήματα μόνο στα «πραγματικά περιστατικά».

Τέλος οι κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας εξηγούν πως οι Νατοϊκές δυνάμεις που βρίσκονται στο Αιγαίο γίνονται μάρτυρες της τουρκικής προκλητικότητας και οι Διοικητές τους που προέρχονται από την Ευρώπη κάνουν σε καθημερινή βάση πολύ σκληρά «report».