ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζανακόπουλος: Θα ψηφιστούν προαπαιτούμενα πριν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης - Ορόσημο η 20ή Μαρτίου

Δημοσίευση 2 Μαρτίου 2017, 13:00 / Ανανεώθηκε 2 Μαρτίου 2017, 14:02
Τζανακόπουλος: Θα ψηφιστούν προαπαιτούμενα πριν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης - Ορόσημο η 20ή Μαρτίου
Facebook Twitter Whatsapp

«Οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας, με βάση το πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί, συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας πως είναι εφικτός στόχος η ολοκλήρωση της συμφωνίας πριν από το Eurogroup της 20ής Μαρτίου. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας, με βάση το πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί, συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας πως είναι εφικτός στόχος η ολοκλήρωση της συμφωνίας πριν από το Eurogroup της 20ής Μαρτίου

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, διέψευσε τα σενάρια για συζητήσεις περί εφαρμογής των μέτρων από το 2018, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «στερούνται αλήθειας». «Σε αυτή ειδικά τη φάση της τεχνικής διαπραγμάτευσης είναι αναγκαίο όλες οι πλευρές να είναι προσεκτικές ως προς τις πληροφορίες που διοχετεύουν στον Τύπο. Η διαπραγμάτευση οφείλει να γίνεται στο πεδίο και όχι μέσω διαρροών που μόνο σύγχυση προκαλούν στους Έλληνες πολίτες», είπε ακόμα.

Σημείωσε ότι εξετάζονται αυτή τη στιγμή στις διαπραγματεύσεις μεταρρυθμίσεις με σημείο εκκίνησης το 2% του ΑΕΠ, ωστόσο, αυτό το ποσοστό μπορεί να είναι μικρότερο. Τα μέτρα που θα εφαρμοστούν από το 2019 θα έχουν μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα τόνισε και πρόσθεσε πως στόχος της κυβέρνησης να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η κυβέρνηση εμμένει στη θέση πως προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, «ώστε να υπάρχει συνολική συμφωνία». «Υπάρχει πιθανότητα κάποια προαπαιτούμενα να ψηφιστούν και πριν την ολοκλήρωση των διαδικασιών της αξιολόγησης», σημείωσε.

«Μέτρα και αντίμετρα θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα. Βασική προϋπόθεση για την ισχύ αυτής της συμφωνίας είναι το 2019 να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%», ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος.

Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, σημειώνοντας πως βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο.

Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε:

«Καλό είναι να μην εντείνονται οι φραστικές επιθέσεις. Η ελληνική πλευρά είναι αποφασισμένη και έτοιμη ανά πάσα στιγμή να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Παράλληλα, θέλουμε να διατηρήσουμε ανοιχτούς τους διαύλους διπλωματικής επικοινωνίας, για να απομειώνεται η ένταση». 

Σε άλλο σημείο, ανακοίνωσε ότι στις 6 Μαρτίου θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, με θέμα το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, ενώ όπως είπε το αμέσως επόμενο διάστημα θα εντατικοποιηθεί ο διάλογος για τη Συνταγματική Αναθεώρηση