current views are: 4

3 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση10:45

Τσίπρας: Η Ελλάδα θα βγει πιο δυνατή από την κρίση – Καζνέβ: Έχουμε εμπιστοσύνη στην ανάκαμψη της οικονομίας

Στο διάλογο που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο κ. Καζνέβ χαρακτήρισε την επίσκεψή του ως “επίσκεψη φίλιας, εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης”.

 

Δημοσίευση 10:45’

Στο διάλογο που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο κ. Καζνέβ χαρακτήρισε την επίσκεψή του ως “επίσκεψη φίλιας, εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης”.

 

Τους στενούς δεσμούς Ελλάδας-Γαλλίας και τις σχέσεις αλληλεγγύης και αλληλοϋποστήριξης, σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας, επιβεβαίωσαν Αλέξης Τσίπρας και Μπερνάν Καζνέβ, κατά την έναρξη της κατ’ ιδίαν συνάντησης τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πρόκειται για μια επίσκεψη του Γάλλου πρωθυπουργού στην Αθήνα που, όπως σημείωσε ο ίδιος, τελεί υπό την αιγίδα της φιλίας, της αλληλεγγύης και της εμπιστοσύνης, και που, όπως τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, σηματοδοτεί το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Γαλλίας για την Ελλάδα. 

Η στήριξη της Γαλλίας στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετώπισε η χώρα μας υπήρξε ανεκτίμητη, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα θα βγει πιο δυνατή από την κρίση και αυτό θα σηματοδοτήσει τη δυνατότητα της να παίξει ένα πιο ουσιαστικό ρόλο στην Ευρωζώνη, όχι μόνο ως παράγοντας σταθερότητας, αλλά και ως μια χώρα με πολύ σημαντικές δυνατότητες για επενδύσεις και μια ισχυρή παρουσία στον ευρύτερο ευρωπαϊκό οικονομικό χώρο.

Ο Μπερνάν Καζνέβ, από την πλευρά του, επανέλαβε την εμπιστοσύνη της Γαλλίας για τη δυνατότητα ανάκαμψης της οικονομίας της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι «τα αποτελέσματα άλλωστε το επιβεβαιώνουν, είναι εντυπωσιακά, θεαματικά».

Ειδικότερα, κατά τον διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ο Αλέξης Τσίπρας καλωσορίζοντας τον Μπερνάρ Καζνέβ επισήμανε ότι είναι η τρίτη σημαντική επίσκεψη στην Αθήνα μέσα σε ενάμιση χρόνο από την πλευρά της γαλλικής κυβέρνησης, κάτι που «σηματοδοτεί το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Γαλλίας για την Ελλάδα».

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «η στήριξη της Γαλλίας στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετώπισε η Ελλάδα, το τελευταίο διάστημα, τόσο για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη όσο και για μια έντιμη συμφωνία με τους εταίρους μας, αλλά και η στήριξη στο προσφυγικό, υπήρξε για την Ελλάδα ανεκτίμητη».

Ανέφερε ότι «οι χώρες μας διατηρούν βαθιές και ιστορικές ρίζες και δεσμούς» και εξέφρασε την πίστη του ότι «η ελληνογαλλική συνεργασία μπορεί να περάσει σε ένα στάδιο πολύ πιο ουσιαστικό, καθότι η Ελλάδα θα βγει πιο δυνατή από αυτή την κρίση».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «η έξοδος από την κρίση θα σηματοδοτήσει τη δυνατότητα να παίξει έναν ουσιαστικό ρόλο στην Ευρωζώνη και όχι μόνο ως παράγοντας σταθερότητας, αλλά και ως μια χώρα με πολύ σημαντικές δυνατότητες για επενδύσεις και μια ισχυρή παρουσία στον ευρύτερο ευρωπαϊκό οικονομικό χώρο». Προανήγγειλε, επίσης, ότι στη συζήτηση που ακολουθεί «έχουμε να πούμε πολλά και ουσιαστικά».

Ο Γάλλος πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Έλληνα ομόλογο του για τη θερμή υποδοχή και τη δυνατότητα να θίξουν ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος. «Πρόκειται για μια επίσκεψη που τελεί υπό την αιγίδα της φιλίας, της εμπιστοσύνης και της αλληλεγγύης» τόνισε ο κ. Καζνέβ.

Εξέφρασε τη «μεγάλη αλληλεγγύη» της Γαλλίας στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, αλλά και την εμπιστοσύνη που νιώθει η Γαλλία «για τη δυνατότητα ανάκαμψης της οικονομίας της Ελλάδας».

«Και τα αποτελέσματα άλλωστε το επιβεβαιώνουν» υπογράμμισε, για να σχολιάσει πως είναι «είναι εντυπωσιακά, θεαματικά». Πρόσθεσε, επίσης, πως «μπορούν βεβαίως να ενισχυθούν, βασιζόμενοι στην αποφασιστικότητα άλλωστε της Γαλλίας για να ενισχύουν τα ήδη επιτευχθέντα αποτελέσματα».

Ο Γάλλος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κοινή βούληση για υπέρβαση της κρίσης που αντιμετώπισε το τελευταίο διάστημα η ζώνη του ευρώ και αυτό σε πνεύμα εμπιστοσύνης. Επίσης, αναφέρθηκε στη βούληση για υπέρβαση της προσφυγικής κρίσης, που, όπως είπε, μας οδήγησε να δράσουμε από κοινού κατά αποτελεσματικό τρόπο τους τελευταίους μήνες, ως προς τα θέματα ασύλου και των δυσμενών συνθηκών που βιώνουν οι πρόσφυγες. 

Ο κ. Καζνέβ ενημέρωσε ότι επισκέφθηκε νωρίτερα «έναν χώρο που προετοιμάζεται για μετεγκατάσταση των προσφύγων που θα έρθουν στη χώρα μας» και ότι είχε την ευκαιρία να επαναβεβαιώσει στον φίλο του Γιάννη Μουζάλα την αλληλεγγύη της Γαλλίας στη διαχείριση του ζητήματος αυτού.

Τσίπρας: Εφικτή η δυνατότητα συμφωνίας στις 20 Μαρτίου – Καζνέβ: Πιστεύω ότι υπάρχει πολιτική βούληση για την αξιολόγηση

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και η κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο πολιτικών, με τον κ. Τσίπρα να μιλά για ”ιστορικό χρέος” η Ευρώπη να μην διαβεί τον Ρουβίκωνα της λαϊκής ακροδεξιάς.

Όπως τόνισε ”Θέλουμε την Ενωμένη Ευρώπη και θέτουμε σε προτεραιότητα την κοινωνική Ευρώπη, που θα διασφαλίζει την ισορροπία ανάμεσα στην Οικονομία και την Δημοκρατία. Να υπάρξει η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης με ένα μήνυμα ότι στη χώρα με την πιο σκληρή λιτότητα, τελειώνει η μονομέρεια και αρχίζει η ανάπτυξη. Διαπραγμάτευόμαστε τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, την ποσοτική χαλάρωση και την έξοδο στις αγορές. 
Έχει τεθεί το θέμα της Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων. Εμείς είμαστε αντίθετοι στην Ευρώπη του σκληρού πυρήνα, διαιρεμένης σε ηγέτες και ουραγούς”. 

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός μίλησε για ανάγκη ”δίκαιης και βιώσιμης επίλυσης του Κυπριακού”, κάτι το οποίο αποτελεί κρίσιμο διακύβευμα για την Ευρώπη συνολικά, ενώ σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις, τόνισε την ανάγκη για σεβασμό του διεθνούς Αιγαίου χωρίς προκλήσεις. 

Όπως υπογράμμισε ”Η Ελλάδα προασπίζει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, διατηρώντας ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας”.

Σε σχέση τέλος με την διαπραγμάτευση, υποστήριξε ότι είναι εφικτή η δυνατότητα συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο στις 20 Μαρτίου. 

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρωθυπουργός επισήμανε ότι σήμερα η Ελλάδα έχει κάθε προοπτική ανοικτή μπροστά της, προοπτική ανάπτυξης και επενδύσεις και ότι όλες οι μεταρρυθμίσεις προωθούνται.

Πρόσθεσε, επίσης ότι η Γαλλία κατηγορηματικά αρνήθηκε την απόρριψη αλληλεγγύης στην Ελλάδα, ενώ σε σχέση με τη αξιολόγηση συμπλήρωσε ότι ”Υπάρχει βούληση από τους πολιτικούς εταίρους και ότι θα έχουμε καλά αποτελέσματα, ωστόσο πρέπει να δούμε στο Eurogroup τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει για το ελληνικό χρέος”.

 

 

 

 

 

 


σχετικα αρθρα